АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поверхнева (термінальна) анестезія.

Прочитайте:
  1. E. - Поверхнева фасція.

Анестезію шляхом змащування або зрошення слизових оболонок най­
частіше використовують в офтальмології, оториноларингології, урології і ен­доскопічній практиці. Слизова оболонка носових ходів, порожнини рота, глот­ки, гортані, бронхів стає нечутливою через 4-8 хв після використання 10-20% розчину новокаїну, 0,25-2% розчину дикаїну. Однак цей метод анестезії не дозволяє точно дозувати кількість препарату, що потрапляє в організм, тому можливі отруєння.

Анестезію шляхом охолодження використовують для зняття болю при забоях м'яких тканин, спортивних травм. Здійснюється за допомогою розпи­лювання на шкіру хлоретилу. Його випускають в ампулах по 20-50 мл. Спочатку відламують кінчик трубочки і струмінь хлоретилу з відстані 30-40 см спрямовують на шкіру. Хлоретил випаровується, різко охолоджує шкіру, завдяки чому виникає знеболювання. Після відновлення чутливості у хворого в ділянці анестезії виникають неприємні відчуття. Не можна вико­ристовувати хлоретил поблизу рота, носа, оскільки може настати загальний наркоз. Попадання хлоретилу в очі може викликати їх ушкодження.

Інфільтраційна анестезія. В основі місцевої інфільтраційної анестезії лежить просякання знеболювальним розчином тканин у ділянці оператив­ного втручання, дія на нервові за­кінчення. З цією метою найчасті­ше використовують 0,25-0,5% розчин новокаїну.

Методика цієї анестезії роз­роблена в 1923-1928 роках О.В.Вишневським і отримала назву "повзучий інфільтрат" - під тис­ком розчин новокаїну поширюєть­ся ("повзе") по тканинах її проводять пошарово. Спо­чатку тонкою голкою інфільтрують шкіру до утворення "лимонної шкірочки", по краю створеного інфільтрату проводять наступну ін'єкцію і так продовжують по всій лінії майбутнього розтину. Потім міняють голку на довшу та інфільтрують розчи­ном новокаїну підшкірно-жирову клітковину. Після цього хірург за допомо­гою скальпеля розтинає шкіру і підшкірно-жирову клітковину. Виділивши апоневроз, хірург створює під ним тугий інфільтрат розчином новокаїну. Та­ким чином хірург здійснює "гідравлічне препарування тканин" - роз'єднує їх за допомогою точного введення розчину новокаїну в потрібні тканини. По­дальша техніка знеболювання має свої особливості і залежить від ділянки і характеру операції. У разі виконання операції на органах черевної порожни­ни проводять інфільтрацію очеревини, брижі, черевного сплетення та інших анатомічних утворень.

Провідникова (регіонарна) анестезія. Цей вид знеболювання здійснюється шляхом введення анестетика в нерв або поблизу нервового стовбура (ендоневрально чи периневрально), завдяки чому припиняється проведення больових імпульсів по даному нерву (рис.).

Цей вид анестезії широко використовують у хірургії при операціях на кисті, пальцях (розкриття гнійників, ампутації фаланг). Для цього, як правило, використовують методику, запропоновану Лукашевичем і Оберстом: на основу пальця накладають циркулярний джгут із стерильної тонкої гумової трубки або марлевої смужки, нижче від нього з обох боків сухожилків-розгиначів пальців вводять по 5-6 мл 1-2% розчину новокаїну. Діє препарат через 5-7 хв.

При операціях на органах черевної порожнини, верхніх, нижніх кінцівках тощо прово­дять знеболювання нервових сплетень: так, в ділянку черев­ного (сонячного) сплетення вво­дять 120-150 мл 0,5-0,25% роз­чину новокаїну.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 634 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)