АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гідродинамічний опір судинної системи

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  3. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  4. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  5. Анатомія вегетативної нервової системи
  6. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  7. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  8. Анатомія, вікова фізіологія і гігієна серцево-судинної системи
  9. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  10. Анатомо-фізіологічна характеристика вегетативної нервної системи.

Виштовхнута серцем під тиском кров рухається по судинах різного просвіту з різною еластичністю і гідродинамічним опором. Об'єм крові, який надходить до того чи іншого органа за певний час, дорівнює відношенню різниці тисків (DР) до гідродинамічного опору R (10.3)

(10.6)

Що стосується судинної системи людини, різницю тисків на її вході і виході можна замінити значенням середнього тиску в аорті Р, оскільки тиск у місцях впадання порожнистих вен у серце є близький до нуля. В цьому випадку (10.6) буде мати вигляд

Гідродинамічний опір трубки визначається з рівняння Хагана-Пуазейля (10.4)

Різниця тисків залежить від довжини трубки, по якій рухається рідина, і якщо радіус її є постійним, то опір не змінюється вздовж трубки. Для еластичних судин їх радіус залежить від тиску, тому залежність між тиском і об'ємною швидкістю кровотоку стає нелінійною (рис.10.5).

Судинна система складається з багатьох окремих трубок, які з'єднані паралельно і послідовно. При послідовному з'єднанні повний гідродинамічний опір дорівнює

R=R,+R2+R3+...+ Rn

При паралельному з'єднанні трубок їх повний гідродинамічний опір визначається за формулою

Точно визначити опір судин за цими формулами неможливо з таких причин: просвіт судин залежить від їх тонусу; в'язкість крові залежить від градієнта швидкості в потоці; в нормі відкрита лише частина капілярного русла, решта капілярів є резервними і відкриваються в міру збільшення обміну речовин у тканинах (наприклад, в скелетних м'язах у стані спокою функціонує 20...30% капілярів і їх кількість зростає до 60% при інтенсивному фізичному навантаженні).

Основний опір потоку крові чинять артеріоли (діаметром 15...70 мкм), а не капіляри, діаметр яких становить лише 5...7 мкм. Це пояснюється великою кількістю паралельно з'єднаних капілярних русел. Падіння або підвищення тонусу артеріол відіграє двояку роль: підтримує необхідний рівень загального артеріального тиску і регулює місцевий кровообіг.

Гідродинамічний опір судин вимірюють у дин·с/см. Периферійний опір судинної сітки в цих одиницях дорівнює 1700.

Крім цього, введена відносна величина – одиниці периферійного опору (ОПО), яка дорівнює відношенню кров'яного тиску (мм рт. ст.) до хвилинного об'єму (л/хв або мл/хв).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 856 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)