АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пневмоконіози від змішаного пилу

Прочитайте:
  1. Пневмоконіози від органічного пилу

Найагресивнішим видом пневмоконіозу є силікоз (лат. silex, silisis – кремінь). В основі захворювання є розвиток вузликового фіброзу у легеневій тканині, а також розростання фіброзної тканини вздовж бронхів, судин, біля альвеол. Захворювання може мати 3 форми: вузликову, інтерстиціальну, вузлову.

Вузликова форма силікозу характеризується виникненням у легенях дрібних круглих, чітко окреслених однотипних тіней, інтенсивність яких змінюється залежно від фази розвитку вузликів.

Інтерстиціальна форма характеризується посиленням і деформацією легеневого малюнка, що зумовлено периваскулярним і перибронхіальним фіброзом.

Вузловій формі притаманне виникнення різних за формою та чіткістю контурів дрібновузлових, велико вузлових та масивних фіброзних утворень.

Хворі на силікоз скаржаться на задишку, кашель, біль у грудях. Клінічна картина силікозу характерна тим, що відносно швидко розвивається емфізема легень, ушкоджуються та деформуються бронхи, які втрачають еластичність, утворюються бронхоектази. Згодом задишка стає вираженішою, посилюється кашель з виділенням значної кількості мокротиння. Спостерігається порушення змін легеневої тканини. Гіпертрофія правого шлуночка зумовлює зміни ЕКГ. Згодом на тлі легеневого серця і мускатної печінки розвивається серцево-легенева недостатність. Таким чином, силікоз уражує весь організм.

Профілактичні заходи щодо запобігання несприятливого впливу пилу: 1) гігієнічне нормування — враховуючи, що серед аерозолів фіброгенної дії найбільшу агресивність має пил, який містить вільний діоксид кремнію, ГДК такого пилу (в залежності від % вмісту SiO2) складає від 1 до 2 мг/м3. Для інших видів пилу встановлена ГДК від 3 до10 мг/м3; 2) технологічні заходи – направлені на зменшення і навіть повне виключення пилу, за рахунок зміни технології виробництва (це самі радикальні, найбільш істотні заходи). До числа таких заходів відносяться: впровадження безперервних технологій, автоматизацію і механізацію виробничих процесів, дистанційне управління, використання нових технологій (заміна сухих процесів свердління вологими); 3) санітарно-технічні заходи – використання спеціальних технічних пристосувань (герметизація робочих зон, використання місцевої витяжної вентиляції (витяжні шафи, кожухи, зонти); 4) архітектурно-планувальні заходи –раціональні планувальні рішення підприємств; 5) організаційні заходи – організація раціонального режиму праці і відпочинку, обмеження часу контакту працюючого з пилом, проведення професійної консультації, професійного відбору, недопущення на шкідливі підприємства підлітків і жінок; 6) використання індивідуальних засобів захисту: спецодяг і спецвзуття, засоби захисту рук, засоби індивідуального захисту органів дихання (фільтруючі респіратори, протигази при застосуванні яких, повітря, яке вдихає людина, очищається від шкідливих домішок за допомогою фільтрів і абсорбентів; ізолюючі шлангові і автономні дихальні апарати, за допомогою яких органи дихання людини повністю ізолюються від оточуючої атмосфери і повітря для дихання поступає з чистої зони), засоби захисту голови, засоби захисту очей і обличчя (захисні окулярів закритого або відкритого типу); 7) лікувально-профілактичні заходи – проведення попереджувальних і періодичних мед.оглядів, організація лік-проф. харчування, заходи направлені на підвищення реактивності організму (УФ-опромінення у фотаріях, дихальна гімнастика).

 

11. Свинець як виробнича шкідливість (фізичні властивості, біологічна дія, зрушення у стані здоров’я). Профілактика захворювань при роботі, що пов’язана із впливом свинцю.

Свинець Pb я0-важкий метал сірого кольору,пластичний при обробці. Використовується для виготовлення хімічної апаратури,акумуляторів,свинцевих пігментів,тетраетилсвинцю,для покриття електричних кабелів і т.і.

Головним шляхом поступання Pb і його сполук в організм являються дихальні шляхи,меньше значенння мають ШКТ и шкіра.

