АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фаза – швидкої кінцевої реполярізації.

Прочитайте:
  1. Методи кінцевої зупинки кровотечі

Вона починається після завершення плато (після 270 мс). Під час цієї фази поступово інактивуються Na+ Ca+ канали, а К+ канали активуються значно більше. При цьому спостерігається потужний струм К+ в клітину кардіоміоцитів. В цей же час активується Na-K насос. Це сприяє швидкому зниженню МП до вихідного рівня (-80-90 мВ).

4 фаза – фаза діастоли (спокою).

Під час цього діастолічного потенціалу Na-K насос МП підтримується на постійному рівні (-80-90 мВ). А швидкі Na+ канали чекають відповідного подразника (пейсмеккерів ПД).

Тривалість скорочення кардіоміоцити шлуночків складає 330 мс дорівнює тривалості ПД. Отже, скорочення кардіоміоциту можливо лише в одиночному режимі. Це пов’язано з тим, що абсолютний рефрактерний період виключає можливість початку другого скорочення на фоні першого. Відповідно, сумація скоро не може відбутися і серце скорочується в режимі поодиноких скорочень. Це відіграє дуже важливу роль для забезпечення ритмічної роботи серця і безперервності кровообігу.

Енергетика скорочення міокарда. Серцевий м’яз працює практично на 100% в аеробному режимі.

За участю кисню в міокарді окислюються різноманітні субстрати:

- глюкоза – 31%

- лактат – 28%

- вільні жирні кислоти – 34%

- амінокислоти – 7%

- кетонові тіла

- нетрадиційні субстрати для окислення, які є продуктами неповного окислення, що утворюються в результаті метаболізму інших клітин та тканин

В умовах фізичного навантаження серце в якості субстрата використовує лактат та жирні кислоти, а споживання глюкози зменшується. Глюкоза при цьому може використовуватися іншими структурами, які її потребують (система м’язів, НС).

Серце є унікальним органом, який зменшує рівень кислих продуктів метаболітів (лактату, пірувату), але при наявності адекватного кровопостачання (кисень).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 394 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)