АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

C. Гіпертонічний криз

D. Кардіогенний шок

E. Приступ стенокардії

 

4. Хворий 56р., відчув сильний біль у лівому локті та плечі, коли піднімався сходами напередодні. Уранці розвинулася сильна слабкість. Об’єктивно: шкіра бліда, волога, t-тіла 37,4С. Межи серця поширені вліво на 1см, тони глухі, одиночні екстрасистоли, Рs-96 за хв. слабкого наповнення, А/Т 95/55мм.рт.ст. В яке відділення треба госпіталізувати хворого?

A.*інфарктне

B. терапевтичне

C. пульмонологічне

D. гастроентерологічне

E. токсикологічне

 

5. Хвора скаржиться на кашель з мокротинням гнійного характеру, температуру тіла до 37,60. В анамнезі: застудні захворювання, в умовах запиленості. При обстеженні: аускультативно над поверхнею легень розсіяні джужачі хрипи та одиничні дрібнопухирчаті хрипи, які зникають після покашлювання. ЧДР 20/хв. Який препарат необхідно призначити як етіотропну терапію?

A.*ампіокс

B. супрастин

C. амбраксол

D. аскорбінова кислота

E. імунал

 

6. Пацієнта турбує кашель переважно зранку, з відходженням гнійного харкотиння в значній кількості. Після кашлю почуває себе значно краще. Об'єктивно: шкіра землянистого кольору, пальці мають вигляд барабанних паличок, t тіла 37,4 0С, ЧДР 26/хв. При аускультації в легенях вислуховуються поодинокі вологі хрипи, тони серця ритмічні, гучні, ЧСС 80 за хв. А/Т 130/80 мм. рт. ст. Яке захворювання можна запідозрити?

A.*бронхоектатична хвороба

B. вогнищева пневмонія

C. дольова пневмонія

D. емфізема легень

E. пневмосклероз легень

 

7. Який препарат доцільно вводити внутрішньовенно при нападі бронхіальної астми

A.*2% розчин еуфіліну

B. 1%розчин дибазолу

C. 0.1% розчин платифіліну

D. 50% розчин анальгіну

E. 2% розчин папаверину

 

8. У пацієнта раптово виникла задишка з подовженим видихом, дистанційні сухі хрипи. Хворий сидить у ліжку, спираючись на коліна. Шкіра бліда, пульс 90 за хв., АТ 140/90 мм рт. ст., частота дихання - 36 за хв. Над легенями перкуторно визначається коробковий звук, аускультативно – велика кількість сухих хрипів. Що в першу чергу треба зробити під час надання невідкладної допомоги?

A.*Зробити інгаляцію лікарського засобу із кишенькового інгалятора

B. Виконати дихальну гімнастику

C. Заспокоїти хворого

D. Провести інгаляцію зволоженого кисню

E. Ввести підшкірно 0,1 % розчин адреналіну

 

9. У жінки 25 років, яка страждає цукровим діабетом, протягом 2 днів скаржиться на слабкість, сонливість, зниження апетиту. Наростала поліурія, спрага. Хвора без свідомості,шкіра бліда, суха, тургор знижений. Дихання шумне, глибоке з запахом ацетону у повітрі. Пульс 96 за хв., АТ 90/60 мм рт. ст. Яке ускладнення виникло у хворого?

A.*Кетоацидотична кома

B. Печінкова кома

C. Гіпоглікемічна кома

D. Уремічна кома

E. Гіперосмолярна кома

 

10. Хворий 48 років, через декілька хвилин після введення звичайної дози інсуліну відчув голод, тремтіння рук, а потім втратив свідомість. Шкіра бліда, волога, судомі посмикування м’язів. Що трапилось з пацієнтом?

A.*Гіпоглікемічна кома

B. Кетоацидотична кома

C. Печінкова кома

D. Уремічна кома

E. Гіперглікемічна кома

 

11. У пацієнта, що страждає на гіпертонічну хворобу, протягом 2х діб погіршився стан: нудота, біль у потилиці й ділянці серця, миготіння «мушок» перед очима. Об’єктивно: стан приголомшений, обличчя гіперемоване АТ 180/120 мм.рт. ст. Яке ускладнення виникло у хворого?

Гіпертонічний криз

Інфаркт міокарда

Стенокардія

Гостра серцева недостатність

Гостра судинна недостатність

 

12. Пацієнт Б. раптово відчув укус бджоли на губі. Скаржиться на ядуху, нудоту. При огляді: обличчя набрякле, шкіра блідо-ціанотична дихання утруднене, охриплість голосу, надсадний кашель. Яке ускладнення у хворого?

A.*Набряк Квінке

B. Кропив’янка

C. Анафілактичний шок

D. Сироваткова хвороба

E. Напад бронхіальної астми

 

13. У хворого 28 років, який страждає на виразкову хворобу шлунка, раптово виник біль в епігастральній ділянці, блювота «кавовою гущею» АТ 80/40 мм рт.ст. Що в першу чергу необхідно зробити фельдшеру?

A.*Покласти міхур з льодом на живіт

B. Покласти грілку

C. Ввести кордіамін

D. Промити шлунок

E. Дати вжити гарячу каву

 

14. До жінки 38 років викликали ШМД, у якої напад ядухи з утрудненим видихом, що триває більше доби, не знімається введенням сальбутамолу, 30 мг преднізолону. ЧДР 46 за хвилину. У легенях дихання не вислуховується. Діагноз: астматичний статус ІІ ст. Невідкладна допомога:

A.*Преднізолон, госпіталізація

B. Атропін, залишити вдома

C. Папаверин, залишити вдома

D. Но-шпа, залишити вдома

E. Адреналін, залишити вдома

 

15. На здоровпункті хімічного заводу проводиться забір донорської крові. Чоловік 24 років раптово зблід і знепритомнів. Зіниці вузькі, реагують на світло, кінцівки холодні. Пульс 55 за хвилину. Діагноз: гостра судинна недостатність (непритомність). Невідкладна допомога:

A.*Горизонтальне положення, вдихнути нашатирний спирт

B. Напівсидяче положення, вдихнути нашатирний спирт

C. Сидяче положення, вдихнути нашатирний спирт

D. Горизонтальне положення, адреналін

E. Горизонтальне положення, ефедрин

 

16. Фельдшера викликали до чоловіка 56 років. Хворий без свідомості. Шкіра жовтушна. Зіниці розширені, реакції на світло немає. Асцит. В анамнезі – цироз печінки. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Печінкова кома

B. Уремічна кома

C. Тиреотоксична кома

D. Гіпоглікемічна кома

E. Гіперглікемічна кома

 

17. До чоловіка 52 років викликали ШМД, скарги якого на біль у грудній клітці, задишку, кашель із виділенням яскраво-червоної пінистої крові. В анамнезі – рак легень. Введення хлористого кальцію стану не поліпшило. Невідкладна допомога:

A.*Діцинон, негайна госпіталізація

B. Анальгін, негайна госпіталізація

C. Баралгін, негайна госпіталізація

D. Еуфілін, негайна госпіталізація

E. Вікасол, негайна госпіталізація

 

18. До жінки 27 років викликали ШМД. Хвора без свідомості. Дихання шумне, запах ацетону з рота. Шкіра суха. Риси обличчя загострені. В анамнезі – цукровий діабет. Яке ускладнення розвинулось?

