АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Механiзм зсiдання кровi

Прочитайте:
  1. Групи кровi людини за системою АВО. Резус-фактор.
  2. НЕЙРОФIЗIОЛОГIЧНI МЕХАНIЗМИ ЕМОЦIЙ
  3. Разiв зменшиться об'ємна швидкiсть руху кровi через судину, якщо iншi
  4. У кiнцi певної дiлянки судин). Якi судини дослiджували, якщо тиск кровi,
  5. Швидкiсть руху кровi у судинах?

Механізм згортання крові

Процес згортання складається з 3 фаз.

Процес згортання крові починається в результаті контакту з чужорідної поверхнею - пошкодженої стінкою судини. У 1 -й фазі - фазі утворення тромбопластину - відбуваються дві паралельні реакції: освіта кров'яного тромбопластину (внутрішня система гемостазу) і утворення тканинного тромбопластину (зовнішня система гемостазу).

Перехід протромбіну в тромбін (2 фаза згортання) відбувається під впливом кров'яного і тканинного тромбопластину.

3 фаза - утворення фібрину відбувається в три етапи: спочатку в результаті ферментативного процесу утворюється профібрін, потім після відщеплення фібрііопластіна А і В - фібрин - мономер, молекули якого в присутності іонів СА4 піддаються полімеризації.

Ця фаза завершується за участю XIII фактора плазми і 2 -го фактора тромбоцитів. Весь процес закінчується ретракцией утворився згустку.

Такий механізм плазмового гемостазу. Однак наявність тільки такої системи зробило б небезпечним виникнення внутрішньосудинного згортання крові. Для запобігання цього існує ряд механізмів:

У звичайному стані всі фактори згортання знаходяться в неактивному стані. Для запуску процесу необхідна активація фактора Хагемана (XII).

Крім прокоагулянтів існують і інгібітори процесу гемостазу. Універсальний інгібітор, що впливає на всі фази згортання, - гепарин, що продукується огрядними клітинами, в основному в печінці.

Фібринолітична система - частина протизгортальної системи, забезпечує лізис утворився згустку фібрину.

Рівновага перерахованих систем призводить до того, що в нормі кров спокійно тече по судинах і внутрішньосудинних тромбів практично не утворюється, хоча постійно йде утворення пристінкового фібрину.

При кровотечі же в місці травми судинної стінки швидко утворюється тромбоцитарний згусток, на який "сідає" фібрин. Це призводить до досить надійному гемостазу. Таким чином досить швидко зупиняється кровотеча з дрібних судин. Якщо ж організм самостійно не справляється з кровотечею, доводиться вдаватися до штучних методів його зупинки.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 754 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)