АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інкреторна функція нирок

Прочитайте:
  1. A. Загальний аналіз сечі, сечовина, креатинін, калій сироватки крові, УЗД нирок.
  2. А допомогою якого методу визначають функціональну здатність нирок?
  3. Амілоїдоз нирок
  4. Амілоїдоз нирок.
  5. Будова і функції нирок
  6. Будова і функція довгастого мозку
  7. Будова нирок. Фізіологічне утворення сечі
  8. Будова та функція судин
  9. Вагітність та захворювання нирок.
  10. Внутрішньосекреторна функція підшлункової та статевих залоз

Інкреторна функція нирки полягає у синтезі і виведенні у кровотік фізіологічно активних речовин, які діють на інші органи і тканини або володіють переважно місцевою дією, регулюючи нирковий кровоплин і метаболізм.

Ренін утворюється у гранулярних клітинах юкстагломерулярного апарату. Ренін є протеолітичним ферментом, який приводить до розщеплювання ангіотензиногену плазми крові та перетворення його на ангіотензин I. Під впливом ангіотензинперетворючого ферменту ангіотензин I перетворюється на активну судинозвужувальну речовину ангіотензин П. Ангіотензин II, звужуючи судини, підвищує артеріальний тиск, стимулює секрецію альдостерона, який збільшує реабсорбцію натрію, сприяє формуванню відчуття спраги та питної поведінки.

Ангіотензин II разом з альдостероном і реніном становлять одну з найважливіших регуляторних систем - ренін-ангіотензин-альдостеронову систему. Ренін-ангіотензин-альдостеронова система приймає участь у регуляції системного та ниркового кровообігу, об'єму циркулюючої крові, водно-електролітного балансу організму. Якщо тиск у приносній артеріолі зростає, то продукція реніну знижується та навпаки.

При великій кількості NaCl у дистальному відділі нефрону гальмується секреція реніну. Збудження β-адренорецепторів гранулярних клітин приводить до посиленню секреції реніна, α-адренорецепторів – до гальмування. Простагландин ПГІ-2, арахідонова кислота стимулюють продукцію реніну, інгібітори синтезу простагландинів (наприклад, саліцилати) зменшують продукцію реніну.

У нирці утворюється еритропоетин, який стимулює утворення еритроцитів у кістковому мозку.

Нирки вилучають з плазми крові прогормон вітаміну D3, що утворюється у печінці, і перетворюють його на фізіологічно активний гормон - вітамін D3. Цей стероїдний гормон стимулює утворення кальційзв’язуючого білка у клітинах кишківника, регулюючи реабсорбцію кальцію у ниркових канальцях, і сприяє його звільненню з кісток.

Нирки приймають участь у регуляції фібринолітичної активності крові, синте-зуючи активатор плазміногену - урокіназу. У мозковій речовині нирки синтезують-ся простагландини, які приймають участь у регуляції ниркового та загального кро-вотоку, збільшують виділення натрію з сечею, зменшують чутливість клітин кана-льців до АДГ. У нирці утворюються кініни. Нирковий кінін брадикінін, розширю-ючи судини, бере участь у регуляції ниркового кровотоку і виділення натрію.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1703 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)