АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову кісток поясу верхньої кінцівки

Прочитайте:
  1. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  2. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  3. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  4. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  5. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  6. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  7. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  8. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  9. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  10. Будова покривних кісток черепа.

Пояс верхньої кінцівки

Пояс верхньої кінцівки забезпечує фіксацію вільної верхньої кінцівки до осьового скелета, складається з ключиці та лопатки.

Лопатка

Лопатка разом з ключицею складає пояс верхньої кінцівки, має трикутну форму, три краї (верхній, бічний, присередній). Лопаткова ость розміщена на задній поверхні, простягається до акроміального відростка. Над та під остю лопатки знаходяться відповідно надостьова та підостьова ямки заповнені м’якими тканинами. На передній поверхні лопатки розміщена підлопаткова ямка та дзьобоподібний відросток. Нижній кут лопатки є сполученням присереднього та бічного країв кістки. Під акроміальним відростком розміщена суглобова ямка. Вона має вигляд западини, в якій голівка плечової кістки рухається разом з лопаткою, що значно збільшує обсяг рухів у плечовому суглобі.

Ключиця

Ключиця є тонкою кісткою, яка стабілізує надпліччя в латеральному положенні. Вона має тупий груднинний кінець, який рухається разом із грудниною, та сплющений акроміальний кінець, який з’єднаний з акроміальним відростком лопатки. Маленьке потовщення на нижній поверхні ключиці (конічний горбик) має зв’язку, з’єднану з дзьобоподібним відростком лопатки.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 450 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)