A.*Гіперглікемічна кома

B. Гіпоглікемічна кома

C. Діабетична нефропатія

D. Діабетична ангіопатія

E. Діабетична нейропатія

 

19. Фельдшера викликали до чоловіка 32 років. Годину тому йому ввели протиправцеву сироватку. Вдома раптово з’явилась слабкість, відчуття холоду. Хворий блідий, зіниці розширені. Пульс ниткоподібний. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Анафілактичний шок

B. Набряк Квінке

C. Кропив’янка

D. Колапс

E. Кардіогенний шок

 

20. У пацієнта, 45 р., через деякий час після введення йому вітаміну «В1» на ФАПі, обличчя набрякло: повіки стали важкими, набряклими та перешкоджають відкриванню очей, очні яблука «ін’єковані», губи збільшились. Шкіра в місцях набряку бліда, із жовтуватим відтінком, не гаряча на дотик, не болюча, не свербить. Об’єктивно ЧДР 18, ЧСС 72, АТ 120/80 мм. рт. ст. Укажіть найбільш імовірний діагноз.

A.* Ангіоневротичний набряк

B. Анафілактичний шок

C. Сироваткова хвороба

D. Кропив’янка

E. Бронхіальна астма

 

21. До фельдшера ФАПу звернулася пацієнтка 48 р., зі скаргами на інтенсивні приступоподібні болі у правому підребер’ї, блювання. В анамнезі: хронічний калькульозний холецистит. Об’єктивно: хвора весь час стогне, шукає зручне положення. Шкіра та склери жовтяничні, шкіра вкрита липким потом. Пальпаторно визначається різке напруження та болісність у правому підребер’ї, позитивний симптом Кера. Вкажіть найбільш імовірний діагноз.

A.* Напад печінкової коліки

B. Напад ниркової коліки

C. Хронічний гепатит

D. Цироз печінки

E. Хронічний пієлонефрит

 

22. Пацієнт 53 р., транспортується бригадою ШМД з приводу гострого інфаркту міокарда. Об’єктивно: стан тяжкий. Акроціаноз. ЧСС - 100 уд./хв, пульс ниткоподібний. АТ –75/40 мм рт. ст., ЧДР 24 за 1хв. Над легенями - везикулярне дихання. Тони серця приглушені. Вкажіть найбільш імовірне ускладнення інфаркту міокарда, яке виникло у хворого.

A.* Кардіогенний шок

B. Набряк легенів

C. Тромбоемболія легеневої артерії

D. Ниркова недостатність

E. Синдром Дресслера

 

23. До пацієнта 49 р., викликано ШМД. Пацієнт збуджений, сидить у ліжку, ловить повітря ротом. Шкіра з сіро-ціанотичним відтінком, дихання прискорене, на відстані чути клекочучі хрипи. Кашель із виділенням рожевого пінистого харкотиння. Над легенями вислуховуються розсіяні різнокаліберні вологі хрипи. Назвіть, з чого слід починати невідкладну допомогу фельдшеру.

A.* Оксигенотерапія з парами етилового спирту

B. Використання кишенькового інгалятора

C. Введення кровозупинних засобів

D. Зниження артеріального тиску

E. Використання міхура з льодом

 

24. Фельдшера швидкої допомоги викликали до пацієнта 65 р., що хворіє на рак легень, у якого вдома розвинулась легенева кровотеча. Вкажіть оптимальний об’єм заходів, необхідний для надання невідкладної допомоги хворому.

A.* Кровоспинні засоби, напівсидяче положення, ковтати лід

B. Напівсидяче положення, венозні джгути на стегна

C. Кровоспинні засоби, горизонтальне положення

D. Піднятий нижній кінець, кровоспинні засоби, сечогінні засоби

E. Кровоспинні засоби, кишеньковий інгалятор

 

25. Пацієнт 40 р., скаржиться фельдшеру МСЧ на виражену сухість у роті, спрагу, біль у животі, різку слабкість, хворий загальмований. Стан тяжкий. Положення пасивне. Під час дихання відчувається запах ацетону з рота. Шкіра бліда. Очні яблука м’які. Вкажіть найбільш імовірний діагноз.

A.* Гіперглікемічна кома

B. Напад бронхіальної астми

C. Гіпертензивний криз

D. Напад печінкової кольки

E. Гіпоглікемічна кома

 

26. Бригада скорой помощи на вызове у пациента, страдающего сахарным диабетом 20 лет. Пациент без сознания, кожные покровы сухие, красные, запах ацетона. Выберите медикаменты для оказания неотложной помощи.

A.*Простой инсулин

B. Глюкагон

C. Глюкоза 40%

D. Глюкоза 5%

E. Пролонгированный инсулин

 

27. Фельдшер здравпункта ввел обычную дозу инсулина пациенту. После инъекции у больного появились судороги, слабость, затем потеря сознания. Наиболее вероятный диагноз:

A.*Гипогликемическая кома

B. Гипергликемическая кома

C. Обморок

D. Коллапс

E. Шок

 

28. Бригада скорой помощи на выезде у пациента 37 л., страдающего язвенной болезнью желудка. Пациент жалуется на появление сильнейшей боли в животе после подъема тяжести. Симптом Щеткина - Блюмберга резко положительный. Тактика фельдшера?

A.*Пузырь со льдом на живот, транспортировка в хирургическое отделение

B. Ввести аналгетики

C. Ввести спазмолитики

D. Грелка на живот

E. Вызвать терапевта

 

29. Пациентка 30 л. с митральным стенозом после подъема по лестнице жалуется на удушье, пенистую розовую мокроту. В легких с обеих сторон масса влажных разнокалиберных хрипов. Действия фельдшера СМП.

A.* Ингаляции кислорода, пропущенным через спирт, в/в ввести лазикс

B. Ввести строфантин

C. Подать увлажненный кислород

D. Уложить пациентку

E. Кровопускание

 

30. Бригада СМП на выезде у пациента К. 58 л. Жалобы на боли за грудиной, длящиеся более часа, не снимаются нитроглицерином. АД – 100/60 мм рт.ст. Тактика фельдшера скорой помощи.

