АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етапи адаптації

Прочитайте:
  1. II етап. Контроль за процесом адаптації першокласників до школи
  2. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  3. V. Етапи проведення заняття
  4. V. Основні етапи заняття
  5. А.3.2.2. Етапи надання медичної допомоги вагітним з артеріальною гіпертензією
  6. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  7. Вивчення соціально-психологічної адаптації дитини до школи
  8. Види адаптації І фактори, які впливають на неї (на розвиток позитивного ставлення до роботи, задоволеності роботою)
  9. Досвід профорієнтації та адаптації персоналу

Адаптація це процес активного пристосування людини до нового середовища. У контексті включення співробітника до органі­зації це означає інтенсивне знайомство співробітника з діяльністю та організацією і зміна власної поведінки відповідно до вимог ново­го середовища.

Процедури адаптації персоналу покликані полегшити входжен­ня нових співробітників у життя організації. Практика показує, що 90 % людей, які звільнилися з роботи протягом першого року, при­йняли це рішення вже в перший день свого перебування у новій ор­ганізації. Як правило, новачок в організації зіштовхується з великою кількістю труднощів, основна маса яких породжується саме відсут­ністю інформації про порядок роботи, місця розташування, особли­вості колег та ін. Спеціальна процедура введення нового співробіт­ника в організацію може сприяти усуненню великої кількості про­блем, які виникають на початку роботи.

Умовно процес адаптації можна розділити на чотири етапи.

1. Оцінка рівня підготовленості новачка. Необхідна для роз­робки найбільш ефективної процедури адаптації. Якщо співробітник має не лише спеціальну підготовку, але й досвід роботи в аналогіч­них підрозділах інших компаній, період його адаптації буде мініма­льним. Адаптація має передбачати як знайомство з виробничими особливостями організації, так і включення в комунікативні мережі, знайомство з персоналом, корпоративними особливостями комуні­кації, правилами поведінки та ін.

2. Орієнтація — практичне знайомство нового працівника зі своїми обов'язками й вимогами, які до нього висуває організація. До цієї роботи залучаються як безпосередні керівники новачків, так і співробітники служб управління персоналом. Зазвичай обов'язки між ними розподіляються так, як показано в табл. 1.

Таблиця 1.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 711 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)