АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА

Прочитайте:
  1. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  2. Алгоритм виконання роботи.
  3. Алгоритм виконання роботи.
  4. Алгоритм роботи.
  5. Вибір теми розрахунково-графічної роботи. Підбір і вивчення літератури
  6. Виконання роботи
  7. Виконання роботи
  8. Виконання роботи
  9. Виконання роботи
  10. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

 

Таксономія збудника гепатиту А Родина Picornaviridae Рід Hepatovirus РНК-вмісний вірус
Гепатит А Гостре інфекційне вірусне захворювання людини, що характеризується лихоманкою, переважним ураженням печінки, загальною інтоксикацією, іноді жовтухою.
Основні структурні та антигенні компоненти віруса гепатиту А 1. Однониткова РНК 2. Капсид 3. Один вірусоспецифічний антиген (НА-Ag)
Культивування віруса гепатиту А 1. Культури клітин
Стійкість віруса гепатиту А у зовнішньому середовищі ВГА відносно стійкий до низьких значень рН (до 1.0), низьким температурам (при -20С зберігається роками), жиро розчинників (ефіру, хлороформу, детергентам), висушуванню. При кімнатній температурі вірус виживає декілька тижнів. Чутливий до формаліну (0,35%), хлору, УФ-випромінення. Вірус ін активується температурою 60С протягом декілька годин, повністю втрачає свою інфекційність про автоклаву ванні (120С) за 20 хвилин, при обробці сухим жаром (180С) – за годину
Джерело інфекції при гепатиті А Хворі люди (як з вираженими, так і безсимптомними формами інфекції)
Механізм передачі гепатиту А Фекально-оральний. Віруси виділяються у хворої людини вже з другої половини інкубаційного періоду.
Особливості патогенезу гепатиту А Потраплення вірусу в організм ↓ Проникнення вірусу в клітини циліндричного епітелію кишечника ↓ Первинна репродукція віруса в епітелії кишечника, що супроводжується цтолізом ентероцитів ↓ Розмноження у регіонарних лімфовузлах ↓ Вірусемія ↓ Ураження паренхіматозних органів ↓ Проникнення вірусу в печінку:
  1. ураження гепатоцитів та ретикуло-ендотеліальних елементів печінки – жовтушна форма;
  2. ураження гепатоцитів не спостерігається, зміни відбуваються тільки в мезенхімі – безжовтушна форма
↓ Вихід вірусу з клітин печінки ↓ Посилення імнутітету, що завершується реконвалісценцією
Імунітет після перенесеного гепатиту А Гуморальний довічний імунітет, пов‘язаний з IgG. Хоча на початку захворювання з‘являються IgM, що зберігаються протягом 4 – 6 місяців і мають діагностичне значення.
Методи лабораторної діагностики гепатиту А 1. Імунолюмінісцентна мікроскопія (екпрес-метод). 2. Вірусологічний 3. Серологічний
Особливості діагностики вірусного гепатиту А Дослідний матеріал – сироватка крові, випорожнення, рідше сеча та кров. На ранній стадії захворювання – у продромальний період (безжовтушний) виявляються вірус специфічні антигени та/або антитіла класу IgM в сироватці крові. ВГА-антиген виявляють у фільтраті випорожнень, використовуючи відповідну тест-систему ІФА або РІА. Використання ІЕМ стало меншим, але широкого застосування набула ПЛР. Найбільш розповсюдженим та доступним способом діагностики, що дозволяє діагностувати гепатит А як в ранній період, так і в більш пізніші строки, є серологічне дослідження сироватки з метою виявлення антитіл класу М. Ці антитіла з่являються у безжовтушний період, їх титр значно збільшується в період розпалу хвороби, а потім протягом декількох місяців поступово знижується. Антитіла класа М (рання діагностика) виявляються за допомогою ІФА (використовуючи відповідну тест-систему ІФА-анти-HAV-M), використовують також РНГА та РІА. Ретроспективний аналіз, а також наявність постінфекційного імунітету встановлюють шляхом виявлення специфічних IgG антитіл, які зберігаються в організмі протягом багатьох років
Засоби створення активного імунітета при гепатиті А 1. Рекомбінантні вакцини 2. Інактивовані вакцини
Засоби створення пасивного імунітету при гепатиті А Імуноглобулін людський проти гепатиту А (імунітет зберігається біля 3-х місяців)  
Таксономія збудника гепатиту В Родина Hepadnaviridae Рід Orthohepadnavirus ДНК -вмісний вірус
Гепатит В Антропонозна інфекція, переважно з парентеральним механізмом зараження, що може мати перебіг безсимптомного носійства, гострої та хронічної форм, супроводжується ураженням печінки, з можливим розвитком гострої печінкової недостаності, хронічного гепатиту, цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми.
