АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Морфогенез дистрофій

Прочитайте:
  1. Б) аномалия морфогенеза - ВПР,
  2. Д. Болезнь гиалиновых мембран. 1) определение и причины, 2) макроскопические изменения легких, 3) микроскопические изменения, стадии, 4) морфогенез, 5) осложнения.
  3. КЛАСИФІКАЦІЯ ЗМІШАНИХ ДИСТРОФІЙ
  4. Морфогенез апоптоза.
  5. СТАДИИ МОРФОГЕНЕЗА
  6. Стигмы дизморфогенеза

Основними морфогенетичними механізмами дистрофій є: нфільтрація, спотворений синтез, трансформація, декомпозиція.

Інфільтрація - проникнення в клітину або позаклітинне середовище різноманітних речовин, що нагромаджуються в них у зв'язку з порушенням ферментативних систем, які не здатні забезпе­чити процеси їх утилізації (інфільтрація білками епітелію звивистих канальців при нефротичному синдромі, ліпоїдоз аорти при атеро­склерозі, поява краплин жиру в гепатоцитах при жировому гепатозі та ін.).

Спотворений синтез характеризується порушенням внутріш­ньоклітинних синтетичних процесів, у результаті чого в клітинах та позаклітинному середовищі з'являються речовини, які в нормі тут не зустрічаються (поява тілець Малорі в гепатоцитах при алко­гольному гепатиті, синтез глікогену в клітинах вузького сегменту петлі Генле при цукровому діабеті).

Трансформація — це утворення продуктів одного виду обміну замість продуктів іншого виду обміну речовин (трансформація компо­нентів ліпідів та вуглеводів у білки, підвищення процесу полімерізації глюкози в глікоген).

Цекомпозиція, в основі якої лежить порушення ультраструк­турної організації клітини та позаклітинного середовища, що супроводжується нагромадженням у них продуктів розпаду (руйну­вання ліпопротеїдних комплексів мембран кардіоміоцитів при дифтерії, фібриноїдний набряк сполучної тканини при ревматичних хворобах).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 494 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)