АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття про біль

Прочитайте:
  1. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  2. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу
  3. Деяки поняття і терміни післяпологової інфекції
  4. Догляд за важкохворими та хворими в агональному стані. Поняття про вмирання організму.
  5. Завдання 3. У словнику анатомічної термінології дати визначення поняттям.
  6. Загальна характеристика будови організму. Поняття «тканина», «органи», «системи».
  7. Загальна характеристика залоз внутрішньої секреції. Поняття про гормони. Поняття про гіпо- та гіперфункції ендокринних залоз.
  8. Загальна характеристика системи крові. Склад і функції крові. Поняття про гомеостаз.
  9. Загальні поняття про операцію та дії медичного персоналу під час операційного періоду.
  10. Загальні поняття про першу медичну допомогу

Міністерство охорони здоров’я України

Свердловське обласне медичне училище

 

 

 

Методична розробка лекції

Тема:

Знеболювання в діяльності медичної сестри

 

Тип лекції: Тематична

Спеціальність: «Сестринська справа»

Курс: ІІІ

Назва предмета: Медсестринство в хірургії

Кількість годин: 2

 

 

Виконавець:

Викладач медсестринства

в хірургії –

Письменна В.О.

 

М.Свердловськ

Знеболювання в діяльності медичної сестри

Біль та знеболювання

Поняття про біль

Це особливе відчуття, яке виникає внаслідок дії травмуючого факто­ра і характеризується відповідними реакціями та рефлекторними змінами функцій внутрішніх органів, спрямованими на звільнення організму від дії шкідливого фактора.

Біль є специфічним особливим відчуттям і до останнього часу немає спеціальних приладів, які б сприймали виключно больові подразники. Будь-яке відчуття, що грунтується на подразненні тих чи інших рецепторів" (тем­пературних, тактильних та ін.), може перейти в біль, якщо сила його переви­щує відповідну межу. Так, підвищення температури шкіри вище 45°С або зниження її нижче 15°С зумовлює виникнення болю. Він відіграє важливу роль в захисті організму і є сигналом небезпеки. Тільки за рахунок болю різні організми здатні створювати захисні реакції і пристосовуватись до умов існування. Захисні реакції створюються на основі уроджених механізмів больових рецепторів, які знаходяться в різних структурах організму (шкіра, слизові оболонки, очеревина, надкісниця і ін.). При дії пошкоджуючого фак­тора із клітин виділяються Н-речовини (гістамін, ацетилхолін, плазмокінін і інші гістаміноподібні речовини), які подразнюють больові рецептори. Від них по нервових волокнах больові імпульси надходять у головний мозок. У формуванні больових реакцій беруть участь ретикулярна формація, гіпота­ламус, таламус, а також лімбічна система головного мозку. В цих нервових структурах формується первинна больова реакція, яка через підкірково-кіркові зв'язки надходить в кору головного мозку. Слід зазначити, що відчуття болю великою мірою залежить від стану центральної нервової системи. При очікуванні болю він більш виражений, при пригніченні кори головного моз­ку інтенсивність його зменшується. В стані психічного афекту (екстремаль­на ситуація) біль взагалі може бути відсутнім. У відтворенні больових ре­акцій бере участь і вегетативний відділ нервової системи. Подразнення симпатико-адреналової системи призводить до накопичення у нервових закінченнях гістаміну, ацетилхоліну, які є подразниками больових рецеп­торів. На больові подразнення реагують залози внутрішньої секреції, поси­люючи або зменшуючи виділення гормонів (надниркові залози, щитоподібна залоза, різні утворення мозку та ін.).

При відчутті болю у потерпілого виникає відповідна реакція у вигляді захисних рухів скелетної мускулатури, голосових звуків і ін. Клінічно больові реакції проявляються порушенням гемодинаміки, дихання, функції залоз внут­рішньої секреції, обміну речовин і ін., сумарно такі зміни можуть призвести до розвитку шокового стану.

Головне місце у симптоматиці різних захворювань займає вісцеральний біль, тобто біль, який виникає у внутрішніх органах. Він тяжко піддається локалізації, має розлитий характер і може іррадіювати (передаватись) в інші ділянки організму. Однак дослідження, проведені переважно на людях під час оперативних втручань, свідчать про те, що не всі анатомічні утворення мають больові відчуття. Так, органи черевної порожнини (печінка, селезінка, кишки та ін.) не чутливі до больових подразників. Болючими є лише брижа і парієтальна очеревина.

