АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Механізм виникнення болю

Прочитайте:
  1. А. Припинення усіх функцій організму при надзвичайному напружені захисних механізмів
  2. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  3. Антиноцицептивні механізми
  4. Біомеханізм пологів
  5. Біомеханізм пологів при потиличних передлежаннях
  6. Біомеханізм пологів при різних формах анатомічно вузького таза
  7. Біомеханізм пологів при тазових передлежаннях.Ведення пологів? Біомеханізм пологів при тазових передлежаннях
  8. Біомеханізм пологів.
  9. БІОМЕХАНІЗМ РОДІВ ПРИ ЗАДНЬОМУ ВИДІ ПОТИЛИЧНОГО ПЕРЕДЛЕЖАННЯ І ВСТАВЛЕННЯ ПЛОДА
  10. Взаємозв'язок лікувального ефекту та механізму дії харчових волокон у хворих на цукровий діабет

Підвищення больовий чутливості (>гипералгезия) виникає при роздратування специфічних нервових утворень –ноцирецепторов, закладених покривних тканинах і розвитку внутрішніх органах. Сприйняття больового сигналу і передачі його центральним освітою здійснюєтьсяноцицептивной системою. Відчуття болю створюється виникненням у одному з ланок цією системою генераторів патологічно посиленого порушення. Ця нова група нейронів, вийшла з-під гальмівного контролю, що маєгиперреактивностью і здатна підтримувати своєї діяльності навіть без додаткових стимулів.

>Ноцицептивная система включає у собі особливі види рецепторів, які забезпечують сприйняття больових стимулів, нервові волокна і проводять шляху до спинному мозку, і навіть центральні структури в стовбурі мозку —таламусе і корі великих півкуль. Біль як переживання представляє відбиток роботи цією системою у свідомості — суб'єктивний компонент. З цього випливає, що біль як переживання який завжди вочевидь пов'язана із реальним больовим стимулом. Якщо порушення виникає у які проводять шляхах та вищих центрахноцицептивной системи, минаючи больові рецептори, людина відчуватиме біль у відсутності реального больового впливу. Така біль має патологічну природу і потребує лікування.

Особливістюноцицептивной системи як мозкового субстрату болю є наявність особливих гальмівних механізмів, що діють лише на рівні спинного мозку й низки центрів мозку. Коли ці механізми включені, рівень збуджуваностіноцицептивной системи загалом знижується, і як відчуття зменшується, чи щезає повністю. Ці уявлення лежать у основі теоріїворотного контролю болю.Включением центральних механізмівворотного контролю пояснюються ті випадки, коли сильно травмований людина майже відчуває болю.

Є дві системи передачі больових (>ноцицептивних) імпульсів.Филогенетически молодша система, діюча через тонкімиелинизированние волокна, негайно дає інформацію про характер і локалізації ушкодження (локальна, швидка чиепикрическая біль). Систему цю називають первинної іекстероцептивной, оскільки він реагує, переважно, на зовнішні подразники. Інша система, еволюційно більш давня і універсальна, діє уповільнена черезнемиелинизированние волокна і передає тупудиффузную, довгопроводящуюся (>протопатическую) біль. Її називаютьинтерорецептивной, оскільки він сигналізує переважно про патологічних процесах, які у тканинах і органах.

Розмаїття характеру болю залежить від багатьох чинників. Так, локалізована гостраепикрическая біль передається полемнисковойафферентной системі через задні стовпи спинного мозку іспиноцервикальний тракт в зоровий горб, звідки проектується переважно у першусоматосенсорную зону кори.Диффузная тривалапротопатическая біль пов'язані зекстралемнисковой системою та передається вретикулярную формацію, звідки проектується переважно на другусоматосенсорную зону кори.

Передача болю здійснюється через головний больовий центр організму - зоровий горб, у якому перехрещуються всі види больовий чутливості -епикрической іпротопатической. Особливість больовий реакції обумовлена взаємозв'язком з основними гормональними субстанціями мозку. Болючою імпульс, потрапляючи в таламус і гіпоталамус, поширюється наретикулярную формацію і кору, і навіть зону гіпофізу, формуєгипофизарно-адреналовие реакції (>гипергликемия,олигурия,гиперкалиемия, накопичення лактату, збільшення концентрації фібриногену та інших.).


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 503 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)