АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ліктьовий суглоб

Прочитайте:
  1. A. Розгинання в кульшовому суглобі
  2. Види суглобів
  3. Методика оцінки кульшових суглобів на предмет дисплазії
  4. На нижніх кінцівках, в ділянках колінних та гомілкових суглобів
  5. оцінки кульшових суглобів на предмет дисплазії
  6. Перша допомога при ушкодженні м’яких тканин, суглобів і кісток
  7. Плечовий суглоб
  8. Протокол попередження розвитку контрактури суглобів та гіпотрофії м'язів.
  9. Розкрийте класифікацію та будову суглобів людини.

Ліктьовий суглоб утворюється дистальним кінцем плечової кістки та проксимальними кінцями променевої і ліктьової кісток.

 

Суглоб складний, оскільки в ньому є три суглоби, об¢єднані спільною суглобовою капсулою: плечо-ліктьовий, плечо-променевий та ближчий променево-ліктьовий.

Плечо-ліктьовий суглоб (articulatio humeroulnaris) - утворюється блоком плечової і блоковою вирізкою ліктьової кістки. За формою суглоб блокоподібний; рухи можливі тільки у фронтальній осі (згинання і розгинання).

Плечо-променевий суглоб (articulatio humeradialis) – утворюється головкою плечової кістки та суглобовою ямкою головки променевої кістки. За формою суглоб кулястий і функціонально пов¢язаний з плечо-ліктьовим суглобом (згинання і розгинання) та з ближчим променево-ліктьовим суглобом (пронація і супінація).

Ближчий променево-ліктьовий суглоб (articulatio radiounaris proximalis) – утворений променевою вирізкою ліктьової кістки та суглобовим обводом головки променевої кістки. За формою суглоб циліндричний. Рухи (пронація і супінація) відбуваються разом з рухом в плечо-променевому суглобі.

Усі описані суглоби оточені загальною суглобовою капсулою, яка прикріплюється на плечовій кістці таким чином, що ліктьова ямка (ззаду) частково лежить поза порожниною суглоба. На променевій кістці суглобова капсула прикріплюється на шийці, а на ліктьовій кістці – до її блокової вирізки.

Ліктьовий суглоб фіксують дві зв¢язки: ліктьова бічна та променева бічна.

Міжкісткова перетинка передпліччя – волокниста перетинка, розміщена між міжкістковими краями ліктьової та променевої кісток.

Дальший променево-ліктьовий суглоб (articulatio radiounaris distalis) – утворений ліктьовою вирізкою променевої кістки та суглобовим диском променево-зап¢ясткового суглоба. За формою суглоб циліндричний і функціонує разом з однойменним ближчим суглобом. Рухи в суглобі відбуваються навколо вертикальної осі (пронація і супінація), при цьому ліктьова кістка зберігає звичайне положення на передпліччі, а променева обертається разом з кистю навколо неї.

Рух, при якому обертаються променева кістка перехрещує під кутом ліктьову, а кисть повертається тильною стороною допереду (при опущеній руці), називається пронацією.

Протилежний рух, при якому дві кістки передпліччя розташовується паралельно одна до одної, а кисть повернена долонею допереду, називається супінацією.

Об¢єм руху при пронації і супінації передпліччя приблизно рівний 1400.

Здатність кісток передпліччя до пронації і супінації, яка була вже в зародковій формі у тварин, удосконалилась у приматів в зв¢язку з лазанням по деревам і збільшеням хватальної функції, але найвищого свого розвитку досягла лише у людини від впливом праці.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 875 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)