АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову хребетного стовпа.

Прочитайте:
  1. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  2. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  3. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  4. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  5. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  6. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  7. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  8. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  9. Дайте определение понятию «антитела». Укажите классификацию иммуноглобулинов. Охарактеризуйте свойства антител. Опишите процесс антителообразования.
  10. Дайте определение понятию «дыхание микроорганизмов». Перечислите типы дыхания. Охарактеризуйте основные типы биологического окисления. Опишите рост и размножение микроорганизмов.

Хребтовий стовп

Хребтовий стовп зв’язує частини тіла, виконує опорну і захисну функції, вміщує спинний мозок, його оболонки та корінці. До хребтового стовпа приєднані вільні кінцівки за допомогою поясів кінцівок. Він передає масу тіла людини на пояс нижніх кінцівок і забезпечує прямоходіння, внаслідок чого звужується донизу та має фізіологічні вигини у сагітальній площині.

Він складається з 32-34 хребців, між тілами яких знаходяться хрящові прокладки, або диски, що додають гнучкість хребтові. Крім того, хребці з'єднані між собою суглобами і міцними поєднювальнотканними зв'язуваннями.

Усередині хребетного каналу, утвореного тілами і дугами хребців, міститься спинний мозок.

На бічній поверхні хребетного стовпа знаходяться міжхребетні отвори, з яких виходять спинномозкові нерви, кровоносні і лімфатичні судини.

Хребетний стовп має чотири вигини. Вигини, звернені опуклістю вперед, звуться лордозів, а звернені опуклістю назад — кіфозів.

Хребтовий стовп складається з ряду розташованих один над одним хребців, умовно поділяється на п’ять відділів. Зазвичай налічується така кількість хребців:

шийних –7

грудних – 12

поперекових –5

крижових –5

куприкових – 4-5.

Крижові та куприкові хребці зрослися тілами та відростками.

Фізіологічні (природні) вигини хребтового стовпа – лордози (шийний, поперековий) та кіфози (грудний, крижовий).

Хребці (І та ІІ шийні)

Атлант – перший шийний хребець, має особливу будову, так як не має тіла. В ньому розрізняють хребцевий отвір, поперечні відростки, бічні маси, передню та задню дужки.

Осьовий хребець (аксіс) – другий шийний хребець, має тіло з зубоподібним відростком, або зубом, який разом з відповідною ямкою атланта забезпечує рухи голови. Осьовий хребець має хребцевий отвір, поперечні відростки, передню та задню дужки, остистий відросток.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 714 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)