АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

У населеному пункті внаслідок аварії на каналізаційному колекторі є загроза спалаху кишкових інфекцій. Вкажіть найбільш ефективний метод знезараження води за даних умов.

Прочитайте:
  1. A.Сифонний дренаж за методом Бюлау
  2. I. Консервативные методы лечения и уход за больными с гинекологическими заболеваниями.
  3. I. Лабораторные методы
  4. I. Методы временного шинирования.
  5. I. МЕТОДЫ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИХ РЕЗУЛЬТАТЫ
  6. I. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  7. I. Организационно-методический раздел
  8. I. Родоразрешение:сроки, время, метод
  9. II МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  10. II. ДАННЫЕ ФИЗИЧЕСКИХ МЕТОДОВ ИССЛЕДОВАНИЯ

КОНТРОЛЬ ВИХІДНОГО РІВНЯ ЗНАНЬ

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ № 1ТЕМА «Гігієна води та водопостачання»

Під час лабораторного аналізу питної води з артезіанської свердловини визначені такі показники її якості: каламутність 1,0 мг/дм3, запах і присмак - 2 бали, фтор - 5 мг/дм3, індекс БГКП (колі-індекс) - 2, мікробне число - 100. Який гігієнічний захід із перерахованих необхідно провести для поліпшення якості води?

A * Дефторування

B Дезодорація

C Зм’якшення

D Знезараження

E Очищення

При проведенні гігієнічного нормування п’яти ксенобіотиків у воді водойм встановлено, що їх ЛД50 становить відповідно: І-ї речовини – 0,001; ІІ-ї – 0,1; ІІІ-ї – 5; ІV-ї – 120; V-ї – 2400 мг/кг маси тіла експериментальних тварин. Яка речовина характеризується найбільшою токсичністю?

A *І

B ІІ

C ІІІ

D ІV

E V

У районі зареєстровано спалах вірусного гепатиту А. Хворіють переважно дорослі та діти шкільного віку. Які показники у питній воді треба дослідити у першу чергу?

A *кількість колі-фагів у 1 дм3

B кількість патогенних кишкових найпростіших

C індекс фекальних коліформ

D індекс бактерій групи кишкових паличок

E загальне мікробне число

4. Вода из артезианской скважины характеризуется следующими показателями: сухой остаток и общая жесткость – выше, вкус, привкус, мутность и цветность на уровне, а коли-индекс – ниже нормативных величин. Для получения доброкачественной питьевой воды из воды данной скважины необходимо применить:

A * Опреснение, умягчение

B Обеззараживание, опреснение

C Дезодорацию, обеззараживание

D Осветление, умягчение

E Обесцвечивание

В таборі відпочинку у багатьох дітей з’явились розлади шлунково-кишкового тракту з частими проносами. Загальне самопочуття дітей не змінилося. Запідозрили питну воду. При хімічному аналізі питної води в лабораторії встановлено: азоту амонійного – сліди, заліза 0,5 мг/дм3, сульфатів 600 мг/дм3, хлоридів 250 мг/дм3. Бактеріологічні показники в нормі. Який з показників води міг викликати виникнення захворювання у дітей?

A * Вміст сульфатів

B Вміст заліза

C Вміст амонійного азоту

D Вміст хлоридів

E Вміст мікроорганізмів у воді

6. У сільському району склалася незадовільна ситуація із водопостачанням. Нагальною є потреба у пошуку та початку експлуатації нових джерел водопостачання. При виборі джерела питного водопостачання в першу чергу мають використовуватися:

A *Напірні артезіанські свердловини

B Атмосферні води

C Поверхневі води

D Безнапірні артезіанські свердловини

E Води карстових печер та під руслові води

У селі Іванівка, що біля кар’єру по розробці флюоритів, лікар з комунальної гігієни паспортизував шахтні колодязі, вода яких містить від 1,5 до 5,0 мг/л фтору. Яке захворювання серед населення може викликати споживання такої води?

A * Ендемічний флюороз

B Подагру

C Ітай-ітай

D Енцефалопатію

E Карієс

Серед населення міста К. зареєстровано різке підвищення захворюваності населення на кишкові інфекції, а саме гастроентероколіти ешеріхіозної та сальмонельозної етіологіі та дизентерію. Після зниження рівня захворюваності через 2-3 тижня спостерігався другий пік підвищення захворюваності з реєстрацією в основному випадків черевного тифу та гепатиту А. Яка найбільш вірогідна причина могла привести до вказаної епідемічної ситуації?

