АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості біомеханізму пологів при передньому і задньому виді потиличного передлежання.

Прочитайте:
  1. Активне ведення третього періоду пологів
  2. Акушерська тактика має відповідати фазі другого періоду пологів
  3. Акушерська тактика при ПВНРП під час вагітності та на початку І періоду пологів
  4. Анатомічні особливості кровоносної системи риб
  5. Анатомічні особливості травної системи риб
  6. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  7. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості системи кровотворення
  9. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  10. Бактерії, будова, особливості.

Біомеханізм родів при передньому виді потиличного передлежання і вставлення плода складається з 4 моментів:
БІОМЕХАНІЗМ РОДІВ ПРИ ПЕРЕДНЬОМУ ВИДІ ПОТИЛИЧНОГО ПЕРЕДЛЕЖАННЯ І ВСТАВЛЕННЯ ПЛОДА

І момент — вставлення і згинання голівки. Голівка своїм стрілоподібним швом вставляється в поперечний або один з косих розмірів (частіше в правий) площини входу в малий таз. При першій позиції голівка вставляється в правий косий, а при другій позиції — в лівий косий розмір площини входу в малий таз. У цей час відбувається згинання голівки. Цей рух зумовлений тим, що голівка з’єднана з хребтовим стовбуром не по центру черепа, а ексцентрично: на короткому плечі важеля розташована потилиця, а на довгому — лицева частина. Різні за довжиною частини двохплечового важеля голівки, вставляючись в нижній сегмент матки і кістки таза, зустрічають однакову за силою протидію. Згідно з законом важелів першого роду різноплечовий важель згинається в бік довгого плеча. У зв’язку з цим, підборіддя піднімається догори і притискається до огруддя, а потилиця опускається донизу (в порожнину таза), стає провідною точкою і наближається до провідної лінії таза.
Згинання голівки відбувається настільки, наскільки це необхідно для її проходження через вузьку частину малого таза. Потреби в згинанні голівки до малого косого розміру при нормальних розмірах голівки і таза немає.
ІІ момент — внутрішній поворот голівки починається при переході її з широкої в вузьку частину малого таза і закінчується на тазовому дні. При цьому голівка “загвинчується” своїм найменшим розміром, проходить найбільшими розмірами таза: в площині входу — поперечний, в порожнині таза — косий, у виході — прямий. У процесі повороту потилиця просувається по дузі 90° чи 45°. При внутрішньому повориті голівки стрілоподібний шов з малим тім’ячком переходить з поперечного в косий і, нарешті, на тазовому дні — в прямий розмір площини виходу з малого таза.
ІІІ момент — розгинання голівки Голівка підходить потилицею під симфіз, виходить з-під нього, утворюючи точку фіксації між підпотиличною ямкою та нижнім краєм лобкового зчленування, розгинається, обертаючись своєю поперечною віссю навколо точки фіксації і повністю народжується протягом декількох переймів. Спочатку прорізується лобик, потім обличчя і, нарешті, підборіддя. Розгинанню голівки сприяє форма нижньої частини родового каналу та скорочення м’язів тазового дна. Голівка народжується через статеву щілину малим косим і поперечним розмірами. Вона має доліхоцефалічну форму (витягнута від малого до великого тім’ячка в напрямку великого косого розміру) і родову пухлину в ділянці малого тім’ячка.
IV момент — внутрішній поворот плечиків і зовнішній поворот голівки Під час розгинання голівки плечики своїм біакроміальним розміром вставляються в поперечний розмір або один з косих розмірів таза — протилежний тому, куди вставлявся сагітальний шов голівки. При переході з широкої частини у вузьку частину малого таза плечики, гвинтоподібно просуваючись починають внутрішній поворот — і завдяки цьому переходять в косий, а на тазовому дні — в прямий розмір виходу з малого таза. Внутрішній поворот плечиків через шию передається народженій голівці. При цьому обличчя плода повертається до правого (при першій позиції) або до лівого (при другій позиції) стегна матері, а потилиця дитини повертається до стегна матері, яка відповідає позиції плода (при першій позиції — до лівого, при другій — до правого). Заднє плечико розташовується в крижовій заглибині, а переднє плечико прорізується до верхньої третини (до місця прикріплення дельтоподібного м’яза до плечової кістки) і впирається в нижній край симфізу, утворюється друга точка фіксації, навколо якої відбувається згинання тулуба плода в шийно-грудному відділі відповідно до напрямку заглибини пологового каналу. При цьому над промежиною народжується заднє плечико, а потім звільняється переднє плечико. Друга частина тулуба плода народжується без особливого біомеханізму родів, бо тазовий кінець дитини набагато менший за плечовий пояс.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 550 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)