АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розкрийте класифікацію та будову кісток

Прочитайте:
  1. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  2. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  3. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  4. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  5. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  6. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  7. Будова покривних кісток черепа.
  8. Вдавлення кісток черепа
  9. Виберіть, які оригінальна зви мають зубчасті шви кісток черепа?
  10. Вікові особливості та ріст кісток

I. Трубчасті кістки. Вони побудовані з губчатого і компактного речовини, що утворює трубку з костномозговой порожниною; виконують всі 3 функції скелета (опора, захист і рух). З них довгі трубчасті кістки (плече і кістки передпліччя, стегно й кістки гомілки) є стійками і довгими важелями руху і, крім диафиза, мають ендо-хондрального осередки окостеніння в обох епіфізах (біепіфізарние кістки); короткі трубчасті кістки (кістки пястья, плесна, фаланги) представляють короткі важелі руху; з епіфізів ендохондральний вогнище окостеніння є тільки в одному (істинному) епіфізі (моноепіфізарние кістки).

 

ІІ. Губчасті кістки. Побудовано переважно з губчастої речовини, покритого тонким шаром компактного. Серед них розрізняють довгі губчасті кістки (ребра і грудина) і короткі (хребці, кістки зап'ястя, Передплесно). До губчастим кістках відносяться сесамоподібні кістки, т. е. схожі на сесамовие зерна рослини кунжут, звідки і походить їх назва (надколінок, гороховідная кістка, сесамоподібні кістки пальців руки і ноги); функція їх - допоміжні пристосування для роботи м'язів; розвиток - ендохондральное в товщі сухожиль. Сесамоподібні кістки розташовуються навколо суглобів, беручи участь в їх освіті і сприяючи рухам в них, але з кістками скелета безпосередньо не пов'язані.

ІІІ. Повітроносні кістки мають в своєму тілі порожнину, що вистелена слизовою оболонкою і заповнена повітрям. Такі, на-приклад, деякі частини черепа: лобова, клиноподібна, верхня щелепа і деякі інші.

IV. Змішані кістки (кістки основи черепа). До них відносяться кістки, що зливаються з декількох частин, що мають різні функції, будова і розвиток. До змішаних кісток можна віднести і ключицю, що розвивається частиною ендесмально, частиною ендохондрально.

V. Плоскі кістки беруть участь в утворенні полостей, поясів кі-нцівок і виконують функцію захисту (кістки кришки черепа, гру-дина).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 454 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)