АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову кісток поясу верхньої кінцівки (тазова кістка).

Прочитайте:
  1. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  2. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  3. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  4. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  5. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  6. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  7. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  8. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  9. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  10. Будова покривних кісток черепа.

Таз

Обидві тазові кістки є результатом зрощення клубової, сідничої та лобкової кісток в місті кульшової западини, яка має суглобову півмісяцеву поверхню для сполучення з голівкою стегнової кістки. Тазові кістки сполучаються лобковим симфізом спереду та крижовою кісткою ззаду, формуючи таз, який умовно поділяють на верхній, справжній таз та нижній, несправжній таз, межею між якими є верхній край входу в таз. Важливими орієнтирами таза є передня верхня та передня нижня клубові ості, клубовий гребінь, сідничі горби. Поблизу лобкового симфізу між сідничою, лобковою кістками та кульшовою западиною є затульний отвір. Між крижовою кісткою та клубовими кістками утворений клубово-крижовий суглоб, який стабілізує тазове кільце.

В бічній проекції таза добре простежуються задні верхні та задні нижні клубові ості, між ними – велика сіднича вирізка, а також сіднича ость та мала сіднича вирізка. Сідничий горб розміщений на задньонижній поверхні сідничої кістки. Спереду від сідничого горба є гілка сідничої кістки, яка сполучається з нижньою гілкою лобкової кістки. Тіло лобкової кістки є найбільш передньою частиною цієї кістки, а верхня гілка лобкової кістки бере участь у формуванні кульшової западини.

Статеві відмінності таза

Чоловічий таз та жіночий таз мають низку морфологічних відмінностей. Підлобковий кут чоловічого таза менший 90°, а жіночого – більший 90°. Клубова кістка чоловічого таза розміщена більш вертикально, ніж у жінок після пологів. Сіднича вирізка жіночого таза має ширший кут.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 651 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)