АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Засоби, що запобігають згортанню крові (антикоагулянти).

Прочитайте:
  1. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  2. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  3. Білковий склад плазми крові.
  4. Будова і функції тромбоцитів. Зсідання крові
  5. будова формених елементів крові
  6. Визначення груп крові в системі АВ0 за стандартними сироватками
  7. Визначення групи крові за цоліклонами.
  8. Визначення групи крові у системі АВО
  9. Визначення плазміногену в еуглобуліновій фракції плазми крові
  10. Визначення фібринолітичноі активності еуглобулінової фракції плазми крові (за С. Невіровською)

Лікарські препарати, які гальмують процес згортання крові, попереджують утворення внутрисудинних тромбів та сприяють їх розсмоктуванню. Тромбози виникають при серцево-судинних захворюваннях, атеросклерозі, хірургічних операціях, обпіках, при переливанні крові та ін. Частинки тромбу можуть відірватися і спричинити емболію (закупорювання судини), та смерть. Антикоагулянти призначаються при гострому інфаркті міокарду, тромбозах серця та легеневої артеріїї, тромбофлебіті та ін. Протипоказання: геморагічний діатез, захворювання нирок та печінки, туберкульоз, виразкова хвороба шлунку, відкриті рани. При передозуванні антикоагулянтів спостерігається кровоточивість ясен, носу, зявляються еритроцити в сечі. Необхідно відмінити антикоагулянт та призначити антидоти.

Класифікація засобів, що знижують згортання крові:

1. Антикоагулянти:

А)прямої дії: гепарин, фраксипарин, еноксапарин натрію, ревіпарин

Б) непрямої дії: неодикумарин, синку мар(тромбостоп), варфарин, фенілін

2. Антиагреганти: ацетилсаліцилова кислота, дипіридамол, тіклопедин (тіклід)

3. фібринолітики: фібринолізин, стрептокіназа(стрептоліаза), альтеплаза (акти лізе).

Гепарин (Heparinum) фл. По 5 мл з активністю 5000; 10000; 20000 ОД в 1 мл. природній прямий атикоагулянт. Способи введення: вв, вм, підшкірно, під контролем показників згортання крові. При передозуванні можлива кровотеча. В цьому разі призначають протаміну сульфат. В місцях ін’єкцій можливе утворення гематом, тому необхідно вводити гепарин тонкими інсуліновими голками.

Фраксипарин – низькомолекулярна фракція гепарину. Введення вв та п/ш; в/м вводити не можна. Для підшкірного введення використовують передню частину живота.

Неодикумарин (Neodicumarinum) таб по 0,05 та 0,1. застосовують для лікування та профілактики тромбозів, тромбоемболій. Ефект розвивається через 12-18 год і триває до 2-4 днів, можлива кумуляція. При передозуванні призначають вікасол. Лікування проводиться під контролем рівня протромбіну та протромбінового індексу(не нижче 40%).

Фeнілін (Phenylinum) таб по 0,02 та 0,03 Побічна дія: забарвлення ладонів в оранжевий колір, сечі в рожевий, алергічні реакції.

Ацетилсаліцилова кислота- ненаркотичний аналгетик, який в дозах 275-300мг виявляє антитромботичну дію. Призначається для профілактики тромбоутворення при захворюваннях серцево-судинної системи.

Дипіридамол, курантіл (Dipyridamolum) таб по 0,025 та 0,075; амп. 0,5%=-2мл. Призначається для попередження післяопераційних тромбозів, при інфаркті міокарду, тромбозі мозкових артерій. При парентеральному введенні не можна змішувати з іншими препаратами, і запобігати підшкірному попаданню розчину. При захворюваннях серцево-судинної системи не рекомендується парентеральне введення (феномен обкрадання).

Фібринолізин (Fibrinolysinum) Плазмін. Отримують з плазми крові людини, має здатність розривати нитки фібрину, які складають основу тромбу. Препарат ефективний в перші часи при тромбозах. Призначають вв по 20000-40000 ОД в ізотонічному розчині + гепарин і вводять крапельно.

Стрептоліаза (Streptoliasum) Препарат ефективний в перші часи при тромбозах. Для вв крапельного введення.амп по 250 000 та 500 000 ОД.

 

Плазмозамінники – препарати, які застосовуються при гострих крововтратах, при захворюваннях,які супроводжуються зменшенням кількості циркулюючої крові(гостра судинна недостатність, шоки, гострі інтоксикації) та ін. По функціональним якостям плазмозамінники діляться на


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 657 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)