АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Мозковий кровообіг

Прочитайте:
  1. E. - Нижній мозковий парус.
  2. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  3. ВЕЛИКЕ І МАЛЕ КОЛА КРОВООБІГУ
  4. ВЕЛИКЕ І МАЛЕ КОЛА КРОВООБІГУ.
  5. Велике і мале кола кровообігу. Особливості кровообігу у плода
  6. Велике та мале коло кровообігу, анатомія, фізіологія, вікові особливості.
  7. ВЕЛИКОГО КОЛА КРОВООБІГУ
  8. Відділ серця людини - кінець великого кола кровообігу?
  9. Вплив місцевих анестетиків на кровообіг.
  10. Глава 18. Патологічна фізіологія системного кровообігу

Через судини мозку за 1 хв проходить до 750 мл крові, що становить близько 13% ХОК при масі мозку близько 2-2,5% маси тіла. Тобто мозковий кровотік дуже інтенсивний і в дорослої людини становить у середньому 50-100 мл/хв. У дітей відносна інтенсивність кровопостачання мозку на 50-60% вища, а людей похилого віку – на 20% нижча.

Структурно-функціональні особливості судин мозку.

До головного мозку кров притікає чотирма магістральними судинами: двома внутрішніми сонними і двома хребтовими артеріями, а відтікає – двома яремними.

Мікроциркуляторне русло мозку формується з радіальних судин, що відходять від піальних артерій. Щільність капілярної сітки в різних структурах не однакова:

- у сірій речовині – вища, ніж у білій

- у корі півкуль великого мозку, мозочка й ПВЯ гіпоталамуса – більша, ніж в інших відділах мозку. Характрена ознака мікроциркуляторного русла – наявність двох типів капілярів.

І – Центральні коротші капіляри забезпечують відносно постійний кровотік.

ІІ – На відміну від цього, в бічних, довших капілярах, що становлять близько 5% мікроциркуляторного русла мозку, кровотік мінливий.

Піальні вени впадають в синуси з твердою стінкою. Це запобігає їх стисненню у разі можливого набряку мозку.

Одна з найхарактерніших особливостей мозкового кровотоку – його відносна сталість, автономність. Сумарний об’єм кровотоку мало залежить від змін центральної гемодинаміки. Кровотік у судинах мозку може змінюватись лише в разі різко виражених відхилень центральної гемодинаміки від умов норми. Лише в разі судомного збудження нейронів сумарний кровотік може зрости в 1,5-2 рази. Відносна сталість кровообігу мозку визначається потребою створення гемостатичних умов для функціонування нейронів. У мозку немає запасів кисню, а запаси основного метаболіту окислення – глюкози – мінімальні, тому потребують постійного доставлення їх кров’ю. Крім того, незмінність умов мікроциркуляції забезпечує сталість водного обміну між тканиною мозку і кров’ю, кров’ю і спинно-мозковою рідиною. Збільшення утворення спинно-мозкової рідини і міжклітинної води може призвести до стиснення мозку, що міститься в замкнутій черепній коробці.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 630 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)