АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Діагностичні критерії ЖКХ.

Прочитайте:
  1. А. 4.4. Клінічні критерії диференціальної діагностики коматозних станів у хворих на цукровий діабет
  2. АЛЕРГІЧНІ ДІАГНОСТИЧНІ ПРОБИ (ШКІРНІ).
  3. ВАЖЛИВІ КРИТЕРІЇ
  4. Головні критерії
  5. Діагностичні дослідження
  6. ДІАГНОСТИЧНІ КРИТЕРІЇ
  7. Діагностичні критерії
  8. ДІАГНОСТИЧНІ КРИТЕРІЇ
  9. Діагностичні критерії
  10. Діагностичні критерії глаукоми
  1. Клініко-анамнестичні дані – типові скарги на даний час і в анамнезі, виразний біль при пальпації в правому підребер’ї, позитивні міхурові симптоми. Водночас відсутність типової клініки не виключає імовірність латентної Ж КХ.
  2. При затяжній жовчній кольці, запальних явищах – зміна лабораторних показників: лейкоцитоз, підвищення ШЗЕ, рівня загального і коньюгованого білірубіну, трансаміназ, лужної фосфатази; поза загостренням ЖКХ дані показники моуть бути в межах норми.
  3. Інструментальні методи діагностики верифікуть діагноз ЖКХ:

А. Ультразвукове дослідження (УЗД) – найбільш ефективний метод діагностики овчних каменів. УЗ-ознаки холецистолітіазу:

- ехопозитивні (гіперехогенні) плаваючі чи фіксовані в шийці міхура (при загостренні) утвори різного розміру, що дають вниз від себе ехонегативну (гіпоехогенну) доріжку-тінь;

- при «відключеному» за рахунок калькульозу міхурі – сам орган не видно, однак з місця його розміщення починається чітка гіпоакустична доріжка;

- УЗ-ознаки загострення (гостроти) холециститу – потовщення стінок міхура, подвійний контур стінок органа, паравезикальний набряк (гіпоехогенність біляміхурової зони).

- при наявності каменів у протоках – розширення цих проток, виявлення більш крупних конкрементів (чітко видно не завжди).

В. Оглядова рентгенограма черевної порожнини – дозволяє диференціювати видимі кальцифіковані або пігментні камені, які є рентгенпозитивними, і невидимі на рентгенограмі (рентгеннегативні) холестеринові біліарні камені (це потрібно для вибору тактики лікування).

С. Контрастна холецистографія – застосовується рідко через меншу від УЗД інформативність та ряд протипоказів, водночас дозволяє підтвердити діагноз «відключеного» жовчного міхура та уточнити ступінь кальцифікації холестеринових каменів.

Д. Ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатогафія (ЕРХПГ) – дозволяє більш точно оцінити стан і прохідність жовчних проток, зокрема, холедоха, одночасно здійснити через сфінктер Одді екстракцію каменя холедоха інтраендоскопічними щипчиками. Однак метод має високу частоту місцевих ускладнень (до 15-18% випадків, що обмежує його застосування в терапевтичній клініці.

Е. Комп’ютерна томографія (КТ) і магнітно-резонансна холоніопанкреатографія (МРХПГ) – не мають переваг перед УЗД в первинній діагностиці холецистолітіазу.

Водночас КТ дозволяє чітко оцінити ступінь кальцифікації конкрементів (т. зв. коефіцієнт послаблення при КТ понад 70 одиниць по Хаунсфілду відповідає ступеню кальцифікації конкремента, не придатному для медикаментозного розчинення чи для ударно-хвильової літотрипсії), а МРХПГ найбільш чітко оціняє стан екстра- та інтрапечінкових жовчних проток, виявляючи в них конкременти та інші патологічні зміни.

Дуоденальне зондування, інформативне в діагностиці біліарних дисфункцій та некалькульозного холециститу, при ЖКХ протипоказане через високий ризик появи підчас процедури приступу жовчної кольки та провокації загострення.

 

Диференційдий діагноз ЖКХ проводять з гіпертонічними біліарними дисфункціями, некалькульозним холециститом, нирковою колькою, панкреатитом з переважною локалізацією в голівці залози, гострим апендицитом (при високому розміщенні апендикса), вертеброгенними корінцевими синдромами при патології нижньогрудного і верхньопоперекового відділів хребта, кишковою псевдообструкцією на фоні тривалих закрепів тощо.

 

Лікування ЖКХ включає методи активної боротьби з калькульозом та додаткову консервативну (симптоматичну, підтримуючу) терапію.

I. Застосовують 3 групи методів активного лікування ЖКХ (ліквідації калькульозу):


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 501 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)