АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІ – По робочим кардіоміоцитам

Проведення ПД по провідниковій системі в 4-8 разів швидше, ніж безпосередньо по робочому міокарду, наявність спеціальної провідникової системи забезпечує правильне та скоординоване скорочення всього міокарду, що забезпечує ефективне виконання серцем насосної функції.

Збудження, що виникає в пейсмеккері, охоплює весь міокард, таким чином, серце реагує як функціонально єдине ціле, або реагує на ПД – все повністю, або – не реагує на ПД також все повністю. (Закон «Все, або нічого»).

Серце в нормі реагує за законом «Все, або нічого» тому що кардіоміоцити між собою зв’язані тісними контактами (нексусами), і вставними дисками, які працюють по типу електричних синапсів. В результаті цього збудження охоплює весь міокард. Провідникова система серця забезпечує правильний характер розповсюдження збудження (імпульсів) по міокарду, при цьому швидкість проведення імпульсів по провідній системі в 4-8 разів перевищує швидкість проведення по всьому міокарду.

Коли імпульс досягає передсердношлуночкової перегородки виникає явище атріовентрікулярної затримки. Воно полягає в тому, що антріовентрікулярний вузол збуджується не відразу, а лише через 0,1 сек, тобто тоді, коли завершується скорочення передсердь (тривала систола, або скорочення передсердь становить 0,1 сек).

Антіовентрікулярна затримка необхідна для того, щоб систола передсердь відбувалась одночасно з розслабленими шлуночками, лише за таких умов кров з передсердь буде ефективно заповнювати шлуночки.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 403 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)