A.*Введение наркотических аналгетиков, транспортировка в инфарктное отделение

B. Повторить нитроглицерин

C. Ввести спазмолитики

D. Вызвать на дом терапевта

E. Оставить под наблюдением фельдшера ФАПа

 

31. Бригада СМП на вызове. У пациента 42 л. с туберкулезом легких после кашля отошла пенистая алая кровь. Кожные покровы бледные. АД – 90/60 мм рт.ст. Какие медикаменты надо выбрать фельдшеру для оказания неотложной помощи?

A.* Аминокапроновая кислота, кальция хлорид

B. Глюкоза, адреналин

C. Кордиамин, коргликон

D. Анальгин, лазикс

E. Стрептомицин

 

32. У пацієнтки Р., 40 років, розвинувся астматичний стан. Препарат якої фармакологічної групи необхідно використати першочергово фельдшеру КШД?

A.*Глюкокортикостероїди (преднізолон)

B. β-адреноміметики (беротек)

C. М-холіноблокатори (атровент)

D. Мембраностабілізатори (інтал)

E. Антигістамінні (дімедрол)

 

33. До пацієнта із гострим інфарктом міокарда викликали КШД. Під час надання допомоги у нього розвинувся важкий напад ядухи, кашель із виділенням рожевого пінистого харкотиння. ЧД-30/хв, клекочече. АТ-110/75 мм рт. ст., Рs-96 уд/хв, ритмічний. Яке найбільш вірогідне ускладнення розвинулось у пацієнта?

A.*Гостра серцева недостатність

B. Гостра судинна недостатність

C. Гостра дихальна недостатність

D. Гостра легенева кровотеча

E. Хронічна серцева недостатність

 

34. Фельдшера здоровпункту викликали в цех до жінки, яка внаслідок незначної травми знепритомніла. Надайте долікарську допомогу:

A.*Укласти горизонтально з припіднятими ногами

B. Укласти горизонтально з припіднятою головою

C. Накласти джгути на кінцівки

D. Зробити штучне дихання

E. Зробити масаж серця

 

35. До фельдшера здоровпункту звернувся пацієнт 54 років, із скаргами на напад різкого пекучого болю за грудиною, який іррадіює в ліве плече, шию, лопатку. Біль триває вже 5 хвилин. Ваші першочергові дії:

A.*Дати таблетку нітрогліцерину, ввести анальгетики, викликати КШД

B. Викликати КШД, працівники якої нададуть допомогу

C. Дати таблетку нітрогліцерину, ввести анальгетики, направити до лікаря

D. Негайно направити пацієнта в лікарню

E. Дати таблетку нітрогліцерину, ввести анальгетики, відправити додому

 

36. До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка із скаргами на головний біль в ділянці потилиці, нудоту. Об'єктивно: гіперемія обличчя, ЧД-20/хв, Рs-98 уд/хв, ритмічний, АТ-200/105 мм рт.ст. З чого почати невідкладну допомогу?

A.*Клофелін 1 таб. під язик.

B. Анальгін 50% - 2 мл в/м

C. Нітрогліцерин 1 таб. під язик

D. Кордіамін 2 мл п/ш

E. Строфантин 0,05% -0,5 мл в/в

 

37. Фельдшер ФАПу викликали до пацієнта 36 років, який скаржиться на напад гострого болю в поперековій ділянці справа, який іррадіює вздовж сечоводу в статеві органи. В анамнезі: протягом 2-х років страждає на нирковокам'яну хворобу. Об'єктивно: пацієнт не спокійний, Рs-84 уд/хв, АТ-130/80 мм рт. ст., в сечі – кров. Симптом Пастернацького позитивний справа. Яку невідкладну допомогу потрібно надати?

A.*Грілку на поперек, ін'єкцію баралгіну

B. Грілку на поперек, ін'єкцію анаприліну

C. Міхур з льодом на поперек, ін'єкцію ампіциліну

D. Гірчичник на поперек, ін'єкцію клофеліну

E. Гірчичник на поперек, ін'єкцію фурасеміду

 

38. Фельдшера ШМД викликали додому до пацієнт Ф., 68 років, у якого після укусу бджоли в шию з'явився набряк губ, повік, носа. Об'єктивно: стан середньої тяжкості, свідомість збережена. Обличчя набрякле, очні щілини звужені, АТ-100/70 мм рт. ст., Рs-74 уд/хв. Ваша тактика:

A.*Ввести знеболюючі, десенсибілізуючі, сечогінні

B. Ввести антибіотики, сечогінні

C. Ввести гіпотензивні, десенсибілізуючі

D. Ввести серцеві глікозиди, спазсолітики

E. Ввести вітаміни, глюкозу

 

39. Фельдшера здоровпункту викликали в цех, де жінка 48 років, яка багато років хворіє на цукровий діабет втратила свідомість. Об'єктивно: стан тяжкий, свідомість відсутня, судомні посмикування, шкіра бліда, волога, ЧД-16/хв, звичайне. Живіт м'який. Яку долікарську допомогу необхідно надати?

A.*Ввести в/в 40% р-н глюкози – 40 мл

B. Ввести в/в 5% р-н глюкози – 20 мл

C. Ввести в/в простий інсулін

D. Ввести в/в 5-100 мл кокарбоксилази

E. Ввести в/в серцеві глікозиди

 

40. Фельдшера ШМД викликали до пацієнтки К. 47 років, у якого виник напад різкого болю в правому підребер'ї з іррадіацією в праве плече, лопатку. Біль пов'язує із вживанням смаженої їжи, турбує нудота, t тала 36,8°С. Гіперестезія шкіри у правому підребер'ї. Шкіра волога, хворий збуджений. Ваші дії?

A.*Госпіталізація для консультації хірурга

B. Госпіталізація для консультації терапевта

C. Ввести анальгезуючі препарати

D. Ввести спазмолітики

E. Дати жовчогінні препарати

 

41. Фельдшера здоровпункту викликали до хворого, що раптово відчув різкий біль в епігастральній ділянці, який характеризує як "ножовий" удар. Хворий лежить на спині, зігнувши ноги. Просить пити, ввести знеболююче. З анамнезу: лікувався в гастроентерологічному відділенні 2 роки тому з приводу виразкової хвороби шлунка. Надайте долікарську допомогу.

A.*Покласти міхур з льодом. Невідкладна госпіталізація

B. Покласти міхур з льодом. Дати знеболюючі

C. Покласти грілку на живіт. Дати пити

D. Покласти грілку на живіт. Дати знеболюючі

E. Направити на консультацію до хірурга

 

42. Вас викликали до хворого який скаржиться, на гострий біль в ділянці серця стискаючого характеру, який віддає в ліву руку, тривалістю більш 30хв. Приймання нітрогліцерину ефекту не дало. Яке захворювання слід запідозрити?

EE. Інфаркт міокарда

FF. Стенокардія

GG. Набряк легень

HH. Плеврит

II. Пневмонію

 

43. Вас викликали до хворого 45 років, який скаржиться на сильний головний біль, запаморочення, блювання, мерехтіння «мушок» перед очима, АТ-220/110мм. рт. ст. такий стан характерний для?