Основні структурні компоненти віруса гепатиту В 1. ДНК 2. Має віріонну ДНК-полімеразу 3. Капсид 4. Суперкапсид
Основні антигени вірусу гепатиту В 1. Серцевинний – HВcAg 2. Поверхневий – HВsAg 3. Додатковий серцевинний (антиген інфекціознозні) – HВeAg 4. Трансактиватор - HВхAg HВsAg виявляється в крові не тільки в складі віріонів, але і в вигляді самостійних фрагментів. HВcAg ніколи не виявляється у вільному стані. Його виявляють у інфікованих гепатоцитах. Поява HВeAg у крові пов‘язана з реплікацією віруса в гепатоцитах. Накопичення HВхAg пов‘язують з розвитком первинного раку печінки.
Стійкість віруса гепатиту В у зовнішньому середовищі Відрізняється високою стійкістю до факторів зовнішнього середовища та дезінфікантів. Температуру -200С витримують більше 10 років. Нагрівання 1000С витримують 5 хвилин, зберігаючи інфекційність.
Джерело інфекції при гепатиті В Хворі люди та вірусоносії (усі біологічні рідини хворого і вірусоносія містять вірус).
Шлях передачі гепатиту В Парентеральний, можлива вертикальна передача від матері до плода, а також статевий і при побутових травмах. Грудна дитина може інфікуватися від хворої матері під час годування груддю (за навяності тріщін сосків, ссадин на слизовій оболонці ротової прожнини у дитини).
Особливості патогенезу гепатиту В Парентеральне потраплення збудника в організм ↓ Проникнення ВГВ з крові ендоцитозом в гепатоцити ↓ Добудовування у гепатоциті плюс-ланцюга ДНК ДНК-полімеразою до повноцінної структури ↓ Розвиток вірусної інфекції ↓ ↓ Інтегративної Продуктивної ↓ ↓ Ускладення, супресія вірусного геному (видужання).
Імунітет після перенесеного гепатиту В Тривалий, довічний, зумовлений віруснейтралізуючими антитілами (анти-HBsAg) при відсутності у крові поверхневого антигену.
Вірусоносійство ВГВ У деяких випадках, недивлячих на високий рівень вірусного антигену у крові, антитіла до нього не виробляються. Вірус зберігається у печінці (інтегративна форма), і людина на тривалий час, а інколи довічно, стає хронічним носієм
Методи лабораторної діагностики гепатиту В 1. Екпрес-методи, для виявлення антигенів, ДНК віруса. 2. Серологічний
Особливості діагностики гепатиту В Дослідним матеріалом є сироватка крові. Для виявлення антигенів ВГВ та специфічних антитіл використовуються ІФА, РІА, РНГА, РЗНГА, реакція преципітації в гелі (РПГ), зустрічний імуноелектрофорез
Серологічний метод діагностики гепатиту В В організмі людини до кожного з вірусних антигенів на різних стадіях захворювання утворюються специфічні антитіла, тому основою серодіагностики є знання про динаміку появи та зникнення основних маркерів ВГВ. HBsAg є основним маркером захворювання, він з’являється у крові у інкубаційний період (через 4 – 6 тижнів після інфікування задовго до появи клінічних симптомів), постійно виявляється у безжовтушний та жовтушник періодах. До кінця першого місяця жовтушного періоду при гострому перебігу хвороби він зникає з сироватки крові і при наступній сероконверсії це вказує на видужання. В той же час тривала присутність його після захворювання вказує на розвиток хронічного гепатиту або свідчить про безсимптомне вірусоносійство. Антитіла до HBsAg починають циркулювати через 3 – 4 місяця після зникнення з крові HBsAg. Вони вказують на видужання після гострого гепатиту та появу проективного імунітету та зберігаються на все життя. HBеAg з’являються після HBsAg, максимальна концентрація визначається в кінці інкубаційного періоду та в