АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Значення жирiв та вуглеводiв.

Прочитайте:
  1. А.3.3.4. Призначення статинів
  2. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  3. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  4. Біологічне значення гарячки
  5. Біологічне значення залоз внутрішньої секреції
  6. Біологічне значення нервової системи
  7. Будова нервового волокна, нерва, значення міелізації. Роль синапсів, медіаторів у проведенні збудження
  8. Введення інсуліну у флакон з розчином глюкози за призначенням лікаря
  9. Виберіть із перерахованого які особливості будови слизової оболонки піхви мають значення для вироблення секрету?
  10. Виберіть, яка особливість будови задньої поверхні тіла плечової кістки має практичне значення під час накладання джгута?

Вуглеводи є необхідними компонентами їжі. В організмі людини вони використовуються переважно як джерело енергії.

Вуглеводи поділяють на три групи: оліго-, полі- та моносахариди. Надходження вуглеводів з порожнини травного каналу у внутрішнє середовище організму людини можливе лише у вигляді моносахаридів.

Серед моносахаридів найбільше значення мають глюкоза і фруктоза. Ці вуглеводи є найлегшим утилізованим джерелом енергії для людини порівняно з іншими нутрієнтами їжі.

Першочергове значення в енергетичному обміні має глюкоза. Вона є найважливішим субстратом окиснення і безпосереднім попередником глікогену людини. До того ж вона легко перетравлюється в організмі людини на тригліцериди і цей процес поширюється при надлишку глюкози в їжі. Без глюкози не може функціонувати кора головного мозку. Водночас надлишок глюкози пригнічує дію підшлункової залози, що виробляє інсулін, а це може призвести до виникнення цукрового діабету.

Фруктоза ферментується без участі інсуліну і характеризується меншою швидкістю засвоєння у кишковому тракті, тому вона менш шкідлива для людей, які хворіють на цукровий діабет.

Серед найважливіших олігосахаридів можна виокремити цукрозу, лактозу і мальтозу, які під дією ферментів розщеплюються до моносахаридів. Відсутність ферментів, що розщеплюють лактозу і мальтозу, унеможливлює перетравлення цих дисахаридів.

Крім енергетичної функції вуглеводи беруть участь у пластичному обміні глюкопротеїдів, до яких входять білки плазми крові.

 

Вуглеводи їжі вважають попередниками глікогену і тригліце- рину. Вони є джерелом вуглеводневого скелета замінних амінокислот, беруть учать у побудові коферментів, нуклеїнових кислот, АТФ та інших біологічно важливих сполук.

 

Серед полісахаридів найбільше значення має крохмаль рослинних продуктів, що під дією ферментів розщеплюється до мальтози, яка безпосередньо засвоюється організмом, та засвоюваний полісахарид тваринних продуктів — глікоген.

 

Вода i мiнеральнi речовини у харчуваннi людини.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 488 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)