EE. Гіпертонічного кризу

FF. Колапсу

GG. Гіпоглікемічної коми

HH. Діабетичної коми

II. Анафілактичного шоку

 

44. Хвора 40 років скаржиться на інтенсивний біль в поперековій ділянці справа з іррадіацію в стегно, статеві органи, червонуватий колір сечі. Який стан розвинувся у хворої?

EE. Ниркова коліка

FF. Печінкова коліка

GG. Кишкова коліка

HH. Гострий гломерлонефрит

II. Гострий пієлонефрит

 

45. У хворого В, 38р., через 20 хвилин після введення 36 ОД інсуліну виникла загальна слабкість, пітливість, тремор кінцівок. Це характерно для?

EE. Стану гіпоглікемії

FF. Діабетної коми

GG. Печінкової коми

HH. Гіпертонічного кризу

II. Колапсу

 

46. Вас викликали в столярний цех, робітник який втратив свідомість. При огляді: дихання глибоке, шумне; запах ацетону з рота. Шкіра суха, очні яблука м’які при пальпації, зіниці зверхні. Пульс – 110 уд зв хв. АТ – 80/50мм рт ст. Для якого стану характерні ці симптоми?

EE. Гіперглікемічної коми

FF. Уремічної коми

GG. Гіпоглікемічної коми

HH. Печінкової коми

II. Мозкової коми

 

47. У хворої на гіпертонічну хворобу виник напад задухи, кашель з виділенням пінистого харкотиння рожевого кольору. Яке ускладнення виникло у хворої?

Z. Набряк легенів

AA. Легенева кровотеча

BB. Напад бронхіальної астми

CC. Інфаркт міокарда

DD. Гіпертонічний криз

 

48. Які основні принципи надання невідкладної допомоги при стенозі гортані І ступення?

Z. Відволікаюча терапія, парові інгаляції

AA. Гормональна терапія

BB. Штучна вентиляція легень

CC. Трахеотомія

DD. Інкубація трахей

 

49. Пацієнтка 28 років, викликала «Швидку допомогу». Скаржиться на напад ядухи з затрудненним видихом, який триває з учорашнього вечора. Неодноразово використовувала беротек, однак приступ не усувається. Загальний стан середньої важкості: сидить на краю ліжка, зпершись руками в коліна, грудна клітка розширена, ЧД – 35 за хвилину. При аускультації вислуховується багато сухих свистячих хрипів. Який препарат необхідно використати першочергово для надання невідкладної допомоги?

A. *Преднізолон

B. Фуросемід

C. Адреналін;

D. Сальмбутамол

E. Димедрол.

 

50. Фельдшер «Швидкої допомоги» на виклику. Хвора 46 років, скаржиться на головний біль, мерехтіння «мушок» перед очима, тошноту, часте сечовипускання. Погіршення помітила після сварки з чоловіком. Об’єктивно: стан середньої важкості, збуджена, шкіра обличчя гіперемійована. Пульс 98 ударів за хв., напружений, АТ – 190/100 мм. рт. ст. тони серця ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. Який препарат необхідно застосувати в цій ситуації в першу чергу?

A. *Ніфедіпін

B. Анальгін

C. Баралгін

D. Нітрогліцерин

E. Но-шпа

 

51. Пацієнт 44 років викликав «Швидку допомогу». Скаржиться на стискаючий біль за грудиною, який віддає в ліву руку і триває біля 2-х годин. Приймав декілька раз нітрогліцерин, але біль наростала. При обстеженні: ЧД - 25 за хв., пульс – 82 уд. за хв., АТ – 100/70 мм. рт. ст. Тони серця приглушені аритмічні. Який препарат застосує фельдшер в цій ситуації?

A. *Омнопон

B. Нітрогліцерін

C. Валідол

D. Но-шпу

E. Папаверін

 

52. Фельдшера «швидкої допомоги» викликали до пацієнта 29 років, який скаржиться на наростаючу слабкість, спрагу, сухість в роті, нудоту, запаморочення. Зі слів пацієнта дві години тому було блювання темного кольору. В анамнезі виразкова хвороба шлунка. При огляді: шкіра бліда, вкрита холодним липким потом. Кінцівки холодні, пульс – 94 уд за хв., слабкого наповнення, АТ – 90/50 мм. рт. ст. Які першочергові дії фельдшера при наданні допомоги такому пацієнту?

A. *Спокій, холод на живіт

B. Напоїти гарячим чаєм або кавою

C. Ввести підшкірно 2 мл кордіаміну

D. Ввести в/в 400 мл реополіглюкіну

E. Транспортувати пацієнта в хірургічне відділення

 

53. Фельдшер швидкої допомоги виїхав на виклик. Пацієнт 31 р., непритомний. Зі слів родичів зловживає алкоголем. Від пацієнта чути специфічний солодкуватий запах. Шкіра жовтушна. На передній черевній стінці розширені підшкірні вени. Печінка випинає на 3 см з-під ребрової дуги, щільна. Перкуторно в черевній порожнині визначається вільна рідина. Які медикаменти обере фельдшер для надання невідкладної допомоги?

A. *Глюкозу, ессенціале, преднізолон

B. Папаверин, баралгін

C. Анальгін, но-шпу

D. Кальція хлорид, вікасол

E. Амінокапронову кислоту, дицинон

 

54. Пацієнт 34 років викликав «Швидку допомогу». Він скаржиться на сильний раптовий біль у поперековій ділянці з правого боку. Біль віддає вниз живота та калитку. Пацієнт збуджений, не знаходить собі місця. Пульс ритмічний 78 ударів за хв., АТ-130/80 мм рт ст. Живіт м’який, безболісний. Симптом Пастернацького різко позитивний з правого боку. Які препарати застосує фельдшер для надання невідкладної допомоги?

A. *Но-шпа, баралгін

B. Кальція глюконат, вікасол

C. Етацизин, анаприлін

D. Седуксен, тазепам

E. Новокаїнамід, лідокаїн

 

55. «Швидку допомогу» викликали до вагітної хворої на цукровий діабет. Після ін’єкції звичайного інсуліну погіршилось самопочуття: виникли судомні посмикування, потім вона знепритомніла. При огляді: шкіра бліда, волога. Дихання звичайне, 20 за хв.. Пульс 60 уд за хв., АТ- 105/70 мм. рт. ст.. Які причини призвели до даного стану?

