АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основнi групи скелетних м'язiв

У скелетній мускулатурі вирізняють м'язи голови і шиї, тулуба, верхніх і нижніх кінцівок.

Серед м'язів голови вирізнять жувальні й мімічні.

Жувальні м'язи переміщують нижню щелепу.

Мімічні м'язи одним кінцем прикріпляються до кісток черепа, а другим — до шкіри обличчя. Під час їх скорочення ділянки шкіри зсуваються і вираз обличчя змінюється.
Круговий м'яз рота забезпечує рухи губ.

М'язи шиї повертають і нагинають голову.

Частина грудних м'язів бере участь у рухах рук, а міжреберні м'язи і діафрагма — у дихальних рухах.

Поверхневі м'язи спини також забезпечують рухи рук і частково — голови й шиї. Глибинні м'язи спини розгинають і повертають тулуб, підтримують його у вер-
тикальному положенні.

 

М'язи живота (черевний прес) утворюють стінку черевної порожнини, утримують внутрішні органи в сталому положенні, беруть участь у рухах тулуба вперед і вбік.

М'язи плечового пояса забезпечують рухи рук у плечовому суглобі і рух лопаток. Передня група м'язів плеча — це згиначі, а задня -розгиначі руки в ліктьовому суглобі. Передні м'язи передпліччя згинають кисть і пальці, а задні — розгинають. У русі пальців беруть участь і м'язи кисті.

М'язи пояса нижніх кінцівок здійснюють рухи ніг у тазостегнового суглобі, випрямляють зігнений уперед тулуб, підтримують вертикальне положення тіла.

Стегнові м'язи передньої групи і задньої групи розгинають і згинають гомілку і стегно, а м'язи внутрішньої групи переміщують стегно всередину і назовні.

Гомілкові м'язи передньої та задньої групи розгинають і згинають стопу й пальці.

 

Крім м'язів-антагоністів, у скелетній мускулатурі є м'язи-синергісти, які беруть участь одночасно в одному й тому русі. Синергістами є біцепс і плечовий м'яз, що згинають передпліччя в ліктьовому суглобі, трицепс і ліктьовий м'яз, які його розгинають.

Назви м'язів походять від їх положення в тілі (міжреберний, підколінний), форми м'яза (дельтоподібний, ромбоподібний) і його розташування відносно вертикальної вісі тіла (косий і прямий м'язи живота).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 523 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)