АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

БІОМЕХАНІЗМ РОДІВ ПРИ ЗАДНЬОМУ ВИДІ ПОТИЛИЧНОГО ПЕРЕДЛЕЖАННЯ І ВСТАВЛЕННЯ ПЛОДА

Прочитайте:
  1. A.Оценка состояния плода в антенатальном периоде
  2. B. Мониторинг состояния плода в интранатальном периоде (в родах)
  3. I. Особенности кровообращения плода
  4. Аборты, этиология и классификация. Мумификация, мацерация, путрификация плода. Профилактика абортов.
  5. АЛГОРИТМ ВЕДЕННЯ ВАГІТНИХ З ПЕРЕДЛЕЖАННЯМ ПЛАЦЕНТИ
  6. Алкогольный синдром плода
  7. Антенатальная охрана плода.
  8. АНТИФОСФОЛИПИДНЫЙ СИНДРОМ КАК ПРИЧИНА ПРИВЫЧНОЙ ПОТЕРИ ПЛОДА
  9. Асфиксия (гипоксия) плода и новорождённого. Родовая травма
  10. Б) количественно – в плодах и овощах с краской Тильманса (по методичке Малого практикума).

Утворення заднього виду потиличного передлежання може залежати від стану плода (невеликі розміри голівки, погана рухомість шийних хребців тощо) або родових шляхів вагітної (аномалії м’язів тазового дна тощо).
Біомеханізм родів при цьому виді передлежання і вставлення голівки плода складається з 5 моментів:
І момент — вставлення і згинання голівки Голівка своїм стрілоподібим швом (мале тім’ячко дозаду) вставляється в поперечний або в один з косих розмірів (частіше в правий) площини входу в малий таз, згинається до середнього косого розміру, провідною точкою стає середина сагітального шва.
ІІ момент — внутрішній поворот голівки. Починається при переході голівки з широкої в вузьку частину малого таза і закінчується на тазовому дні. При цьому може бути декілька варіантів повороту в задній чи передній вид потиличного передлежання. Якщо початковий задній вид залишається в цьому виді, то повороти голівки можуть відбуватися таким чином: 1) при вставленні в один з косих розмірів (частіше в правий) площини входу в малий таз голівка описує дугу в 45° або менше; при цьому мале тім’ячко повертається до заду, а велике тім’ячко — до переду 2) при вставленні голівки в поперечний розмір площини входу в малий таз (незалежно від позиції плоду) вона повертається на 90° таким чином, що сагітальний шов переходить з поперечного в косий (відповідно позиції), а потім в прямий розмір площини виходу з малого таза, при цьому мале тім’ячко обертається до крижів, а велике тім’ячко — до лобкового зчленування Якщо початковий задній вид потиличного передлежання переходить в передній вид то поворот голівки відбувається таким чином: 1) при задньому виді другої позиції стрілоподібний шов повертається за рухом годинникової стрілки, переходячи з правого косого в поперечний, потім в лівий косий і, нарешті, в прямий розмір площини виходу з малого таза; 2) при задньому виді першої позиції сагітальний шов голівки повертається проти руху годинникової стрілки, переходячи з лівого косого спочатку в поперечний, потім в правий косий і, нарешті, в прямий розмір виходу з малого таза; при цьому мале тім’ячко описує велику дугу (біля 135°) і зупиняється біля лобкового зчленування.
ІІІ момент — максимальне згинання голівки Після закінчення внутрішнього повороту голівка підходить під лобкове зчленування, передньою частиною великого тім’ячка (на межі передньої волосистої частини і шкіри) впирається в нижній край симфізу (перша точка фіксації) і максимально згинається, щоб потилична частина опустилась якнайнижче.
IV момент — розгинання голівки Після народження тім’яних горбів і частини лобика утворюється друга точка фіксації між підпотиличною ямкою і верхівкою куприка, відбувається розгинання голівки і народжується друга частина лобика і обличчя плода. Голівка прорізується через статеву щілину середнім косим і великим поперечним розмірами Вона має доліхоцефалічну форму і родову заглибину в ділянці середини стрілоподібного шва. Якщо голівка повернулась з заднього в передній вид, то її розгинання відбувається після утворення іншої точки фіксації (між підпотиличною ямкою і нижнім краєм лобкового зчленування), голівка народжується малим косим і поперечним розмірами, має доліхоцефалічну форму і родову пухлину в ділянці малого тім’ячка
V момент — внутрішній поворот плечиків і зовнішній поворот голівки відбувається так само, як при передньому виді потиличного передлежання.
При задньому виді потиличного передлежання анатомічних і фізіологічних ускладнень виникає набагато більше, ніж при передньому виді. Цю закономірність можна пояснити з точки зору С.Д.Міхнова, який вважає, що голівка в зігнутому стані нагадує не овоїдну, а ниркоподібну форму з двома зовнішніми лініями: опуклою — АБ, увігнутою — ВГ та однією внутрішньою — ДЕ, яка з’єднує підборіддя з потилицею, має дугоподібну форму, опуклою стороною повернута до великого тім’ячка, проходить через середини поперечних розрізів, які ідуть від опуклого до увігнутого боку Під час родів в передньому виді потиличного передлежання “лінія головної кривизни” плода відповідає кривизні родового каналу жінки, тому розгинання голівки відбувається без ускладнень. При задньому виді потиличного передлежання зовнішні і внутрішня лінії голівки плода не відповідають провідній осі таза матері тому роди вимагають енергійної потужної діяльності, додаткового згинання, особливу конфігурацію голівки, перерозтягування тканин промежини, подовжену тривалість періоду вигнання та інше


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 609 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)