A. *Передозування інсуліну

B. Недостатнє введення інсуліну

C. Вживання великої кількості вуглеводів

D. Вагітність

E. Введення простроченого інсуліну

 

56. «Швидка допомога» прибула на виклик до пацієнта 20 років, якого вкусила бджола в нижню губу. Після укусу у пацієнта з’явився набряк губ, носа, шиї. Об’єктивно: стан середньої важкості, при свідомості, обличчя та шия набряклі. Пульс 78 уд. за хв. задовільних якостей, АТ – 110/70 мм. рт. ст. Які медикаменти приготує фельдшер для надання невідкладної допомоги:

A. Лазикс, гідрокортизон

B. Таблетки супрастину

C. Кальція хлорид

D. Глюкоза 5% розчин

E. Адреналін, мезатон

 

57. Ви фельдшер «Швидкої допомоги». Під час виклику до пацієнтки 32 р., що страждає на бронхіальну астму з дитинства, виявлено тяжкий напад ядухи, що триває більше доби. Хвора неодноразово застосовувала сальбутамол. Полегшення не настало. Як Ви вважаєте, з чого треба розпочати допомогу такому пацієнту?

A. *Ввести кортикостероїдні препарати

B. Провести інтубацію трахеї

C. Ввести адреноміметики

D. Провести оксигенотерапію

E. Ввести бронхолітики

 

58. Ви фельдшер «Швидкої допомоги». Вас викликали до пацієнта, 65 років, з симптомами гострого інфаркту міокарда. Під час обстеження у нього раптово виникла задишка, дихання стало клекочучим, з рота і носа почало виділятися рожеве пінисте харкотиння. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

A. *Набряк легень

B. Бронхіальна астма

C. Носова кровотеча

D. Серцева астма

E. Легенева кровотеча

 

59. При гострому отруєнні фосфорорганічними речовинами (ФОР) який треба використати антидот:

A. * Атропін

B. Унітіол

C. Ліпоєву кислоту

D. Налоксон

E. Етиловий спирт

 

60. У пацієнта Р, 43 р. Через 20 хвилин після введення 32 ОД інсуліну виникла загальна слабість, пітливість, тремтіння кінцівок, серцебиття. Це характерно для:

A. * Стану гіпоглікемії

B. Печінкової коми

C. Гіперглікемічної коми

D. Гіперосмолярної коми

E. Гіперлактацедемічної коми

 

61. Після укусу невідомої комахи через декілька хвилин у жінки з'явилися: свербіж шкіри, слабкість, нудота, пухирі, блідість, почуття страху. В першу чергу необхідно ввести:

A. * преднізолон

B. аналгін

C. папаверин

D. кордіамін

E. фуросемід

 

62. У хворої яка лікується в терапевтичному відділенні з приводу гострого інфаркту міокарда о 2 годині ночі раптово виникла задишка, дихання стало клекочучим, виникло серцебиття, кашель з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об'єктивно: обличчя ціанотичне, ЧД 31 за 1 хв., Рз- 130 за хв., АТ- 110/60 мм РТ. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

A. * Набряк легень

B. Серцева астма

C. Напад ядухи

D. Тромбоемболія легеневої артерії

E. Легенева кровотеча

 

63. У хворого після введення пеніциліну через 5 хвилин раптово з'явились різка слабкість, запаморочення, відчуття страху, ядуха, стиснення в грудній клітці, біль у животі. Стан хворого важкий. Шкіра бліда, волога. Пульс ниткоподібний, гіпотонія. Які першочергові дії фельдшера?

A. * Місце ін'єкції обколоти 0,1% розчином адреналіну гідрохлориду

B. Ввести еуфілін

C. Ввести 20% розчин кофеїну

D. Покласти грілку

E. Ввести строфантин

 

64. Ви фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до пацієнта А., 36 років, що страждає на цукровий діабет та отримує інсулін. Об’єктивно: свідомість відсутня, відмічаються судомні посмикування м’язів, блідість та вологість шкіри; Р – 98 уд./хв., АТ – 110/70 мм.рт.ст. Запах ацетону відсутній. Для надання невідкладної допомоги першочергово необхідно ввести:

A. *40 мл 40% розчину глюкози в/в струминно

B. 1 мл 0,1% р-ну норадреналіну в/в крапельно

C. 1 мл глюкагону в/м

D. 500 мл 5% розчину глюкози в/в крапельно

E. 10 ОД простого інсуліну п/ш

 

65. Ви фельдшер ФАПу. Вас викликали до пацієнта Н., 32 років, хворіє на цукровий діабет І типу. Перехворів на ангіну, після чого посилилась спрага, з’явилась нудота, блювання, біль в животі, сонливість. Вночі втратив свідомість. Об’єктивно: Р – 125 уд./в.., АТ – 80/45 мм.рт.ст., шкіра суха. Дихання Куссмауля. Язик сухий. Запах ацетону з рота. Поставте найімовірніший діагноз:

A. *Кетоацидотична кома

B. Анафілактичний шок

C. Гіпоглікемічна кома

D. Непритомність

E. Гіперосмолярна кома

 

66. Ви фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до пацієнта К., 48 років, що скаржиться на одноразове блювання, вздуття живота, сильний біль у поперековій ділянці справа, що іррадіацією в статеві органи, живіт, часте болюче сечовипускання. Об’єктивно: хворий неспокійний, стогне, шкіра бліда, вкрита рясним потом. Р – 90 уд./в.. АТ – 90/60 мм.рт.ст.,.

Симптом Пастернацького позитивний – справа. Поставте найімовірніший діагноз:

A. *Ниркова колька

B. Печінкова колька

C. Кишкова колька

D. Гострий апендицит

E. Гострий апендицит

 

67. Ви фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до пацієнта М., 45 років, з діагнозом кардіогенний шок. Виберіть комплекс невідкладної допомоги:

A. *В/в анальгін 50% - 3-4 мл; димедрол 1% - 1 – 2 мл; норадреналін 0,2% - 0,5 мл; преднізолон – 90 – 120 мг в/в краплинно;

B. В/в еуфілін 2,4% - 10 мл; ефедрін гідрохлорид 5% - 2 мл; дімедрол 1% - 1мл

C. В/в клофелін 0,01% - 2 мл; фуросемід 1% - 2 мл; седуксен 2 мл; амінокапронова кислота 5% - 100 мл

D. Розчин хлориду кальцію 10% - 10 мл; етамзілат 12,5% - 2 мл; амінокапронова кислота 5% - 100 мл

E. Нітрогліцерин – 0,0005 під язик; розчин анальгіну 50% - 2 мл; димедрол 1% - 1мл

 

68. Ви фельдшер швидкої допомоги. У пацієнта М., 45 років, з діагнозом рак легень, виникла легенева кровотеча. Для зупинки кровотечі першочергово необхідно застосувати:

A. *Дицинон

B. Хлористий кальцій

C. Вікасол

D. Медичний желатин

E. Адроксон

 

69. Ви фельдшер ФАПу. Вас викликали до пацієнта А., 26 років, з тяжким нападом бронхіальної астми. Виберіть препарати для надання невідкладної допомоги:

A. *Адреналін, сальбутамол, преднізолон

B. Пеніцилін, димедрол, адреналін

C. Еуфілін, вікасол, адреналін

D. Пеніцилін, вікасол, димедрол

E. Димедрол, сальбутамол, астмопент

 

70.У пацієнта С. 20 років, який з дитинства хворіє на цукровий діабет, після перенесеного ГРВІ почали з’являтися різка загальна слабкість, спрага, часте сечовипускання, головний біль, сонливість, апатія. При огляді виявлено: шкіра суха, м’язева гіпотонія, очні яблука м’які, дихання глибоке та шумне. Що може запідозрити фельдшер у хворого?

