АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Психофізіологічні компоненти адаптаційного процесу

Прочитайте:
  1. IV. Організація навчально-виховного та реабілітаційного процесу
  2. ВІЛ-інфікований пацієнт періодично обстежується з метою виявлення ознак активації процесу. Назвіть ознаку, що свідчить про перехід ВІЛ-інфекції у СНІД?
  3. Генералізація і локалізація патологічного процесу.
  4. Для якої клінічної форми запального процесу є характерними пост- або передменструальні кровотечі (кровомазання)
  5. Компоненти реакції.
  6. Методика організації навчального процесу на практичному занятті
  7. Методика організації навчального процесу на практичному занятті.
  8. Механізм випровадження та утримання сечі. Вікові особливості цього процесу. Нічне нетримання сечі.
  9. Організація навчального процесу здійснюється за кредитно-модульною системою відповідно до вимог Болонського процесу.
  10. Основні компоненти неспецифічної резистентності

Психологічний рівень управління стосується таких компонентів людського фактора, як особистість, робоча група, трудовий колек­тив. У даному випадку розглядається психологічний рівень управ­ління. Керівник знаходиться в психологічній реальності трудового колективу і керує робітниками з урахуванням психологічних законо­мірностей поведінки людей. Нехтування зазначеними закономірнос­тями, як це було в період застою, — привід для виникнення психо­логічних конфліктів, які викликають плинність кадрів, порушення трудової дисципліни, зниження продуктивності праці і якості проду­кції, яка випускається. Управління трудовим колективом на психо­логічному рівні дає керівникові міцні важелі спонукання людей до активної трудової діяльності, можливість повніше використовувати приховані резерви колективу.

У загальному вигляді адаптація — це процес пристосування ро­бітника до умов зовнішнього і внутрішнього середовища. Узагаль­нюючи висловлювання різних авторів і вичленовуючи головне, мож­на класифікувати адаптацію за такими критеріями.

1. За відносинами суб'єкта-об'єкта:

§ активна — якщо індивід прагне впливати на середовище для того, щоб змінити його (у т. ч. й ті норми, цінності, форми взаємодії, які він повинен освоїти);

§ пасивна — якщо він не прагне до такого впливу.

2. За впливом на працівника:

§ прогресивна — сприятливо впливає на працівника;

§ регресивна — пасивна адаптація до середовища з нега­тивним змістом (наприклад, з низькою трудовою дис­ципліною).

3. За рівнем:

§ первинна — якщо людина вперше включається у постійну трудову діяльність на конкретному підприємстві, тобто пристосування молодих кадрів, які не мають досвіду про­фесійної діяльності (випускники навчальних закладів).

§ вторинна — при подальшій зміні роботи, тобто пристосу­вання робітників, які мають досвід професійної діяльності (при переході в ранг керівника).

Автор статті «Методи адаптації персоналу» В. Воліна виділяє також ще два види адаптації: адаптація працівника на новій посаді; адаптація працівника до пониження в посаді. У цій же статті є згадування про так звану адаптацію після звіль­нення. Наводиться такий приклад: на початку 80-х років у США від­значалися хвилі звільнень і дострокового виходу на пенсію. Щоб якось підтримати тих, хто звільняється, більшість великих компаній (близько 60 %) не просто звільняли працівників, а намагалися допо­могти їм знайти нові робочі місця, організовували програми пере­підготовки й підвищення кваліфікації.

4. За напрямами: виробнича; невиробнича.

Складові (компоненти) виробничого середовища як об'єкта адап­тації дуже різноманітні. Серед них можна виділити умови роботи та її організацію, оплату роботи і форми матеріального стимулювання, зміст роботи, потужність норм, психологічний клімат у колективі. Виділяються також фактори невиробничої сфери підприємства (ада­птація до побутових послуг, невиробничого спілкування з колекти­вом, організація дозвілля на підприємстві).

Виробничу адаптацію як складне явище можна розглядати з різ­них позицій, відокремлюючи психофізіологічну, професійну і соці­ально-психологічну сторони, кожна з яких має свій об'єкт, цільові завдання, показники ефективності.

Професійна адаптація полягає в активному освоєнні професії, ЇЇ тонкощів, специфіки, необхідних навичок, прийомів, способів прий­няття рішень (для початку — в стандартних ситуаціях). Вона почина­ється з того, що після з'ясування досвіду, знань і характеру нового пра­цівника для нього визначають найбільш прийнятну форму підготовки, наприклад, направляють на курси чи прикріплюють наставника.

Складність професійної адаптації залежить від широти діяль­ності, інтересу до неї, змісту роботи, впливу професійного середови­ща, індивідуально-психологічних властивостей людини.

Психофізіологічна адаптація — адаптація до трудової діяльнос­ті на рівні організму працівника як цілого, результатом чого стають менші зміни його функціонального стану (менше стомлення, при­стосування до великих фізичних навантажень тощо). Психофізіологічна адаптація особливих труднощів не стано­вить, проходить досить швидко та значною мірою залежить від здо­ров'я людини, її природних реакцій, характеристики цих умов. Про­те більшість нещасних випадків відбувається в перші дні роботи са­ме через її відсутність.

Соціально-психологічна адаптація людини до виробничої діяль­ності — адаптація до найближчого соціального оточення в колекти­ві, традицій і неписаних норм колективу, стилю роботи керівників, особливостей міжособистісних відносин, які склалися в колективі. Вона означає включення працівника в колектив як рівноправного, прийнятого всіма його членами. Вона може бути пов'язана з великими труднощами, до яких від­носяться обмануті очікування швидкого успіху, обумовлені недо­оцінкою труднощів, важливістю живого людського спілкування, практичного досвіду й переоцінкою значення теоретичних знань та інструкцій.

Сутність інших форм адаптації зрозуміла з назв. Серед складо­вих виробничого середовища, до яких потрібно адаптуватися робіт­нику (зокрема, посадові обов'язки) є також компоненти із соціально-економічним відтінком: організація та оплата роботи, матеріальне стимулювання, соціально-побутова сфера підприємства, організація дозвілля. Професійна адаптація визначає терміни освоєння нової профе­сії, що впливає на вибір кадрової політики, тривалість періоду збе­реження виробничих показників, властивого неадаптованому робіт­нику, періоду формування трудового стереотипу. У прискоренні процесу адаптації, зменшенні кількості негативних моментів, які її супроводжують, і полягає завдання управління нею.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 599 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)