АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПАРЕНХІМАТОЗНІ ЛІПІДОЗИ

Прочитайте:
  1. Вуглеводні паренхіматозні дистрофії
  2. Дистрофії. Паренхіматозні дистрофії.
  3. Дистрофії. Паренхіматозні дистрофії.
  4. Жирові паренхіматозні дистрофії (ліпідози)
  5. Ліпідози окремих органів
  6. ПАРЕНХІМАТОЗНІ ДИСПРОТЕЇНОЗИ
  7. ПАРЕНХІМАТОЗНІ ДИСТРОФІЇ
  8. Стромально-судинні жирові дистрофії (ліпідози)

Характеризується, головним чином, накопиченням тригліцеридів (нейтральних жирів) у цитоплазмі паренхіматозних клітин.

Причини жирової дистрофії різні:

кисневе голодування (тканинна гіпоксія), тому жирова дистрофія так часто

у/стрічається при захворюваннях серцево-судинної системи, хронічних захворюваннях легень, анеміях, хронічному алкоголізмі.

важкі інфекції або інфекції, які тривало перебігають (дифтерія, туберкульоз, сепсис, вірусний гегіатитС);

інтоксикації (фосфор, миш’як, хлороформ, алкоголь), які призводять до порушень обміну;

авітамінози.

Жирова дистрофія міокарда характеризується накопиченням в кардіоміоцитах крапель ліпопротеїдів. Як правило, жирова дистрофія спостерігається при тривалій загальній гіпоксії. При нестачі кисню жири, які поступають до клітини, не до кінця використовуються, як пластичний і енергетичний матеріал, тому накопичуються в цитоплазмі крім цього, при гіпоксії спостерігається розпад ліпопротеїнових комплексів мембран (декомпозиція або фанероз). Серце при цьому збільшується в розмірах, камери його розтягнуті, міокард в’ялий, глинисто-жовтого кольору. З боку ендокарда видно жовто-білу посмугованість — “тигрове серце’', що зумовлено вогнищевим характером дистрофії.

Жирова дистрофія печінки характеризується збільшенням кількості вмісту жиру в гепатоцитах. Змінені гепатоцити стають подібними до жирових клітин. Печінка при цьому збільшена, в’яла, жовтого кольору. Жирова дистрофія нирок має місце при ліпемії, тобто при збільшенні кількості жиру в крові Надлишок жиру виводиться з організму нирками, при цьому засмічує їх. З’являється жир в епітелії звивистих канальців. Нирка при цьому збільшена, в’яла, кірковий шар розширений, сірого кольору з жовтим нальотом.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 498 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)