переджовтушний період. З появою жовтухи його кількість значно зменшується та через 2 – 3 тижні від початку захворювання він зникає. Присутність HBеAg вказує на активну репродукцію віруса і, відповідно, високу заразність крові. Антитіла до HBеAg з’являються згодом, після 1 – 2 тижнів з моменту зникнення з крові відповідного антигену, і вказують на доброякісний перебіг захворювання. У перехворівши вони циркулюють від 2 до 5 років. HBсAg знаходиться лише у ядрах інфікованих гепатоцитів, у вільній крові, як правило, не з’являється, його виявляють за допомогою МІФ. Антитіла до HBсAg циркулюють у крові у переджовтушний, весь період і на початку реконвалесценції. При зменшенні активності репродукції віруса зменшується титр антитіл, їх повне зникнення вказує на клінічне видужання. Особливо показовим та надійним маркером гепатиту В з активним перебігом є наявність у крові анти- HBсAg IgM. Антитіла до HBсAg класу IgG виявляються як при гострому та і хронічному гепатиті, зберігаються протягом всієї хвороби та вказують на раніше перенесений гепатит В (ретроспективна діагностика) або на нинішню інфекції
Засоби створення активного імунітета при гепатиті В 1. Рекомбінантні вакцини  
Гепатит Д Збудником є дельта-вірус (дефектний вірус). Репродукція можлива в присутності віруса гепатиту В, тобто ВГД є сателітом (супутником) ВГВ, і для його розмноження необхідна обов‘язкова наявність віруса-хелпера (ВГВ). Збудник ВГД відноситься до роду Deltavirus.
Основні структурні компоненти дельта-віруса 1. Одноланцюгова кільцева РНК 2. Капсид 3. Суперкапсид, що складається з поверхневого антигена ВГВ (HbsAg)
Антигенна будова вірусу гепатиту Д Два білка, що мають антигенну специфічність: поверхневий HBsAg, який кодується геномом ВГВ, та внутрішній білок – HDAg, який кодується геномом ВГД.
Джерело інфекції при гепатиті Д Хворі люди та вірусоносії
Шлях передачі гепатиту Д Парентеральний, можлива вертикальна передача від матері до плода.
Особливості перебігу гепатиту Д Захворювання на вірусний гепатит Д корелює з захворюваністю на гепатит В. Дефектність збудника ВГД проявляється у повній залежності від його передачі, репродукції та наявності ВГВ, тобто моноінфекція ВГД не можлива. Вірусний гепатит Д може бути як коінфекція з ВГВ та суперінфекція у носіїв ВГВ.
Патогенез ВГД Механізм передачі збудника забезпечує проникнення ВГД безпосередньо в кров ↓ Первинна вірусемія ↓ Вірус потрапляє в печінку (у ядро гепатоцита) ↓ Реплікація, тільки за умови наявності HBsAg ↓ ВГД інгібує синтез геному і генетичних продуктів ВГВ у ядрі, використовуючи HBsAg для своєї оболонки ↓ Безпосередня цитопатична дія на гепатоцити виникнення в печінці обширних зон некрозу
Імунітет після перенесеного гепатиту Д Тривалий, зумовлений віруснейтра-лізуючими антитілами
Методи лабораторної діагностики гепатиту Д 1. Екпрес-методи, для виявлення антигенів, ДНК вірусу. 2. Серологічний.
Засоби створення активного імунітета при гепатиті Д Оскільки ВГД не здатен репродукуватися при відсутності збудника гепатиту В, то основні заходи повинні бути направлені на попередження розвитку останнього (рекомбінантні вакцини проти гепатиту В, профілактичні введення специфічного Іg).
Гепатит С Збудник відноситься до родини Flaviviridae, роду Нераcivirus. Перебіг вірусного гепатиту С може бути безсимптомний. ВГС вступає у багаточисельні взаємодії з імунною системою, викликаючи аутоімунні хаворювання. ВГС викликає часто позапечінкові ураження.
