АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову кісток лицевого відділу черепа.

Прочитайте:
  1. E. - Язикоглоткового та лицевого нерва.
  2. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  3. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  4. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  5. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  6. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  7. Б — соотношение лицевого черепа взрослого и новорожденного
  8. Б. Відкривання рота, розгинання шийного відділу хребта, висування нижньої щелепи
  9. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  10. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника

Кістки лицевого відділу черепа: різцева, носова, носові раковини, слізна, вилична, піднебінна, крилоподібна, верхньощелепна, нижньощелепна, леміш, кістка рила, під’язиковий скелет.

Лицевий відділ черепа є кістковою основою початкових шляхів апаратів травлення (ротової порожнини) й дихання (носової порожнини), а також вмістилищем для органів чуття (зору, нюху). До лицевого відділу скелета голови відносять парні (різцеву, носову, слізну, виличну, піднебінну, крилоподібну, верхньощелепну, нижньощелепну) та непарні (леміш, кістку рила та під’язиковий скелет) кістки.

2.1 Верхня щелепа

Верхня щелепа - парна кістка. У ній розрізняють тіло та чотири відростки: лобовий, виличної, альвеолярний і піднебінний.

Тіло верхньої щелепи містить повітроносну верхньощелепну пазуху (гайморова пазуха) сполучається широкої верхньощелепної ущелиною з носовою порожниною.

2.2 Піднебінна кістка

Піднебінна кістка - парна, бере участь в утворенні порожнини носа, порожнини рота, очниці і криловидно-піднебінної ямки. Складається з горизонтальної та перпендикулярної платівок, з'єднаних під прямим кутом.

2.3 Нижня носова раковина

Нижня носова раковина - парна кістка. Це тонка, шорстка, довгастої форми вигнута платівка, що складається з тіла і трьох відростків.

2.4 Сошник Леміш - трапецієвидна непарна кісткова пластинка; розташована в носовій порожнині і разом з перпендикулярною пластинкою гратчастої кістка утворює кісткову перегородку носа.

2.5 Носова кістка

Носова кістка - парна, своїм медіальний краєм з'єднується також з кісткою протилежної сторони і утворює кісткову спинку носа

2.6 Слізна кістка

Слізна кістка, - парна, дуже тонка і крихка чотирикутна пластинка. Утворює передню частину медіальної стінки очниці

2.7 Вилична кістка

Вилична кістка, парна, з'єднується з сусідніми кістками мозкового і лицевого відділів черепа (лобової, скроневої і верхньою щелепою), зміцнюючи лицьовий відділ.

2.8 Нижня щелепа

Нижня щелепа, - непарна кістка, є єдиною рухомий кісткою черепа, яка з скроневими кістками утворює скронево-нижньощелепні суглоби. Розрізняють тіло нижньої щелепи, розташоване горизонтально, і вертикально спрямовані дві гілки.

2.9 Під'язикова кістка

Під'язикова кістка, розташована в області шиї, між нижньою щелепою і гортанню. Вона складається з тіла і двох пар відростків: малих і великих рогів. Тіло під'язикової кістки, має вигляд вигнутої пластинки; задня поверхня увігнута, передня випукла.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 577 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)