АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Складові частини організму людини

Прочитайте:
  1. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  2. Активна детоксикація організму
  3. АНАТОМІЯ ЛЮДИНИ
  4. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  5. Біологічна особливість репродукції людини
  6. Будова клітини людини.1
  7. Вiддiли скелету людини
  8. Вегетативні системи організму дитини
  9. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  10. Виберіть із перерахованого, які основні частини розрізняють в скроневій кістці?

Організм — жива система, характерними рисами якої є споживання енергії, обмін речовин з навколишнім середовищем, зростання, розвиток і розмноження. Організм являє собою саморегулюючу систему, взаємозв’язок всіх органів і систем організму забезпечується гуморальною та нервовою регуляцією.

Основними функціями нервової системи є забезпечення інтеграції всіх органів і систем організму, що дає можливість сприймати його як єдине ціле, а також здійснення тісного взаємозв’язку організму з навколишнім середовищем.

Нервова і гуморальна регуляції функцій організму взаємопов’язані. На функціонування нервової системи роблять вплив активні хімічні речовини, які циркулюють в крові. Освіта цих речовин регулюється в свою чергу нервовою системою. Таким чином, існує єдина нервово-гуморальна регуляція функцій організму.

Судинна система поділяється на: кровоносну й лімфатичну. Завдяки судинній системі відбувається живлення й дихання організму; виведення продуктів обміну речовин. Надходження гормонів, що продукуються без проточними залозами, специфічна дія яких викликає збудження або гальмування окремих органів і систем, сприяє фізіологічно нормальному обміну речовин, впливає на ріст і розвиток організму.

До складу тканин входять клітини, подібні за будовою, походженням і функцій, а також міжклітинна речовина. В організмі людини розрізняють чотири основних типи тканин: епітеліальну, сполучну, м’язову і нервову, кожна з яких виконує певну функцію.

Тканини утворюють органи, які займають постійне положення і мають певну будову. Завдяки гуморальної та нервової регуляції органи функціонально взаємопов’язані і утворюють систему органів. Наприклад, кровоносні судини і серце забезпечують транспорт кисню, вуглекислого газу, поживних речовин, продуктів метаболізму і т.п. до відповідних органів.

Опорно-руховий апарат людини включає скелет і скелетні посмуговані м’язи. За допомогою цього апарата людина пристосовується до умов навколишнього середовища, може рухатися в просторі, виконувати різні рухи.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1039 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)