АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття про місцеву анестезію

Прочитайте:
  1. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  2. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу
  3. Деяки поняття і терміни післяпологової інфекції
  4. Догляд за важкохворими та хворими в агональному стані. Поняття про вмирання організму.
  5. Завдання 3. У словнику анатомічної термінології дати визначення поняттям.
  6. Загальна характеристика будови організму. Поняття «тканина», «органи», «системи».
  7. Загальна характеристика залоз внутрішньої секреції. Поняття про гормони. Поняття про гіпо- та гіперфункції ендокринних залоз.
  8. Загальна характеристика системи крові. Склад і функції крові. Поняття про гомеостаз.
  9. Загальні поняття про операцію та дії медичного персоналу під час операційного періоду.
  10. Загальні поняття про першу медичну допомогу

Місцева анестезія це локальна втрата чутливості тканин, яка ство­рюється штучно за допомогою хімічних, фізичних або механічних факторів з метою знеболювання оперативних втручань або хірургічних маніпуляцій, що проводяться при повному збереженні свідомості пацієнта. Основними перевагами місцевої анестезії є її відносна безпека і доступність застосуван­ня. Розрізняють такі види місцевої анестезії:

1) поверхневу (термінальну) анестезію, яка може бути здійснена зма­щуванням слизових оболонок, зрошенням їх, охолодженням, інфільтрацією розчином анестетика за методом "повзучого інфільтрату", футлярна анес­тезія за Вишневським;

2) провідникову (регіонарну) анестезію, при якій знеболювання здійснюється за рахунок блокади нервів. Варіантами провідникової анес­тезії є: блокада нервових стовбурів, сплетень; внутрішньосудинне або внутрішньокісткове введення анестетика, новокаїнові блокади, а також вве­дення анестетика в спинномозковий канал або перидуральний простір.

При проведенні місцевої анестезії виділяють чотири періоди: а) введен­ня знеболювальної речовини; б) дія її на рецептори і нервові стовбури; в) повна анестезія, яка триває 1-1,5 год, причому цей період можливо подовжи­ти повторним введенням знеболювальної речовини; г) відновлення чутли­вості.

Місцевознеболювальні речовини.

На сьогодні синтезовано більше 100 засобів, які мають місцевознеболювальну дію. Серед них найбільше викорис­товують:

1. Новокаїн засіб, який має незначну токсичність і виражену знеболювальну дію; 0,25-0,5% розчин використовують для інфільтраційної анестезії та новокаїнових блокад (150-500 мл); 1-2% - для провідникової (регіонарної) анестезії; 2% розчин - для перидуральної анес­тезії (20-25 мл); 5% розчин - для спинномозкової анестезії (2-3 мл); 10-20% розчин — для поверхневої (термінальної) анестезії зрошенням, змащу­ванням (10 мл).

Вища одноразова доза новокаїну в перерахунку на суху речовину ста­новить 0,75 г (150 мл 0,5% розчину). В подальшому на протязі кожної години - не більше 25 год - 2 гр при використанні 0,5% розчину (400 мл).

В окремих випадках у хворих виникає підвищена чутливість до новокаї­ну у вигляді запаморочення, загальної слабкості, інколи втрати свідомості, зниження артеріального тиску.

2. Лідокаїн ефективніший засіб, ніж новокаїн, діє швидше
і довше. Для інфільтраційної анестезії використовують 0,25-0,5% розчи­ну. При використанні біфльш 400 мл, стосують тільки 0,25% розчин. За­гальна кількість 0,25% розчину не повинна перевищити 1000 мл, а 0,5% розчину - 500 мл. 1-2% розчин використовують для провідникової (регіо­нарної) анестезії; 2% розчин — для перидуральної анестезії (до 20 мл); 5% розчин - для поверхневої анестезії зрошенням, змазуванням (до 20 мл).Препарат протипоказаний при вираженій серцево-судинній недостатності, атріовентрикулярній блокаді, порушеннях функції нирок і печінки.

3. Тримекаїн викликає глибоке, тривале знеболювання.
Для інфільтраційної поверхневої анестезії використовують 0,25% розчин - до 800 мл або 0,5% розчин - до 400 мл. Для провідникової анестезії вико­ристовують 1% розчин до 100 мл або 2% розчин до 20 мл; для перидуральної анестезії — 1-2% розчин до 20-25 мл; для спинномозкової анестезії -5% розчин (2-3 мл).

4. Дикаїн — переважає за своєю активністю новокаїн. Для поверхневої анестезії використовують 0,25-0,5-3% розчин; для перидуральної анестезії - до 3 мл 2% розчину. Вища терапевтична доза дикаїну для дорос­лих - 0,09 г одноразово. Збільшення дози призводить до токсичних явищ.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 341 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)