АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Значення знань про особливості розвитку дитячого організму

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. А.3.3.4. Призначення статинів
  3. Активна детоксикація організму
  4. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  5. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  6. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  7. Аномалії розвитку.
  8. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  9. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  10. Б – тести для контролю вихідного рівня знань.

Знання анатомії і фізіології людини, а особливо анатомії і фізіології дитячого організму має виключно велике значення для педагогіки, психології, шкільної гігієни, фізичного виховання.

Знаючи вікові особливості дітей, вчитель на основі закономірностей вікового розвитку зможе правильно навчати і всебічно виховувати їх. Без знання особливостей будови і життєвих функцій організму, що росте, умов, необхідних для нормального розвитку дитини, не можна правильно поставити навчальну і виховну роботу в школі, зокрема правильно дозувати розумове і фізичне навантаження дітей, правильно побудувати систему фізичних і спортивних вправ, які повинні виховувати здорову, красиву і життєрадісну людину. Знання особливостей розвитку дитячого організму, а також положень шкільної гігієни необхідне вчителеві і при розробці та проведенні заходів з особистої та громадської гігієни, оскільки вчитель є основним носієм гігієнічних знань у школі і безпосереднім вихователем в учнів санітарко-гігієнічних навичок.

Перед школою стоїть надзвичайно важливе завдання — виховання всебічно розвиненого підростаючого покоління. Щоб правильно і успішно виховувати і навчати, необхідно знати вікові особливості і вікові можливості дітей, враховувати їх психічний і фізичний розвиток в різні вікові періоди життя.

Звичайно, кожен учитель мусить чітко уявляти собі мету і завдання своєї педагогічної роботи, володіти достатніми знаннями і уміннями з своєї спеціальності і добре володіти методами навчання і виховання дітей. Але, крім того, він повинен знати кожну дитину, яку він виховує, враховувати її сили і можливості, нахили й інтереси в процесі їх розвитку.

Багато уваги приділяли побудові навчально-виховного процесу згідно з віковими особливостями учнів видатні педагоги — К. Д. Ушинський, П. Ф. Лесгафт, Н. К. Крупська, А. С. Макаренко, великий фізіолог І. П. Павлов та інші, а також іноземні класики педагогіки, наприклад Ян Амос Коменський, Жан-Жак Руссо, Йоганн Генріх Песталоцці та ін.

К. Д. Ушинський у своїй класичній праці «Людина як предмет виховання» підкреслював: «Якщо педагогіка хоче виховувати людину у всіх відношеннях, то вона повинна попереду пізнати її також в усіх відношеннях». П. Ф. Лесгафт настоював на глибокому вивченні анатомо-фізіологічних особливостей дітей при їх оздоровленні і фізичному вихованні. Н. К. Крупська, закликаючи вихователів враховувати вікові особливості і інтереси дітей, говорила, що коли ми не будемо знати вікових особливостей дітей і того, що цікавить звичайно дітей в тому чи іншому віці, як вони сприймають оточення, то не зможемо добитися успіху в роботі.

А. Є. Макаренко вважав, що перед педагогом стоїть завдання: стежачи за якостями особи, за її нахилами і здібностями, спрямувати їх в найбільш потрібну для нас сторону.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 519 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)