Pb відноситься до політропних отрут,які діють на всі органи і системи,але особливоо важкі змінеи виникають переважно в системі крові,нервовій,серцево-судинній системах і ШКТ.

Клініка свинцевої інтоксикації поліморфна.

Хронічні отруєнняя (сатурнізм) характеризуються полісиндромністю протікання. Разрізняють такі його форми:

- початкова форма,яка протікає малосимптомно і характеризується змінами периферійної крові і порфірінового обміну;

- легка форма - функціональні порушення ЦНС в вигляді астено-вегетативного синдрому і початкової поліневропатії,а також зміни периферійної крові;

-выражена форма - анемія, розвиток поліневропатії,ураження ШКТ,печінки,серцево-содинної системи,астено-вегетативний синдром,енцефалопатія.

Поліневропатії протікають в вигляді параліча разгиначів кисті і пальців рук.

Гематологічні зрушення характеризуються розвитком спочатку ретикулоцитозу і базофільної зернистості еритроцитів,а потім анемії зі зниженням Hb до 90 -100 г/л.

Ураження ШКТ - диспептичні зміни,свинцева коліка (схваткооподібні,інтенсивні болі + затвердіння,які не піддаються дії послаблюючих засобів),сіровато-лілова полоса на яснах (H2S+слюна).

Уження печінки протікають по типу токсичного гепатиту з порушенням пігментної,вуглеводної, антитоксичної та ін.функцій.

Профілактичні заходи включають:

- технологічні (автоматизація і непреривність технологічних процесів)

-санитарно-техничні (обладнання загальнообмінної та місцевої витяжної вентиляції)

- застосування засобів індивидуального захисту органів дихання

-лікувально-профілактичні заходи (особиста гігієна + медогляди 1 раз на рік).

ГДК Pb в повітрі робочойї зони - 0,01 мг/м3.

 

12. Ртуть як виробнича шкідливість (фізичні властивості, біологічна дія, зрушення у стані здоров’я). Профілактика захворювань при роботі, що пов’язана із впливом ртуті.

Ртуть - сріблясто-білий,рідкий,важкий метал. Використовується в приладобудуванні,електротехніці,фармацевтичній промисловості.

Пари Hg проникають в організм в основному через органи дихання (солі Hg можуть проникати і через шкіру). Hg відносиьтся до сильних протоплазматичних отрут.Інтоксикації можуть бути гострими і хронічними.Гострі - можуть виникати при аваріях,які супроводжуються великим виділенням ртуті в повітря робочої зони, при чистці котлів і печей на ртутних заводах.

Хронічні інтоксикації (меркуріалізм) виникають у працюючих в умовах тривалого контакту з ртуттю і характеризуються функціональними змінами в ЦНС (астено-вегетативні розлади,тремор кінцівок, ртутний стоматит,синєвата ртутна кайма на яснах,порушення функції внутрішніх органів). Характерним симптомом хрон.ртутної iнтоксикації є тремор пальцiв витягнених рук, особливiстю якого є неритмiчнiсть i асиметрiя щодо ступеня його вияву

Профілактика отруєнь ртуттю направлена насамперед на заміну її менш шкідливими речовинами.

Крім того,дуже эфективні заходи по демеркуризації шляхом механічної очистки з застосуванням розчину хлорного заліза.Обов'язкове використання спецодягу,проведення медоглядів (кожні 12 місяців).

ГДК Hg в повітрі робочої зони - 0,01 мг/м3,середнєзмінна - 0,005 мг/м3.

 

13. Оксид вуглецю як виробнича шкідливість (фізичні властивості, біологічна дія, зрушення у стані здоров’я). Профілактика захворювань при роботі, що пов’язана з впливом оксиду вуглецю.

Окис вуглецю я2- СО я0- газ без кольору і запаху,входить до складу гримучого (до 60 %) і ряду промислових газів світильного (4-11%),доменного і генераторного (до 30%).

В организм СО поступає інгаляційним шляхом. При цьому в крові утворюється карбоксигемоглобін - СОHb,який визиває стан гіпоксемії і гіпоксії. Отруєння можливі як на виробництві так і в побуті, гострі і хронічні.

Гострі інтоксикації за важкістю можуть моти різні форми.

В промислових умовах зустрічоється переважно легка форма отруєння,яка характеризується головнимй болем,слабістю,тошнотою, явищами гіпотонії. Рівень СОНb - до 20%.