A. * Гіперглікемічна кома

B. Гіпоглікемічна кома

C. Гіпертонічний криз

D. Тиреотоксикоз

E. Зневоднення

 

71.До фельдшера звернувся пацієнт К., який хворіє на гіпертонічну хворобу зі скаргами на кашель, напад ядухи, задишку, відчуття страху смерті, серцебиття. Об’єктивно: ціаноз, тахікардія 115 ударів/хв. А/Т 90/60 мм рт. ст., аускультативно: вологі хрипи в нижніх відділах легень. Що з пацієнтом?

A. * Серцева астма

B. Колапс

C. Набряк легень

D. Бронхіальна астма

E. Кардіогенний шок

 

72.Хворий С 47 років, який доставлявся машиною швидкої допомоги, з діагнозом «гострий інфаркт міокарда» став відмічати різке погіршення самопочуття: посилився біль за грудиною, з’явилася задишка, запаморочення. Об’єктивно: пульс 120уд/в., тони серця глухі, рясне потовиділення. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

A. * Кардіогенний шок

B. Серцева астма

C. Гостра судинна недостатність

D. Стенокардія

E. Набряк легень

 

73.Вкажіть причину виникнення шлункової кровотечі

A. * Виразкова хвороба

B. Хронічний ентеріт

C. Рак стравоходу

D. Цироз печінки

E. Гастродуоденіт

 

74.Пацієнт К., 60 років. 8 років хворіє на гіпертонічну хворобу. Вночі у хворого розвинувся напад ядухи, серцебиття, кашель з виділенням пінистого, рожевого харкотиння. Об'єктивно: положення ортопное. ЧД – 32/хв. АТ – 220/100 мм рт.ст. В легенях велика кількість вологих хрипів. Тони серця глухі. Який стан розвинувся у хворого?

A. *Набряк легень

B. Бронхіальна астма

C. Кардіогенний шок

D. Стенокардія

E. Інфаркт міокарда

 

75.До хворого Н., 60 років, викликано швидку. Хворий з наростаючою слабкістю, сонливістю, яка змінюється сопором. Зі слів родичів в минулому переніс операцію на щитовидній залозі. Об'єктивно: АТ – 90/60 мм рт.ст. Пульс – 42 уд/хв. Шкіра бліда, щільні набряки. Щитоподібна залоза зменшена. Який препарат необхідно ввести цьому хворому?

A. * Трийодтиронін в/в крапельно

B. Адреналін в/м

C. Норадреналін в/м

D. Мерказоліл в табл..

E. Розчин Люголя в/в крапельно

 

76.У пацієнт, хворого на крупозну пневмонію, температура тіла за одну годину знизилася з 39,5°С до 35,4°С. Скарги на різку слабкість, холодний липкий піт. Шкіряні покриви бліді, пульс 120 за/хв., ниткоподібний. Яке обстеження повинен зробити фельдшер для оцінки стану пацієнта?

A. * Виміряти АТ

B. Провести пальпацію грудної клітки

C. Провести перкусію грудної клітки

D. Провести аускультацію легень

E. Провести пальпацію живота

 

77.У хворого на рак шлунка раптово з'явилося багаторазове блювання. Блювотні маси мають вигляд «кавової гущавини». Шкіра бліда. АТ – 90/60 мм рт.ст..Пульс – 100/хв. Яке положення треба надати хворому?

A. * Горизонтальне на спині, ноги зігнуті в колінах, голова повернута набік

B. Високе положення Фаулера

C. Низьке положення Фаулера

D. Положення Симса

E. Напівсидячи з опущеними до долу ногами

 

78.До хворого 52 років викликано «швидку». Скаржиться на сильний пекучий біль за грудиною з іррадіацією в ліву руку, під лопатку, який триває 2 години і не знімається нітрогліцерином. Який медикамент треба застосувати в даному випадку?

A. * Таламонал

B. Еуфілін

C. Строфантин

D. Рауседіл

E. Анальгін

 

79.Хворому Т., 30 років з гострою вогнищевою пневмонією було призначено пеніцилін по 1 млн ОД в/м після проби. Після першої ін'єкції стан хворого погіршився, з'явилась задишка, хворий вкрився холодним потом і через хвилину втратив свідомість. Об'єктивно: пульс 130/хв., слабкого наповнення. АТ – 60/40 мм рт.ст. Тони серця послаблені. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. *Медикаментозний анафілактичний шок

B. Сироваткова хвороба

C. Запаморочення

D. Інфекційно-токсичний шок

E. Тромбоемболія легеневої артерії

80.Пацієнт Т., 45 років скаржиться на сильні болі в поперековій ділянці справа, які іррадіюють вздовж сечоводу в статеві органи. Пацієнт стогне «не знаходить собі місця». Об’єктивно: пацієнт не спокійний, ПS – 80 уд./хв. АТ – 130/80 мм. рт. ст., сечі – кров. Позитивний симптом Пастернацького справа. Який найбільш ймовірний діагноз поставить фельдшер?

A. *Нирково-кам’яну хворобу

B. Пієлонефрит

C. Гломерулонефрит

D. Цистит

E. ХНН

 

81.Пацієнтка 39 років, звернулася в поліклініку з приводу сильного головного болю в потиличній ділянці, мерехтіння «мушок» перед очима, шум в вухах, нудоти. Такий стан у неї спостерігається протягом 2 днів. Із анамнезу відомо, що пацієнтка відмічає періодичне підвищення АТ. Напередодні вона сильно перехвилювалась. Про розвиток якого стану необхідно думати фельдшеру в першу чергу?

A. *Гіпертонічний криз

B. Мігрень

C. Порушення мозкового кровообігу

D. Серцева астма

E. Тиреотоксична криза

 

82.Карету швидкої допомоги визвали до хворого Л. – 63 років. Родичі розповіли, що хворий 20 років страждає на цукровий діабет. В останні дні був сонливим, страждав нудотою, блював, пив багато рідини, часто мочився. Годину назад знепритомнів. При обстеженні: хворий в непритомному стані, шкіра суха. Дихання глибоке, шумне (Кусмауля), в повітрі запах – ацетону. Очні яблука м’які. Рефлекси відсутні. Що сталося з хворим?

