АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ліктьова кістка (ulna).

Прочитайте:
  1. A. Клиноподібна кістка
  2. E. Нижня ліктьова обхідна
  3. E. Стегнова кістка
  4. Кістка кисті (ossa manus).
  5. Кістка як орган
  6. Охарактеризуйте будову кісток поясу верхньої кінцівки (тазова кістка).
  7. Плечова кістка (humerus)
  8. Променева кістка (radius)
  9. Тема 10. Скронева кістка. Канали скроневої кістки. Барабанна порожнина, її стінки.

Також належить по трубчастих кісток і має тіло та два кінці. На передній поверхні верхнього потовщеного кінця знаходиться блокова вирізка, за допомогою якої ліктьова кістка зчленовується з плечовою. Вище від вирізки розміщується значних розмірів ліктьовий відросток, а нижче - вінцевий відросток, на бічній повехні якого є променева вирізка для зчленування з головкою променевої кістки. Під вінцевим відростком лежить горбистість ліктьової кістки, до якої прикріплюється плечовий м¢яз.

Верхній кінець кістки, поступово продовжуючись, переходить у тіло ліктьової кістки, що нагадує тригранну призму. В зв¢язку з цим на ньому виділяють передню, задню та медіальну поверхні, а між ними передній, задній та міжкістковий край.

Нижній кінець ліктьової кістки закінчується головкою, на якій розрізняють дві суглобові поверхні: суглобовий обвід, що займає бічну поверхню головки і зчленовується з променевою кісткою, а також нижню суглобову поверхню для зчленування з променевою кісткою, а також нижню суглобову поверхню для зчленування з кістками зап¢ястка. Медіально головка ліктьової кістки переходить у шилоподібний відросток.

У людини крізь шкіру легко промацуються ліктьовий відросток, нижня частина тіла, головка і шилоподібний відросток. У людини крізь шкіру легко промацуються ліктьовий відросток – догори, а вінцевий – допереду.

 

 

Окостеніння.

Ліктьова кістка починає костеніти на третьому місяці ембріогенезу, коли в хрящовій тканині її майбутнього тіла з¢являються центри окостеніння у ліктьовому, вінцевому та шилоподібному відростках, а закінчується окостеніння цієї кістки в 19-21 рік.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 722 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)