АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Променева кістка (radius)

Прочитайте:
  1. A. Клиноподібна кістка
  2. E. Стегнова кістка
  3. Кістка кисті (ossa manus).
  4. Кістка як орган
  5. Ліктьова кістка (ulna).
  6. Охарактеризуйте будову кісток поясу верхньої кінцівки (тазова кістка).
  7. Плечова кістка (humerus)
  8. Променева анатомія
  9. Променева анатомія та фізіологія сечової системи.
  10. ПРОМЕНЕВА АРТЕРІЯ (a.radialis)

Вона, як і кожна трубчаста кістка, складається з тіла і двох кінців. На верхньому кінці є головка (caput radii), в центральній частині якої розміщується суглобова ямка для зчленування з плечовою кісткою. По краю головки проходить суглобовий обвід, за допомогою якого променева кістка зчленовується з ліктьовою. Під головкою кістка конусоподібно звужується і утворює шийку, яка поступово продовжуючись, переходить у тіло променевої кістки.

Тіло променевої кістки вигнуте і має передню, задню і бічну поверхні, що відділяються переднім, заднім і міжкітковим краями. Передній і задні краї заокруглені, а міжкістковий загострений і обернений до ліктьової кістки. До горбистості на передній поверхні кістки прикріплюється двоголовий м¢яз плеча.

Нижній кінець променевої кістки потовщений і розширений у фронтальній площині. Його зовнішній (передній) край, продовжуючись, переходить у шилоподібний відросток, а на внутрішньому є ліктьова вирізка, за допомогою якої променева кістка зчленовується з ліктьовою. Нижній кінець закінчується вкритою хрящовою тканиною зап¢ястковою суглобовою поверхнею, що зчленовується з кістками зап¢ястка.

У людини під шкірою можна легко промацати головку променевої кістки, а також весь її нижній відділ разом з шилоподібним відростком.

Щоб відрізнити праву променеву кістку від лівої, слід пам¢ятати, що верхній кінець кістки тонший, ніж нижній; передня поверхня вгнута, а шилоподібний відросток розміщується на бічному краї нижнього кінця.

 

 

Окостеніння

Окостеніння променевої кістки починається на третьому місяці ембріонального розвитку, коли в хрящовій тканині на місці майбутнього тіла кістки з¢являється перший центр окосненіння. На п¢ятому році життя центри окостеніння виникають в епіфізах кістки, а остаточно її розвиток закінчується в 20-22 роки.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1764 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)