АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Актуальність теми. позааудиторної самостійної роботи з теми :

Прочитайте:
  1. I. Актуальність теми.
  2. Актуальність
  3. Актуальність теми
  4. Актуальність теми
  5. Актуальність теми
  6. Актуальність теми.
  7. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  8. Анатомо-фізіологічна характеристика вегетативної нервної системи.
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

позааудиторної самостійної роботи з теми:

«Грудна клітина в цілому»

Навчальний предмет: Анатомія людини

Для спеціальності: 5.12010102 «Сестринська справа»

Курс: 1

Кількість учбових годин: 2

 

Торез

Тема: «Грудна клітина в цілому»(2 години).

Актуальність теми.

Грудна клітка формується 12-ма парами ребер, непарною грудною кісткою (грудниною) та грудними хребцями.

Ребра являють собою вузькі, довгі, вигнуті плоскі кістки. Роз­різняють справжні ребра.(верхніх сім), вони самостійно переднім кінцем прикріплюються до груднини; несправжні ребра (VIII, IX, X) – вони своїми хрящами з’єднуються з хрящем попереднього ребра і лише тоді досягають груднини; коливальні ребра (XI, XII) – їх передні кінці вільно закінчуються в м’язах передньобічної стінки живота.

На форму грудної клітки впливають перенесені захворювання. Наслідком рахіту буває так звана куряча грудна клітка, коли кут груднини виступає вперед у вигляді кіля птахів. Якщо людина переносить захворювання, які впливають на функцію дихання, то у неї може сформуватися бочкоподібна грудна клітка тощо.

Рухи грудної клітки при диханні відбуваються нерівномірно. Причиною є те, що нижні ребра довші і більш вигнуті, а верхні – коротші і менш вигнуті. У верхніх відділах грудної клітки спостерігається так зване реберне дихання, коли під час вдиху вона розширюється в сагітальному напрямку. Одночасно з цим нижні відділи розширюються в поперечному напрямку (черевне дихання). Перше ребро взагалі дуже малорухоме, а тому верхівки легень вентилюються недостатньо. Це в певних умовах призводить до розвитку патологічного процесу (наприклад, туберкульозу) в першу чергу на верхівках легень.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 461 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)