АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Жирові паренхіматозні дистрофії (ліпідози)

Прочитайте:
  1. Вуглеводні паренхіматозні дистрофії
  2. Дистрофії. Паренхіматозні дистрофії.
  3. Дистрофії. Паренхіматозні дистрофії.
  4. Змішані дистрофії.
  5. ПАРЕНХІМАТОЗНІ ДИСПРОТЕЇНОЗИ
  6. ПАРЕНХІМАТОЗНІ ДИСТРОФІЇ
  7. ПАРЕНХІМАТОЗНІ ЛІПІДОЗИ
  8. Стромально-судинні дистрофії.
  9. Стромально-судинні жирові дистрофії (ліпідози)

Жир в організмі людини у фізіологічних умовах представлений у вигляді лабільної та стабільної форм.

До лабільного жиру належить, головним чином, той нейтральний жир, що утворює жирові запаси (депо) в жировій клітковині або з'являється в печінці і, інколи, в нирках у процесі їхньої функціо­нальної діяльності. Цей жир використовується організмом при нестачі харчування і потім знову поповнюється при його відновленні.

Стабільний жир також бере участь в обміні речовин, але на відміну від лабільного жиру, постійно перебуває в клітині — входить до складу її мембранних структур у складі ліпо-протеїдних комплексів, і кількість його в клітині залишається незмінною навіть при сильному голодуванні. Особливо багато такого жиру в нервовій системі.

У хімічному аспекті терміном "ліпіди" позначають усі жири, включаючи близькі до них за своїми фізико-хімічними властивостями сполуки, тобто "ліпоїди".

Розрізняють такі групи ліпідів:

1. До складу яких входить азот та фосфор - лецитин, фосфа­тиди;

2. До складу яких входить азот, але не входить фосфор — керазин, цереброзиди;

3. До складу яких не входять ні азот, ні фосфор — нейтральні жири, холестерин та його ефіри (холестерин/естери), а також продукти їхнього розпаду: жирні кислоти, мила.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 555 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)