АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Механізм і регуляція дихання

Прочитайте:
  1. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  2. Антиноцицептивні механізми
  3. Біомеханізм пологів при потиличних передлежаннях
  4. Біомеханізм пологів при різних формах анатомічно вузького таза
  5. Будова органів дихання
  6. Будова органів дихання.
  7. ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПОКАЗНИКІВ ГЕМОДИНАМІКИ Й ДИХАННЯ
  8. Властивості гормонів та їх основні впливи. Механізм дії гормонів на клітини організму.
  9. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  10. Гемодинамічний центр. Рефлекторна регуляція тонусу судин. Пресорні і депресорні рефлекси.

Легені знаходяться в грудній порожнині. Рухи м’язів, які змінюють обсяг цієї порожнини, викликають рух повітря в легені і з легких, поперемінно збільшуючи або зменшуючи об’єм грудної клітини. Це обумовлюється ритмічними скороченнями дихальних м’язів, внаслідок чого і здійснюються вдих і видих — надходження і видалення з легких повітря, їх вентиляція. При вдиху міжреберні м’язи піднімають ребра, а діафрагма, скорочуючись, стає менш опуклою, в результаті об’єм грудної клітки збільшується, легені розширюються, тиск повітря в них стає нижче атмосферного і повітря спрямовується в легені — відбувається спокійний вдих. При глибокому вдиху, крім зовнішніх міжреберних м’язів і діафрагми, одночасно скорочуються м’язи грудей і плечового пояса. При видиху міжреберні м’язи і діафрагма розслаблюються, ребра опускаються, опуклість діафрагми збільшується, в результаті об’єм грудної клітини зменшується, легені стискаються, тиск у них стає вище атмосферного і повітря спрямовується з легких — відбувається спокійний видих. Глибокий видих обумовлений скороченням внутрішніх міжреберних і черевних м’язів.
Таким чином, ритмічне збільшення або зменшення обсягу грудної порожнини діє як механічний насос, що нагнітає повітря в легені і виштовхує його з них. Швидкість і сила дихальних рухів надзвичайно тонко регулюється нервовою системою протягом усього життя людини Узгодженість, координація, ритмічність скорочень і розслаблень дихальних м’язів обумовлюються вступниками до них по нервах імпульсам від дихального центру довгастого мозку. І. М. Сєченов в 1882 р. встановив, що приблизно через кожні 4 секунди в дихальному центрі автоматично виникають збудження, забезпечують чергування вдиху і видиху. Дихальний центр не тільки регулює ритмічне чергування вдиху і видиху, але і здатний змінювати частоту і глибину дихальних рухів, пристосовуючи легеневу вентиляцію до потреб організму, забезпечуючи тим самим оптимальний вміст газів в крові. Нервові механізми саморегуляції дихання виявляються в тому, що вдих рефлекторно викликає видих, а видих — вдих. Це відбувається тому, що під час вдиху при розтягуванні легеневої тканини в нервових рецепторах, що знаходяться в ній, виникає збудження, яке передається довгастому мозку і викликає активацію центру видиху і гальмування центру вдиху, що утворюють дихальний центр.
Скорочення дихальних м’язів припиняється, вони розслабляються, і відбувається видих. При видиху потік імпульсів від рецепторів припиняється, центр видиху перестає активізуватися, центр вдиху розгальмовується, активізується і настає вдих. Гуморальна регуляція дихання полягає в тому, що підвищення концентрації вуглекислого газу в крові збуджує дихальний центр — частота і глибина дихання збільшуються. Зменшення вмісту вуглекислого газу в крові знижує збудливість дихального центру — частота і глибина дихання зменшуються.
Дихання дуже тісно пов’язано з кровообігом. Збільшення швидкості дихання може сприяти циркуляції крові. Чим глибше вдих, тим більше знижується тиск у грудній порожнині. Це падіння тиску не тільки нагнітає повітря в легені, а й змушує відтікати до серця кров з вен, розташованих в різних частинах тіла. Якщо довго нерухомо сидіти або стояти, це може викликати глибокий і мимовільний зітхання, що змушує притікати до серця великі кількості крові і, таким чином, сприяє циркуляції крові.
Формою дихальної діяльності є чхання і кашель. Вони регулюються захисними дихальними рефлексами. Чхання — це сильний і дуже швидкий рефлекторний видих через ніздрі, що виникає в результаті подразнення рецепторів слизової оболонки носової порожнини. Під час чхання видаляються речовини, які подразнюють (пил, речовини з різким запахом і т. д.).
Кашель — різкий рефлекторний видих через рот, що виникає в результаті подразнення рецепторів гортані. Життєва ємність легень складається з дихального обсягу, резервного обсягу вдиху і резервного обсягу видиху. Дихальним об’ємом називається кількість повітря, що надходить у легені при одному вдиху. У спокої він дорівнює приблизно 0,5 л і відповідає обсягу повітря, що видихається при одному видиху. Якщо після спокійного вдиху зробити посилений додатковий вдих, то в легені може надійти ще 1.5 л (1500 см3) повітря, який і складає резервний об’єм вдиху. Після спокійного видиху можна при максимальній напрузі видихнути ще 1.5 л повітря. Ця кількість називають резервним обсягами видиху. Таким чином, дихальний об’єм (0,5 л) + резервний об’єм вдиху (1,5 л) + резервний об’єм видиху (1,5 л) і становлять життєву місткість легенів. Її показники коливаються від 3,5 л до 4,8 л у чоловіків і від 3,0 л до 3,5 л — у жінок.
Найбільша кількість повітря, яке людина може видихнути після найглибшого вдиху, називається життєвою ємністю легень.
У фізично здорових тренованих людей життєва ємкість легень досягає 6,0-7,0 л. Вимірюється життєва ємність за допомогою приладу спірометра.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 436 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)