Дуже чутливі до болю артерії. їх звуження або раптове розширення спричинює гострий біль. Слід пам'ятати, що біль - явище (відчуття) не фізіологічне, а патологічне. Досить часто він інформує про розвиток хворо­би (патологічного процесу) в організмі. Відігравши роль інформатора, біль надалі може стати грізним компонентом патологічного процесу в організмі.

Поняття про знеболювання

На сьогодні жодну операцію не проводять без знеболювання. Для по­передження болю використовують цілу систему заходів, якими займається окрема наука - анестезіологія (від грец. аn - заперечення + аеstesis - відчуття + logos - наука) - наука про знеболювання та інші методи захисту організму від надмірних подразнень, зумовлених хірургічним втручанням.

Спроби знайти засіб, за допомогою якого можна було б виконувати
операцію без болю, відноситься до давніх часів. Згадки про знеболювання
можна знайти в записах Стародавнього Вавилону, Китаю, Греції. З цією ме­тою в Єгипті використовували індійську коноплю; в Європі — препарат Маго, марійський камінь, розтертий в порошок і розчинений в оцті та ін.

Розвиток сучасної анестезіології пов'язаний з іменем французького вче­ного Антонія Лавуазьє, що займався вивченням газів, і Гумфрі Даві, який вперше вивчив дію закису азоту (звеселяючого газу). В 1844 р. англійський лікар Уельс випробував цей засіб на собі і вперше застосував у хворих для видалення зубів. Відкриття ефіру для наркозу пов'язане з роботами амери­канського хіміка Джексона з Бостона, дослідами зубного лікаря Вільяма Мортона, що випробував дію препарату на собі, й лікаря-хірурга Уорена, який вперше в світі 16 жовтня 1846 року в присутності студентів і лікарів видалив велику пухлину шиї, застосувавши ефірний наркоз. Цей день вважа­ють офіційною датою народження сучасної анестезіології. Після цього ефір­ний наркоз швидко увійшов у хірургічну практику різних країн.

Відкриття хлороформу пов'язане з роботами Сімпсона, який 14 листо­пада 1847 року доповів результати своїх досліджень медичному товариству Едінбурга. З тих пір почався бурхливий пошук різних наркотичних речовин, який продовжується і в наші дні. В 1902р. в експерименті Н.П. Кравковим, а в 1909 р. в клініці С.П. Федоровим вперше був застосований внутрішньовен­ний наркоз гедоналом, який отримав назву "руського наркозу". Поряд із розробкою загального знеболювання з'явились оригінальні методи місцевої анестезії. З цією метою російський вчений Анреп у 1879 році запропонував кокаїн для знеболювання слизових оболонок, а в 1905 році Ейнхорн - ново­каїн, який широко використовують і в наші дні. Інші шляхи введення нарко­тичних речовин - ректальний (вперше запропонований М.І. Пироговим у 1847 році), ін'єкційний (М.А. Табчібашов). У 1889 році німецький хірург Бір запропонував спинномозкову анестезію, а пізніше (1925 р.) Доліотті - перидуральну, при якій настає повне знеболювання нижньої половини тулуба і кінцівок. Російський хірург О.В. Вишневський запропонував і впровадив у клінічну практику місцеву анестезію, а німецький хірург Куленкампф розробив провідникову місцеву анестезію. Численні спроби синтезувати ідеальну речовину для знеболювання залишилися марними. Більш перспективним варіантом анестезії на сьогодні є поєднання декількох препаратів, що дають можливість покращити ефект знеболювання і знизити токсичну дію нарко­тичних речовин (ефір, хлороформ і ін.). З'явились змішані та комбіновані види наркозу. При них стали широко використовувати міорелаксанти (кура­реподібні препарати, які знімають тонус скелетної мускулатури), що дає мож­ливість здійснити інтубацію трахеї і перевести хворого на штучну вентиляцію легень (ШВЛ). Останнім часом широко використовують нейролептаналгезію (НЛЛ), за допомогою якої можна досягнути хорошого ефекту знеболювання, особливо в комбінації з ендотрахеальним введенням закису азоту і кисню

У 1902 році французький вчений Лемон провів експерименти над твари­нами за допомогою електронаркозу. Цей вид знеболювання широко викори­стовують у комбінації з аналгетиками, седативними і протисудомними препа­ратами. Пізніше була розроблена методика голкоанестезії в комбінації з аналгетиками. Тепер при великих операціях на легенях, серці, судинах вико­ристовують штучну гіпотермію (охолодження) із застосуванням керовано­го кровообігу і штучної вентиляції легень.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 629 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)