АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дієта № 5

Прочитайте:
  1. Дієта № 1 (основна)
  2. Дієта № 11
  3. Дієта № 12
  4. Дієта № 14
  5. Дієта № 9
  6. Дієта №1 (основна)

Показання до застосування: хронічний гепатит з добро­якісним перебігом та прогресуючий вірусний гепатит у пе­ріод одужання хворого, цироз печінки в стадії компенсації, гострий гепатит у період одужання хворого, хронічний холецистит у стадії загострення, жовчнокам'яна хво­роба.

Мета призначення. Сприяння відновленню порушених функцій печінки, стимуляція процесів утворення та виді­лення жовчі.

Виключаються смажені та жирні страви, що містять у своєму складі важкі для перетравлювання продукти непов­ного розщеплення жирів (акролеїни та альдегіди), сильні стимулятора секреції шлунка та підшлункової залози (мо­локо, кава, какао, шоколад, гриби, щавель, шпинат, соки, ягоди, особливо чорна смородина), екстрактивні речовини, прянощі, тугоплавкі жири, продукти, багаті на холе­стерин та пурини (вим'я, нирки, печінка, щавель, шпи­нат).

Режим харчування. Дроблене харчування 5—б разів на день, останнє приймання їжі не пізніше як за 3 год. до сну (бажано — кефір, ацидофільне молоко з нежирним пе­чивом).

Рекомендовані продукти харчування та страви: багато солодких продуктів (мед, варення, мармелад, зефір, пасти­ла), білий хліб учорашньої випічки, сухарі з білого хліба, супи круп'яні на овочевому відварі, нежирне варене м'ясо або парові котлети з нього, нежирна варена риба або паро­ві котлети з неї, кисломолочні продукти, сири, напіврідкі каші (гречана, вівсяна), варені овочі, печені яблука; кисе­лі з фруктів та ягід, відвар шипшини, варені яйця.

 

Дієта № 5а

Показання до застосування: гострий холецистит, заго­стрення хронічного холециститу, гострий панкреатит або загострення хронічного панкреатиту, хронічний холецистит у поєднанні з виразковою хворобою шлунка або дванадця­типалої кишки. Дієту рекомендують у перші 5—6 днів піс­ля операції на жовчному міхурі.

Мета призначення. Сприяння відновленню порушених функцій печінки та жовчовивідних шляхів, накопичення глікогену у печінці, стимуляція жовчовиділення, обмежен­ня механічного подразнення шлунка та кишок.

Режим харчування та виключення, продуктів такі ж, що й при дієті № 5.

Рекомендовані продукти харчування та страви приблиз­но такі ж, але рекомендують страви більш механічно по­дрібнені, більшу кількість солодких страв, яйця дають тіль­ки у вигляді омлету або суфле, м'ясо та рибу — у вигляді парових тефтелів та суфле, сир не дають, а тільки кисло­молочні знежирені продукти, у великій кількості дають відвар шипшини.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 491 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)