АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вiддiли скелету людини

Прочитайте:
  1. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  2. АНАТОМІЯ ЛЮДИНИ
  3. Біологічна особливість репродукції людини
  4. Будова клітини людини.1
  5. Будова та функції скелету
  6. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  7. Визначення просторового порога тактильної чутливості шкіри людини.
  8. Відділ серця людини - кінець великого кола кровообігу?
  9. Вкажіть які основні види тканин не зустрічаються у людини.

Скелет людини складається з таких відділів: черепа, тулуба (хребет і грудна клітка), верхніх і нижніх кінцівок. Череп поділяється на лицьовий (верхньо- та нижньощелепна кістки) та мозковий (тім’яна, скронева, лобова, потилична кістки) відділи.

Осьовою частиною скелета тулуба є хребет, який складається з 33–34 хребців. Хребці складаються з тіла і кількох відростків. У людини виділяють 5 відділів хребта: шийний (7 хребців), грудний (12 хребців), поперековий (5 хребців), крижовий (5 нерухомо з’єднаних хребців), куприковий (4–5 хребців).

Грудна клітка (захищає серце, легені, печінку та шлунок) утворена грудними хребцями, 12 парами ребер і плоскою грудиною.

Верхні кінцівки прикріплюються до плечового поясу, який складається з 2 лопаток і 2 ключиць. Скелет верхніх кінцівок складається з трьох відділів: плеча, передпліччя і кисті. Плече утворене однією кісткою — плечовою. Передпліччя складається з двох кісток: ліктьової та променевої. У кисті розрізняють 3 відділи: зап’ясток, п’ясток і кістки пальців.

Тазовий пояс утворений трьома нерухомо з’єднаними між собою кістками. Нижня кінцівка складається зі стегна, гомілки та стопи. Стегно утворене стегновою кісткою, гомілка — великою і малою гомілковими кістками, стопа — кістками передплесна (до яких входить масивна п’ятковакістка), плесна і кістками пальців.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1748 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)