A. *Кетоацидотична кома

B. Гіперосмолярна кома

C. Гіпоглікемічна кома

D. Уремічна кома

E. Печінкова кома

 

83.У пацієнта Н., 42 років, яка знаходиться в терапевтичному відділенні з приводу лікування гіпертонічної хвороби, після емоційного стресу виник біль за грудиною, стискаючого характеру, іррадіює в ліву руку і триває 7 хв. Яка тактика фельдшера буде найдоцільніша?

A. *Заспокоїти, дати нітрогліцерин під язик

B. Надати сидячого положення, викликати лікаря

C. Заспокоїти, дати корвалол

D. Заспокоїти, дати анальгін

E. Розстібнути стискаючий одяг, викликати лікаря

 

84.Хворому на бронхіальну астму раптово стало погано: почався сухий кашель, виникла гостра нестача повітря, дихання утруднилось, видих здійснюється зі свистом і чути на відділі. Який препарат найбільш ефективний при наданні невідкладної допомоги?

A. *Розчин 2,4% еуфіліну – 7 мл

B. Розчин 20,05% строфантину – 0,5 мл

C. Розчин 0,2% папаверину гідрохлориду – 2 мл

D. Розчин 0,1% атропіну сулльфату – 1 мл

E. Розчин 0,1% адреналіну гідрохлориду – 1 мл

 

85.Пацієнт 40 років хворіє виразковою хворобою шлунка. Останні 2 дні біль у нього зменшився, але з’явились слабкість, запаморочення. Вранці, в день огляду, на декілька секунд втратив свідомість. Об’єктивно: хворий блідий, в надчеревній ділянці пальпаторно визначається незначний біль. Живіт м’який, симптоми подразнення очеревини негативні. При обстеженні крові: ер. – 3. 8×10*12/л., ШОЕ – 12 мм/год. Який попередній діагноз поставить фельдшер?

A. *Шлунково-кишкова кровотеча

B. Гострий холецистит

C. Перитоніт

D. Рак шлунку

E. Проривна виразка шлунку

 

86.Що полегшить стан хворого із набряком легень?

A. *Кисень пропущений через спирт

B. Гірчичники на грудну клітку

C. Міхур із льодом

D. Грілка

E. Зволожений кисень

 

87.Які з даних препаратів можливо приміняти для надання невідкладної допомоги пацієнтові з тяжким нападом бронхіальної астми?

A. *Еуфілін, адреналін, преднізолон

B. Пеніцилін, вікасол, димедрол

C. Пеніцилін, адреналін, димедрол

D. Димедрол, сальбутамол, астмопент

E. Еуфілін, вікасол, адреналін

 

88.Які з лікарських препаратів протипоказані при астматичному статусі?

A. *Адреноміметики

B. Серцеві глікозиди

C. Сечогінні

D. Гепарин

E. Преднізолон

 

89.Виклик додому. Хворий прокинувся від нападу сильного болю за грудиною, приймав нітрогліцирін, але біль не вщухає вже більше 30 хвилин, з цього приводу й викликав фельдшера. Що з пацієнтом?

A. *Інфаркт міокарду

B. Стенокардія напруги

C. Стенокардія спокою

D. Набряк легень

E. Гіпертонічний криз

 

90.У разі нападу пароксизмальної тахікардії призначають:

A. *Анаприлін, етацизін

B. Корглікон, дібазол

C. Анальгін, нітрогліцерин

D. Атропін, еуфілін

E. Краплі Зеленіна, ізадрин

 

91.Як вивести пацієнта з гіпоклікемічної коми?

A. *Ввести в/венно 40% глюкозу 40-75 мл.

B. Ввести простий інсулін

C. Ввести ізотонічний розчин хлориду натрію

D. Ввести 100 мг кокарбоксилази

E. Ввести 1 мл. 10% розчину кофеїну

 

92.У хворого з гострим лейкозом впродовж декількох днів спостерігалась гарячка. Після прийому жарознижуючих препаратів протягом 1 год температура тіла знизилась з 39°С до 36°С. Об’єктивно: хворий блідий, пульс 110 уд/хв., АТ – 80/40 мм рт.ст. Викликана швидка медична допомога. Який з препаратів потрібно застосувати для надання невідкладної допомоги?

A. *Кордіамін

B. Баралгін

C. Но-шпа

D. Морфін

E. Спазмалгон

 

93.До хворого з підозрою на інфаркт міокарду викликана ШМД. Була надана допомога – нітрогліцерин під язик, в/в анальгін з димедролом. В машині ШМД знову з’явився виражений біль. Який з препаратів доцільно ввести хворому?

A. *Морфіну гідрохлорид

B. Но-шпу

C. Баралгін

D. Папаверину гідро хлорид

E. Спазмалгон

 

94.До фельдшера здоровпункту звернувся працівник заводу зі скаргами на стискаючий біль за грудниною, що іррадіює в ліву руку і триває 15 хв. Вкажіть препарат для надання допомоги?

A. *Нітрогліцерин

B. Валідол

C. Валеріана

D. Но-шпа

E. Анальгін

 

95.У хворого 45 років, що хворіє на ішемічну хворобу серця, стенокардію напруги, функціональний. кл. ІІ, атеросклероз аорти і вінцевих артерій, кардіосклероз, НК І ст., виник пароксизм шлуночкової тахікардії. ЧСС – 180 за хв. АТ – 80/60 мм. рт. ст. Які заходи невідкладної допомоги ви застосуєте?

A. *Лідокаїн в/в чи новокаінамід з мезатоном, калія хлорид

B. Мезатон в поєднанні із строфантином, калія хлорид

C. Прийоми подразнення блукаючого нерва, АТФ, верапаміл

D. Фуросемід, мезатон

E. Анаприлін, фуросемід

 

96.Для надання невідкладної допомоги під час ниркової кольки фельдшер повинна

підготувати:

A. *Баралгін

B. Анаприлін

C. Ампіцилін

D. Клофелін

E. Фуросемід

 

97.Виведення хворого з стану гіпоглікемічної коми досягається введенням:

A. *20-50 мл 40% розчину глюкози внутрішньовенно

B. 1 мл 1% розчину промедолу підшкірно

C. 12 ОД інсуліну підшкірно

D. 400 мл гемодезу внутрішньовенно

E. 10 мл 2,4% розчину еуфіліну внутрішньовенно

 

98.Жінка 38 років, звернулась до фельдшера ФАПу із скаргами на переймоподібний біль у правому підребер’ї, який супроводжується нудотою. Із анамнезу відомо, що пацієнтка на передодні працювала на огороді. Встановіть вірний діагноз

A. * Печінкова колька

B. Цироз печінки

C. Гострий панкреатит

D. Хронічний холецистит

E. Ниркова колька

 

99.У хворого Р., 52 років, із виразковою хворобою шлунку в анамнезі, виникло блювання в вигляді «кавової гущі» та кал чорного кольору. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

A. *Шлункова кровотеча

B. Перфорація шлунку

C. Пенетрація шлунку

D. Малігнізація

E. Дуоденіт

 

100.У хворого на бронхіальну астму виникло ускладнення – астматичний стан турбує приступ ядухи. Ваші дії:

A. *Ввести преднізолон

B. Ввести строфантін

C. Ввести дімедрол

D. Ввести корглюкон

E. Ввести но-шпу

 

101.Хворий скаржиться на стискаючі болі за грудиною з іррадіацією в ліву руку, лопатку, які виникають при фізичному навантаженні, купіруються нітрогліцерином протягом 1 хвилини. Об’єктивно: наявних набряків немає. Пульс – 72 за 1 хв.,ритмічний. АТ 135\90 мм. рт. ст.: Межі відносної серцевої тупості зміщенні вліво на 1.5 см. Тони приглушені. Р-0,09 сек; PQ -0,15 сек; QRS-0,09 сек. нестійка (протягом 1 год) інверсія зубця Т в грудних відведеннях. Про яку патологію йдеться?

