АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Додаткова. 2.Зайка М.Н. Патофізіологія К.: Медицина, 2008 с

Прочитайте:
  1. Додаткова
  2. Додаткова
  3. Додаткова
  4. Додаткова
  5. додаткова
  6. ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ
  7. ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА
  8. Додаткова література
  9. Додаткова навчальна література

 

1. Струков А.І., Сєров В.В. Патологічна анатомія с. 494 – 523, 524-537.

2. Зайка М.Н. Патофізіологія К.: Медицина, 2008 с. 556- 573

3. Атаман А.В. Патофізіологія. – К.: Вища шк.., 2006 р. с. 420-439.

МЕТА ЛЕКЦІЇ:

Дидактична: узагальнити знання про систему виділення, засвоїти новий матеріал.

Виховна: виховати професійні якості: осмислене ставлення до виконуваної роботи, відповідальність, знання, співчуття до хворих.

ВСТУП

Сталість внутрішнього середовища – умова нормальної діяльності всіх органів та тканин організму. Це значною мірою залежить від функціонування систем виділення, яка здійснює виведення продуктів обміну, а також інших речовин, непотрібних або шкідливих організму. У виведенні продуктів метаболізму, окрім нирок, беруть участь багато інших органів: шкіра, легені, органи травлення. Головна роль належить ниркам, тому що 80 % усіх шлаків виводиться саме нирками із сечею.

Нирки відіграють важливу роль у підтриманні гомеостазу, який у нормі характеризується сталістю об’єму рідин (ізоволемією), їх осмотичної концентрації (ізотонією), іонного складу(ізоіонією), концентрації іонів водню (ізогідрією). У зв’язку з цим, ті чи інші порушення діяльності нирок можуть викликати вторинні зміни зазначених показників.

Не менш важливою є роль нирок щодо виведення з організму продуктів азотистого обміну, чужорідних речовин. Відповідно порушення екскреції речовин є одним із основних проявів недостатності нирок у разі їх безпосереднього ушкодження, а також внаслідок дії поза ниркових факторів.

Нирки є найважливішим не тільки екскреторним, а й інкреторним органом, що бере участь у регуляції тонусу судин (ренін-ангіотензинова система, простагландини) та еритпропоезу (еритропоетин, інгібітор еритропоезу). З цим пов’язана висока частота розвитку і важкий перебіг гіпертензивного й анемічного синдромів в умовах патології нирок.

Нарешті, сеча може бути живильним середовищем для мікроорганізмів. Якщо враховувати, що опірність нирок щодо патогенних мікроорганізмів незначна, виникнення деяких захворювань органа часто може бути пов’язане з гематогенною або висхідною інфекцією (гострий і хронічний пієлонефрит).

Захворюваність нирок різної природи спостерігається у 1,5 – 2 % населення і характеризуються затяжним перебігом, молодим віком і високою смертністю.

В основі розвитку захворювань нирок лежать різні за характером патологічні процеси – запалення, у тому числі алергічної природи, розлади місцевого кровообігу, порушення обміну, пухлинне переродження тощо. Різні етіологічні фактори і патологічні процеси досить часто зумовлюють схожі мофологічні, функціональні та клінічні прояви ниркових і поза ниркових розладів. В основі цього лежить схожість безпосередніх механізмів, що відповідають з а ушкодження ниркових структур. Саме з цим пов’язаний розвиток «великих» клінічних синдромів (гостра і хронічна недостатність нирок, нефротичний синдром) при різних нозологічних формах.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 428 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)