A *Забруднення питної води

B Неякісні харчові продукти

C Забруднення ґрунту населеного пункту

D Забруднення атмосферного повітря

E Недотримання санітарно-протиепідемічного режиму у інфекційній лікарні

Для забезпечення будівельників газопроводу питною водою використовують воду проточного ставка. Вода прозора, без стороннього смаку. Необхідно знезаразити воду в ємності 4,5 т. Визначить необхідну кількість хлору для проведення знезараження, якщо для знезараження використовували 10 мг хлору на 1 літр.

A *45 гр хлору

B 20 гр хлору

C 100 гр хлору

D 400 гр хлору

E 30 гр хлору

10. На розгляд та погодження до міської СЕС надійшов проект гранично допустимих скидів (ГДС) декількох промислових, харчових та побутових підприємств міста М. Скид планується здійснювати у річку С. на 1,5 км нижче за течією міської межі. У проекті ГДС наведено якісний склад стічних вод згаданих об’єктів. Вкажіть, скид яких стічних вод з нижченаведених слід безумовно заборонити:

A * Стічні води, що містять речовини з невстановленими ГДК.

B Стічні води лікарняних закладів.

C Стічні води коксохімічного заводу.

D Стічні води від м’ясокомбінату та птахофабрики.

E Стічні води комбінату з хімічного чищення одягу.

11. З метою запобігання забруднення навколишнього середовища в населеному пункті Н. плануються штучні методи очищення стічних вод, біологічне очищення, хлорування, передбачається також обов'язковий лабораторний контроль. Який один із основних видів штучних методів очищення стічних вод не врахований?

A * Механічне очищення

B Перехлорування

C Фільтрація

D Зрошування

E Поля асенізації

Студент отримав наступні умови екзаменаційного завдання. Відомо, що міжпластові води можуть бути настільки мінералізовані, що не можна використовувати для госпорарсько-питного водопостачання без обробки. При забрудненні ґрунту вибросами і нечистотами існує небезпека зараження ґрунтових вод патогенними мікроорганізмами. Назвіть, яке джерело водопостачання є кращим варіантом водопостачання на невеликих та середніх водопроводах

A * Міжпластові води

B Ґрунтові води

C Атмосферні води

D Поверхневі води

E Джерела

13. При стоматологічному обстеженні жителі населеного пункту М. скаржились на руйнування зубів, на часті переломи гомілок, передпліччя у людей похилого віку. У даній місцевості переважає децентралізоване водопостачання. Вкажіть, надлишок якого мікроелемента спричинив цю ситуацію:

A * фтору.

B йоду.

C селену.

D марганцю.

E заліза.

У населеному пункті внаслідок аварії на каналізаційному колекторі є загроза спалаху кишкових інфекцій. Вкажіть найбільш ефективний метод знезараження води за даних умов.

A *Гіперхлорування

B Подвійне хлорування

C Озонування

D Опромінення води УФ - промінням

E Хлорування з преамонізацією

Для водопостачання нового району міста здійснюють водозабір з річки, в якій виявлено вміст фенолу на рівні допустимих значень. Знезараження води здійснюють шляхом хлорування з преамонізацією. При цьому тривалість знезараження така ж, як при звичайному хлоруванні (упродовж 1-ї години). Оцініть, чи правильно проводять знезараження річкової води.

A * Неправильно, тривалість знезараження води недостатня

B Неправильно, тривалість знезараження води слід скоротити

C Неправильно, недоцільно застосовувати метод хлорування з преамонізацією

D Неправильно, слід застосовувати метод суперхлорування

E Знезараження проводиться правильно

16. В Татарбунарському районі Одеської області склалася незадовільна ситуація із водопостачанням. Нагальною є потреба у пошуку та початку експлуатації нових джерел водопостачання. При виборі джерела питного водопостачання в першу чергу мають використовуватися:

A * Напірні артезіанські свердловини

B Атмосферні води

C Поверхневі води

D Безнапірні артезіанські свердловини

E Води карстових печер та під руслові води

Результати обстеження шахтного колодязя в с. Шабо показали: колодязь розташований в центрі населеного пункту на відстані 100 м від потенційних джерел забруднення (корівник), обладнаний суспільним цебром, кришки не має. Оточуюча територія замощена. Вкажіть санітарні порушення.

A * Відсутність кришки

B Розташування колодязя

C Утримання оточуючої території

D Наявність суспільного цебра

E Порушень немає


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 531 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)