АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологія серцево-судинної системи (ССС), механізм її регуляції.

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  3. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  4. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  5. Анататомія, фізіологія, патологія дітей ОГ
  6. Анатомія вегетативної нервової системи
  7. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  8. Анатомія і фізіологія
  9. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  10. Анатомія, вікова фізіологія і гігієна серцево-судинної системи

Заняття

У ССС виділяють серце – центральний орган кровообігу, ритмічні скорочення якого зумовлюють рух крові, і судини – систему трубочок, по яких рухається рідина. Залежно від характеру рідини, розрізняють кровоносні та лімфатичні судини.

Кровообіг – рух крові серцево-судинною системою. Основні функції серцево-судинної системи полягають у транспортуванні поживних речовин до місця їх засвоєння, продуктів обміну від місця утворення до органів виділення, транспортуванні газів, гормонів й інших біологічно активних сполук, тепла тощо. Кров разом з нервовою системою поєднує різні органи в єдиний організм.

На початку ХХ століття Вільям Гарвей довів, що ССС складається з великого і малого кіл кровообігу.

Велике коло кровообігу – це шлях крові від лівого шлуночка до правого передсердя (20-25 секунд). Скорочуючись, лівий шлуночок викидає артеріальну кров в аорту, а потім, проходячи через артерії, артеріоли, капіляри всього тіла, вона надходить у венули. Останні збираються спочатку в дрібні, а потім зливаються у великі вени і впадають в верхню і нижню порожнисті вени, які несуть кров у праве передсердя. З фізіологічної точки зору велике коло є обмінним, чи метаболічним, тому що кров, циркулюючи по ньому, несе до клітин поживні речовини і забирає продукти метаболізму.

Мале́ ко́ло крово́обігу – шлях крові від правого шлуночка до лівого передсердя (7-11 секунд). Від правого шлуночка венозна кров по легеневій артерії надходить у капіляри легень, а звідти артеріальна кров через легеневі вени повертається у ліве передсердя. З фізіологічної точки зору мале коло є газообмінним, тому що при проходженні через легеневі капіляри кров віддає вуглекислий газ і насичується киснем.

Гемоциркуляторне (мікроциркуляторне) русло здійснює перехід крові з артерій у вени і забезпечує обмін речовин. Воно складається з артеріоли, прекапілярної артеріоли, капіляра, посткапілярної венули та венули.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 812 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)