Основні структурні компоненти ВГС 1. Одноланцюгова „+” РНК 2. Капсид 3. Суперкапсид
Антигенна будова вірусу гепатиту С
  1. Глікопротеїни оболонки (gp-Аг): Е1, Е2
  2. Серцевий (core-) антиген: НСс-Ag
  3. Неструктурні білки: NS2, NS3, NS4, NS5
Резистентність ВГС Стійкість вірусу у зовнішньому середовищі незначна, хоча в інфіковані сироватці крові він зберігає життєздатність декілька років. Вірус витримує нагрівання до 50С, ін активується жиророзчинниками та УФ-випроміненням
Джерело інфекції при гепатиті С 1. Хворі люди на жовтяничну та безжовтяничну форму ГС. 2. вірусоносії, особливо якщо вони є донорами.
Шлях передачі гепатиту С Парентеральний, статевий, можливий трансплацентарний.
Особливості перебігу гепатиту С Патогенез вивчається. Припукають, що ВГС не здатний вбудовуватися в геном інфікованої клітини. Клінічний перебіг більш легкий, ніж ГВ. Часто безжовтянична форма. У 50% хворих га гостру форму переходить у хронічну з розвитком цирозу печінки. ВГС – є персистуючим вірусом.
Імунітет після перенесеного гепатиту С Тривалий, зумовлений віруснейтра-лізуючими антитілами
Методи лабораторної діагностики гепатиту С 1. ПЛР 2. Серологічний.
Серологічний метод діагностики гепатиту С Оснований на виявленні специфічних антитіл у дослідній сироватці за допомогою ІФА. Спочатку проводять скринінгове дослідження для визначення загальних антитіл – анти-HCV-total, але ця реакція є скринінговою і дозволяє встановити факт інфікування. Але за наявність загальних антитіл, які знаходяться в організмі невизначено тривалий час, неможна говорити про строк інфекції, її прогресуванні та завершення. Тому наступним етапом дослідження є визначення наявності специфічних антитіл класу IgM, використовуючи ІФА.. Їх виявлення говорить про гостру фазу інфекції або загострення хронічної форми гепатиту С. Як правило IgM з’являється у крові через 1 – 3 місяці після початку захворювання. У сумнівних випадках в якості тесту, що підтверджує результат, використовують імуноблотинг
Засоби створення активного імунітета при гепатиті С Оскільки ВГД не здатен репродукуватися при відсутності збудника гепатиту В, то основні заходи повинні бути направлені на попередження розвитку останнього (рекомбінантні вакцини проти гепатиту В, профілактичні введення специфічного Іg).
Гепатит Е Антропонозна інфекція з перважним ураженням печінки, носе вибуховий характер епідемій. Збудник відноситься до родини Caliciviridae.
Основні структурні компоненти ВГЕ 1. Одноланцюгова „+” РНК 2. Капсид 3. Не має ліпідної мембрани
Епідеміологія гепатиту Е Джерело інфекції – хворі люди. Механізм інфікування – фекально-оральний. Основний шлях передачі ВГЕ – водний.
Особливості перебігу гепатиту Е Вважають, що патогенез ВГЕ подібний до такого при ВГА. Хоча фокальні некрози і дегенеративні зміни в гепатоцитах зустрічаються рідше.
Постінфекційний імунітет після гепатиту Е Напружний, тривалий, зумовлений віруснейтралізуючими антитілами.
Методи лаборатрної діагностики гепатиту Е 1. Молекулярно-генетичні (ПЛР). 2. Серологічний.
Гепатит F Збудник відноситься до ДНК-вмісних вірусів, за будовою дуже близький до аденовірусів. Механізм передачі гепатиту F – фекально-оральний.
Методи діагностики гепатиту F Виявлення специфічних вірусних часток у випорожненнях.
Гепатит G Збудник РНК-вмісний вірус, що відноситься до родини Flaviridae, роду Hepacivirus. Механізм передачі гепатиту G – парантеральний, можливий статевий шлях передачі.
Методи діагснотики гепатиту G 1. Молекулярно-генетичний (ПЛР) 2. Серологічний

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 399 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)