A. *Стенокардія напруження.

B. Міжреберна невралгія.

C. Дрібновогнищевий (не Q) інфаркт міокарда.

D. Крупновогнищевий (Q) інфаркт міокарда.

E. Нестабільна стенокардія.

 

102.Фельдшер “швидкої допомоги” прибув на виклик до пацієнта М., 48 років, діагностував напад бронхіальної астми. Який із перелічених препаратів слід ввести в першу чергу?

A. *Сальбутамол

B. Супрастин

C. Преднізолон

D. Папаверин

E. Атропін

 

103.Фельдшер "швидкої допомоги" прибув на виклик до хворого П., 29 років, діагностував анафілактичний шок. Які з препаратів необхідно ввести в першу чергу?

A. *Адреналін, преднізолон

B. Кофеїн, кордіамін

C. Димедрол, еуфілін

D. Фуросемід, тавегіл

E. Супрастин, лазикс

 

104.Фельдшер "швидкої допомоги" прибув на виклик до хворої П., 39 років, яка протягом 10 років хворіє цукровим діабетом. Діагностовано гіперглікемічну кому. Які першочергові дії фельдшера?

A. *Ввести інсулін короткої дії в/в

B. Ввести інсулін тривалої дії в/в

C. Ввести інсулін короткої дії п/ш

D. Ввести 40% розчин глюкози в/в

E. Ввести 5% розчин глюкози в/в

 

105.Фельдшер "швидкої допомоги" доставив хворого Т., 45 років, у відділення інтенсивної терапії з діагнозом: Дифузний токсичний зоб. Тиреотоксичний криз. Який із препаратів показаний хворому в першу чергу?

A. *Мерказоліл

B. Ціанокобаламін

C. Тиреоїдин

D. Трийодтиронін

E. Тироксин

 

106.Фельдшер "швидкої допомоги" діагностував у хворої К., 59 років, ортостатичний колапс, який зв’язаний з різким переходом із горизонтального положення у вертикальне. Який із нижче наведених препаратів показаний хворій?

A. *Мезатон, в/м

B. Дибазол, в/м

C. Анальгін, в/м

D. Атропін, п/ш

E. Новокаїн, п/ш

 

107.Фельдшер "швидкої допомоги" діагностував у хворого Г., 68 років, пароксизмальну тахікардію, надшлуночкову форму і вирішив застосувати спочатку при наданні невідкладної допомоги пробу Ашнера. Що це за проба?

A. *Натискування на очні яблука

B. Механічне подразнення глотки

C. Масаж каротидного синуса

D. Спроба вдиху при закритій голосовій щілині

E. Спроба видиху при закритій голосовій щілині

 

108. Вас, як фельдшера швидкої медичної допомоги, викликали до хворого 35 років, який скаржиться на раптове погіршення загального стану, підвищення t° до 39,5° С. Із анамнезу відомо, що лікується з приводу пневмонії. При огляді: на шкірі та слизових облонках численні бурувато-червоні вогнища, на фоні яких в’ялі міхурі. Місцями видно суцільні ерозивні мокнучі поверхні. Із яких заходів слід розпочати невідкладну допомогу?

A. *Припинити введення раніше призначених препаратів та ввести Призначення активованого вугілля

B. глюкокортикостероїди

C. Призначення лужного пиття

D. Перорального прийому антигістамінних препаратів

E. Місцево застосувати кортикостероїдні мазі

 

109. Ви фельдшер ФАПу. Пацієнтка скаржиться на нестерпні болі в поперековій ділянці, що віддають вниз уздовж сечоводу в статеві органи справа. Болі з’явилися після тривалої поїздки в автобусі. Сеча червоного кольору. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

A. *Ниркова колька

B. Позаматкова вагітність

C. Гострий дифузний гломерулонефрит

D. Гострий пієлонефрит

E. Цистит

 

110. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт, 18 років зі скаргами на виражену задишку, кашель, свербіння шкіри. Захворів гостро через годину після внутрішнього прийому ампіциліну. В дитинстві харчова поліалергія. Об’єктивно: почервоніння та набряк обличчя. Дихання свистяче. Ps – 96/хв., АТ - 110/70 мм рт. ст. Який препарат Ви введете першочергово?

A. *Гідрокортизон

B. Піпольфен

C. Димедрол

D. Супрастин

E. Кларитин

 

111. Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернувся хворий на виразкову хворобу шлунка, у якого раптово виникло блювання у вигляді «кавової гущини». Яке ускладнення найвірогідніше виникло?

A. *Шлункова кровотеча

B. Кишкова кровотеча

C. Гострий гастрит

D. Ерозивний гастрит

E. Хронічний гастрит

 

112. Фельдшера ФАПу викликали до хворого, у якого під час сильного кашлю почало виділятись яскраво-червоного кольору пінисте харкотиння, різко виникла задишка, запаморочення. Об’єктивно: шкіра бліда, волога. Ps – 100/хв., ЧД – 30/хв. Яке ускладнення найвірогідніше виникло?

A. *Легенева кровотеча

B. Кровохаркання

C. Серцева астма

D. Кровотеча із розширених вен стравоходу

E. Шлункова кровотеча

 

113. До пацієнта з шлунковою кровотечею була викликана бригада швидкої допомоги. Що застосує фельдшер з найпростіших методів фізіотерапії при наданні невідкладної допомоги пацієнту:

A. *Міхур з льодом

B. Зігрівальний компрес

C. Грілку

D. Гірчичники

E. Сухе тепло

 

114. Пацієнт 40років скаржиться на оперізуючий біль в верхній частині живота, який іррадіює в ліву половину грудної клітки, нудоту, багаторазове блювання, яке не приносить полегшення. Дані симптоми з’явились після вживання алкоголю. Яке лабораторне обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу?

A. *Амілаза крові

B. Загальний аналіз крові

C. Коагулограма

D. Кал на яйця гельмінтів

E. Загальний аналіз сечі

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2116 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.158 сек.)