АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Компоненти болю

Прочитайте:
  1. Компоненти професійної готовності до психотерапевтичної роботи. Розуміння ролі психотерапевта в різних напрямках психотерапії. Особливості навчанні в галузі психотерапії
  2. Компоненти реакції.
  3. Основні компоненти неспецифічної резистентності
  4. Переливання крові та кровозамінників. Показання та протипоказання, шляхи та методи переливання. Препарати та компоненти крові. Кровозамінники. Парентеральне харчування.
  5. Психофізіологічні компоненти адаптаційного процесу
  6. Роль центральних і периферичних хеморецепторів в регуляції дихання. Компоненти крові, що стимулюють зовнішнє дихання.
  7. Чим є амілоїд та його основні компоненти?
  8. Які компоненти середовищ для розрідження сперми підвищують стійкість сперміїв до швидкого охолодження?

Будь-яка біль включає низку складових, чи компонентів. До таких складових болю належить:

- сенсорний компонент, передає в кору мозку інформацію місце розташування джерела болю, початок і закінченні їх дії й про його інтенсивності. Людина усвідомлює цю інформацію у вигляді відчуття, точно як і та інші сенсорні сигнали, наприклад, запах чи тиск.

- афективний компонент забарвлює цю інформацію неприємними переживаннями.

- вегетативний компонент забезпечує реакцію на больову стимуляцію. Наприклад, після занурення руки в гарячої води відбувається розширення кровоносних судин, однак у обох випадках підвищується кров'яний тиск, частішає пульс, розширюються зіниці, змінюється ритм дихання. Це правда званий вегетативний компонент болю. При сильної болю реакція вегетативної нервової системи може бути більш вираженої, наприклад, при жовчної кольці може виникнути нудота, блювота, потовиділення різке зниження кров'яного тиску.

- руховий компонент найчастіше проявляється як рефлекс уникнення чи захисту. М'язове напруга проявляється як мимовільна реакція, спрямовану уникнення болю.

- когнітивний компонент болю пов'язані з раціональної оцінкою походження та змісту болю, і навіть регуляцією поведінки, що з болем.

Види болю

Типологія болю здійснюється за ряду ознак:

1. За походженням:

- фізіологічна, за такої болю роздратуванняноцирецепторов сприймається передусім сигнал для мобілізації захисних сил організму, що обмежують чи що нівелюють дію шкідливого чинника. У коня, наприклад, з ушкодженим копитом через больових відчуттів з'являється кульгавість,предохраняющая кінцівку від подальшої травматизації і сприяє швидшому одужанню. Фізіологічна зашита роль болю виявляється тим, у відповідь на роздратуванняноцирецепторов миттєво виникають рухові безумовні реакції, створені задля усунення джерела ушкодження, тобто. больові сигнали здатні стимулювати адаптаційні механізми. Отже, біль у умовах є найважливіший захисний механізм, націлений для запобігання ушкоджень;

- патологічна, біль може призвести до розвитку структурно-функціональних розладів, зміни діяльності внутрішніх органів, нервової, ендокринної, імунній й інших систем. Отже, патологічна біль як така має патогенне,дезадаптивное значення.

2. За характером локалізації:

-соматическая біль, своєю чергоюсоматическая біль то, можливо поверхневою чи глибокої. Біль, що виникає в шкірі, називається поверхневою. Біль,локализуемая в м'язах, кістках, суглобах і сполучних тканинах, називається глибокої.

>Поверхностная біль (>епикрическая), викликане, наприклад, уколом шкіри, — це, зазвичай, яскраве характером і легколокализуемое відчуття, швидко гаснуче із припиненням стимуляції. Часто цю ранньої болем із в 0,5-1,0 з слід так звана пізня біль, тупа і ниюча. Цю біль важче локалізувати, і її повільніше вгасає. Глибока біль (>протопатическая) — один із найбільш звичайних в людини й тварин. Вона, зазвичай, тупа, важколокализуемая і має тенденцію доиррадиации в оточуючі тканини;

-Висцеральная біль, пов'язані з болючими відчуттями у внутрішні органи. Наприклад,висцеральную біль можна викликати швидким і сильним розтяганням порожніх органів черевної порожнини. Спазми, чи сильні скорочення, внутрішніх органів теж належать до типувисцеральних болю. Такі болю носять дифузійний характер, виявлення їх локалізації часто утруднено. При захворюваннях внутрішніх органів біль можеощущатся у області локалізації патологічного вогнища, а й у інших частинах тіла (відбиті болю).

3. По тривалості:

- гостра біль, зазвичай обмежена пошкодженій областю (наприклад, опік шкіри). Така біль свідчить про що загрожує або вже те що ушкодження тканини і тому має чіткої сигнальною й проведення попереджувального функцією. Після усунення ушкодження вона швидко зникає;

- хронічна біль, досить тривалі і більше більш-менш регулярно повторюються (наприклад, головний біль, звані на мігрень). До хронічним болів можна вважати і звані «фантомні» болю, які творяться у тих кінцівках, хто був ампутовані.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 426 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)