АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ріст кісток в довжину. Перерахувати функцiї окiстя.

Прочитайте:
  1. Будова покривних кісток черепа.
  2. Вдавлення кісток черепа
  3. Виберіть, які оригінальна зви мають зубчасті шви кісток черепа?
  4. Вікові особливості та ріст кісток
  5. З'єднання кісток черепа
  6. Загальні відомості про з’єднання кісток
  7. Зрощування кісток
  8. З’єднання кісток нижньої кінцівки
  9. З’єднання кісток черепа.
  10. Класифікація з'єднання кісток.

Розвиток кісток відбувається двома шляхами. Одна група кісток розвивається безпосередньо з мезенхіми (перетинчаста стадія), такі кістки називають первинними, або покривними. До перетинчастих відносять кістки черепа, лиця і ключицю. Усі інші — кістки основи черепа, тулуба, кінцівок — називаються хрящовими, або вторинними, тобто такими, що пройшли, крім перетинчастої стадії розвитку, й хрящову, а вже тільки потім із хряща утворилася кістка Ріст кістки в довжину відбувається за рахунок епіфізарного хряща, що міститься між діафізом і епіфізом довгих трубчастих кісток і поступово стоншується.

Цей процес триває до 20—25 років, після чого діафіз кістки міцно зростається з епіфізом, і ріст у довжину припиняється. В товщину кістка росте за рахунок окістя. Остеобласти окістя, розмножуючись, утворюють кісткові пластинки, які нашаровуються зверху. Цей процес має назву аппозиції, а розсування кісткової тканини під час росту в довжину — інтусусцепцією. Після припинення росту кісток не припиняється їхня перебудова, вона триває протягом усього життя організму.

Зовні кістки покриті окістям — тонким щільним шаром сполучної тканини, який зрісся з кісткою. В окісті проходять кровоносні судини і нерви. Окістя складається з клітин, поділ яких забезпечує ріст кісток у товщину та відновлення їх при переломах. На кінцях кісток хрящі забезпечують ріст кістки в довжину.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1087 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)