Отруєння середньої важкості супроводжуються втратою свідомості (рівень СОНb -до 30%).

Важка форма інатоксикації виникає при концентраціях СО в повітрі порядку декількох тысяч мг/м3 і характеризуеться тривалим коматозним станом.

Хронічна інтоксикація має 2 стадії:

1 стадия (початкова) характеризується астеновегетативними порушеннями з явищами ангіодистонічного синодрому.

П стадія зустрічається рідко і має характер токсичної енцефалопатії.

Профілактика отруєнь СО полягає насамперед в герметизації технологічних процесів,зв'язаних з його утворенням.

В ряді випадків обов'язкове влаштування ефективної природньої загальнообмінної і місцевої приточно-витяжної штучної вентиляції.

ГДК СО в повітрі робочої зони - 20 мг/м3.

 

14. Нітросполуки як виробнича шкідливість (фізичні властивості, біологічна дія, зрушення в стані здоров’я). Профілактика захворювань, що пов’язані з впливом нітросполук.

нітроген входити до складу аміаку.
Будь протонна (тобто Н-містить) кислота реагує з аміаком у водному розчині з утворенням солей амонію, таких як нітрат амонію NH4N03, хлорид амонію NH4CI, сульфат амонію (NH4) 2S04, фосфат амонію (NH4) 3P04. Ці солі широко застосовуються в сільському господарстві як добрива для введення азоту в грунт. Нітрат амонію крім того, застосовують як недороге вибухова речовина; вперше воно було застосовано з нафтовим паливом (дизельним маслом). Водний розчин аміаку застосовують безпосередньо для введення в грунт або з орошающей водою. Сечовина NH2CONH2, одержувана синтезом з аміаку і вуглекислого водню, також є добривом.
Смертельною дозою нітратів для людини вважає 80-300 мг \ кг ваги тіла. Для дорослої людини з середньою масою тіла це становить від 5,1 до 21 г нітратів, для дітей грудного віку-від 2 до Зг.
ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ НІТРАТИ?
• Виникненням злоякісних захворювань шлунково-кишкового тракту; створюються умови для переходу нітратів у нітрозоаміни під впливом мікроорганізмів. Нітрозоаміни (канцерогенні речовини) всмоктуються в кров і циркулюють по всьому організму; o4 синтезом канцерогенних М-нитрозосоединений;
• некрозом (загибеллю) різноманітних клітин. Особливо чутливі до дії N0 клітини головного мозку, міокарда і ендотелію; o4 розвитком виразкового коліту та хвороби Крона;
• виникненням різного ступеня гіпотензії, яка здатна призвести до розвитку гострої ниркової недостатності;
• порушенням водно-електролітного обміну організму, що призводить до гіпертонічної хвороби, захворювань нирок. Внаслідок цього розвивається серцева недостатність;
• порушенням згортання крові;
• виникненням запальних процесом в паренхіматозних органах; o4 ураженням печінки;
• розвитком частих інфекцій верхніх дихальних шляхів, зумовлені розвитком метгемоглобінемією, яка є наслідком хронічної нітратної інтоксикації;
• поразкою підшлункової та щитовидної залоз, що приводить до розвитку цукрового діабету;
• розвитком анемії, яка призводить до порушення пам'яті, уваги, інтелекту.
• Гостре отруєння буває при одномоментному попаданні в організм великих доз нітратів.
• ОЗНАКИ ГОСТРОГО ОТРУЄННЯ Нітра
• виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (може бути виражена
• блідість);
• різка загальна слабкість, сонливість або навпаки збудження;
• запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах;
• задишка;
• порушення координації руху;
• зниження артеріального тиску, почастішання частоти серцевих скорочень;
• у важких випадках судороги, втрата свідомості, коматозний стан.

15. Охорона праці медичних працівників. Гігієнічна оцінка виробничого середовища та умов праці фахівців охорони здоров’я. Психофізіологічні та психогігієнічні проблеми безпеки та охорони праці представників основних медичних спеціальностей.

Охорона праці являє собою систему правових, соціально–економічних, організаційно–технічних, санітарно–гігієнічних та лікувально–профілактичних заходів, що спрямовані на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 700 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)