АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Швидкість кровотоку

Прочитайте:
  1. Визначити швидкість розповсюдження пульсової хвилі в артеріях.
  2. Провідна система серця. Послідовність і швидкість проведення збудження по серцю.
  3. Провідна система серця. Послідовність і швидкість проведення збудження по серцю.
  4. РЕГУЛЯЦІЯ СИСТЕМНОГО КРОВОТОКУ.
  5. Швидкість осідання еритроцитів

Лінійна швидкість кровотоку визначає швидкість переміщення частинок крові вздовж судини і дорівнює відношенню об'ємної швидкості до площі перерізу судини (10.2)

Лінійна швидкість, яка визначається з цього співвідношення, є середньою швидкістю.

Як було показано (10.1), лінійна швидкість за висотою перерізу труби змінюється за параболічним законом: біля стінок труби швидкість течії дорівнює нулю, а на осі швидкість набуває максимального значення.

Висновок про параболічний закон розподілу швидкості рідини по профілю труби виконується за умови, що рідина є ньютонівською і відсутній ефект Фареуса-Ліндквіста. У крові за рахунок цього ефекту зменшується концетрація клітин біля стінок судин, що призводить до зменшення в'язкості біля стінок і, відповідно, там швидкість течії зростає, а на осі – зменшується. Крива розподілу швидкості крові у перерізі судини стає більш пологою. Ця зміна профілю призводить до зменшення гідродинамічною опору в судинах.

Відтік крові від серця дорівнює її припливу. Тому об'єм крові, який протікає за 1 хв через будь-який загальний переріз судинної системи (всі артерії, всі артеріоли, всі капіляри і т. д.), є однаковим. Отже, лінійна швидкість крові в окремій судині буде обернено пропорційна до загальної площі перерізу розгалуженого русла. Найбільше розширення русла спостерігається у капілярній сітці: сума просвітів всіх капілярів у 500-600 разів більша від просвіту аорти. Відповідно середня швидкість кровотоку в капілярах є в 500-600 разів меншою, ніж в аорті, і найнижчою в кровоносній системі (рис.10.7).

 
 

У зв'язку з тим, що кров виштовхується серцем окремими порціями, кровотік в артеріях має пульсуючий характер. Лінійна і об'ємна швидкість постійно змінюються: вони максимальні в аорті і легеневій артерії в момент систоли шлуночків і зменшуються під час діастоли. В капілярах і венах лінійна швидкість є постійною. Перетворення пульсуючого потоку в постійний забезпечують пружні властивості стінок аорти і крупних артерій. Вміст еластину в них вдвічі перевищує вміст колагену, на відміну від периферійних судин, де це співвідношення змінюється навпаки. Модуль пружності еластину на два, три порядки є меншим, ніж у колагену, а він, як відомо, визначає жорсткість при розтяганні. Тому розтягувальна здатність судин, ближчих до серця, є значно вищою, ніж у периферійних. Під час систоли частина затраченої серцем енергії перетворюється у потенціальну енергію розтягнутих виштовхнутою кров'ю аорти і крупних артерій. Після закінчення систоли пружно розтягнуті стінки артерій звужуються, кров проштовхується в капіляри, забезпечуючи в них постійність кровотоку (лінійна швидкість крові в капілярах становить 0,5... 1 мм/с).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 756 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)