АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Яка невідкладна допомога повинна надаватись хворому гемофілією при загрожуючих життю ознаках?

Прочитайте:
  1. IV.Медична допомога
  2. Види кровотеч і перша допомога
  3. Види ушкодження опорно-рухової системи і перша допомога при них
  4. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  5. ГРЫЖИ ПУПОЧНОГО КАНАТИКА — ПУПОВИННАЯ, ЗАРОДЫШЕВАЯ (HERNIA FUNICULI UMBILICALIS, OMPHALOCELE)
  6. Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам
  7. Долікарська допомога потерпілому. Способи штучного дихання
  8. Долікарська допомога при внутрішній кровотечі
  9. Долікарська допомога при задусі, утопленні, отруєнні, та в інших випадках
  10. Долікарська допомога при пораненнях і кровотечах

А. Переливання свіжезамороженої плазми;

 

Б. Застосування гемостатичної губки, вливання вікасолу, хлориду кальцію;

 

В. Переливання тромбоцитарної маси, преднізолону, етамзилату натрію;

 

Г.* Введення кріопреципітату;

 

Д. Введення гепарину, преднізолону.

 

 

32. Хвора К. 45 років звернулась до лікаря-стоматолога з метою видалення зуба з приводу загострення хронічного гранулематозного періодонтиту. При огляді ротової порожнини у хворої лікар відмітив відносну сухість слизової, ниткоподібні сосочки язика місцями атрофічні, в цих зонах є петехії, крім того петехії були виявлені і на слизовій піднебіння та язиці. Проте лікар не звернув на це увагу, провів анестезію і видалив зуб. В лунці видаленого зубу не відбулося утворення згустку. При огляді через 2 години кровотеча тривала. Лікар призначив терміново аналіз крові: Еритроцити – 4,0*1012/л, гемоглобін – 105 г/л, КП – 0,79, лейкоцити 5,8*109/л, тромбоцити – 95*109/л, ШОЕ – 2 мм/год. Тоді тільки лікар зрозумів, що у хворої тромбоцитопенічна кровотеча. Що повинен зробити додатково лікар, щоб зупинити кровотечу?

А. Введення в рану гемостатичної губки;

 

Б. Ушивання рани або ретельна тампонада рани;

 

В. *В/м ввести діцинон 25% - 2,0 або етамзилат натрію 12,5% - 2,0;

 

Г. В/в розчин хлористого кальцію 10% - 10,0;

Д. Все вище зазначене.

 

 

33. Хворийскаржиться на наростаючу слабкість, головокружіння, здуття живота, нудоту, блювання, темні випорожнення. При огляді: шкіряні покриви бліді, покриті липким холодним потом, АТ 70/40 мм.рт.ст. Пульс ниткоподібний, 110 уд. в 1 хв. Тони серця глухі. Язик обкладений білим нальотом, вологий. Живіт здутий, безболісний. Під час огляду у хворого знову виникло блювання у вигляді „кавової гущі”. Який невідкладний стан виник у хворого, подальша тактика лікаря?

А. *Шлункова кровотеча, створити спокій, холод на живіт, голод і відправити в хірургічне відділення швидкою допомогою;

 

Б. Шлункова кровотеча, визвати хірурга;

 

В. Шлункова кровотеча, ввести но-шпу, визвати хірурга;

 

Г. Шлункова кровотеча. Ввести кордіамін і направити до хірурга;

 

Д. Зробити рентгеноскопію ШКТ.

 

 

34. Хворий К. 53 років, прийшов до стоматолога по рекомендації терапевта з метою протезування зубів, так як хворіє хронічною виразковою хворобою 12-ти палої кишки. Раптово він відчув „кинджальний” біль в епігастральній ділянці, зблід, обличчя вкрилось краплинами холодного липкого поту. Лікар зміряв АТ -80/60 мм.рт.ст., пульс – 90 уд. в 1 хв., ритмічний. Хворого медпрацівники поклали на кушетку. При пальпації живота – він ніби „дошка”. Стан хворого продовжував погіршуватись. Яка катастрофа виникла у хворого?

А. Пенетрація;

 

Б. Шлункова кровотеча;

 

В. Пілороспазм;

 

Г. *Перфорація;

 

Д. Гострий панкреатит.

 

 

35. Хвора К., 72р., доставлена в реанімаційне відділення без свідомості. Швидку визвали сусіди, так як випадково відчули запах диму. Хвора живе в частині будинку, який опалюється дровами. Об’єктивно: шкіра обличчя і слизові оболонки багрово-вишневого кольору. Зіниці на світло не реагують. Корнеальні і сухожильні рефлекси пригнічені. Дихання 26 за хвилину, пульс 102 за хвилину, слабкого наповнення, АТ 90/50 мм рт.ст.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 333 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)