АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кров'яний тиск

Рушійною силою, яка змушує кров переміщатись по судинах в напрямку аорта ® артерії ® капіляри ® венули ® крупні вени ® порожнисті вени є відповідний градієнт кров'яного тиску. Усереднені значення артеріального і венозного кров'яного тиску для різного ступеня розширеності судин показані на рис. 10.3.

Максимальний тиск, який досягається у момент викиду крові із серця в аорту, називається систолічним. Після повного виштовхування крові з серця і закриття аортальних клапанів тиск падає до значення, яке відповідає діастолічному тиску.

Різниця між систолічним і діастолічним тисками називається пульсовим тиском (рис. 10.4).

Коливання кров'яного тиску зумовлені пульсуючим характером кровотоку і високою еластичністю та розтягувальною здатністю судин. У людини при віддаленні від аорти змінюється форма і амплітуда пульсової хвилі.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 452 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)