АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перехід химусу до дванадцятипалої кишки.

Прочитайте:
  1. B. Проривна виразка 12-палої кишки.
  2. E. - У низхідній частині дванадцятипалої кишки.
  3. Велику роль у розвитку виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки надають
  4. Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки
  5. ВІЛ-інфікований пацієнт періодично обстежується з метою виявлення ознак активації процесу. Назвіть ознаку, що свідчить про перехід ВІЛ-інфекції у СНІД?
  6. Ворсинки двенадцатиперстной кишки. Малое увеличение.
  7. Гангрена тонкой кишки.
  8. Двигательная функция толстой кишки. Виды сокращений и их регуляция.
  9. Клинические проявления язвенной болезни двенадцатиперстной кишки.
  10. ЛФК при язвенной болезни желудка и двенадцатиперстной кишки.

Коли їжа стає рідкою, почи­нається її порційна евакуація до дванадцятипалої кишки. Перемішана їжа затримується у шлунку до 3-8 год. Важливу роль у порційному надходженні харчового химусу до кишки відіграє сфінктер во­ротаря. Процес просування їжі регулюється комплексом механізмів.

Насампе­ред має значення пропульсивна перистальтика шлунка, яка створює висо­кий тиск у його пілоричній ділянці. Чим більший градієнт тиску між шлунком і кишкою, тим швидше евакуюється химус. Порожня дванадця­типала кишка прискорює евакуацію.

Значна роль у регулюванні евакуації належить також поєднаній дії хімічних агентів їжі - харчових нутрієнтів, есенціальних продуктів мета­болізму і гастроінтестинальних гормонів.

Наявність у дванадцятипалій кишці соляної кислоти і жирів гальмує евакуацію залишків їжі зі шлунка. Надходження жирів і кислого шлункового химусу викликає вивільнення секретину, холецистокініну-панкреозиміну і гастроінтестинального поліпептиду. Усі вони гальмують спорожнення шлунка. Просування жир­ного або кислого химусу з дванадцятипалої кишки, нейтралізація його кишковим соком полегшують відкриття сфінктера і надходження нової порції химусу. Прискорюють евакуацію мотилін і соматостатин.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА.

А) Основна - В. І. Філімонов «Фізіологія людини»

Б) Допоміжна - Г. М. Чайченко «Фізіологія людини»

І. С. Кучеров «Фізіологія людини»

С. А. Георгієва «Фізіологія»

Я. І. Федонюк «Анатомія та фізіологія з патологією»


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 364 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)