АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гіпофіз. У процесі розвитку кишка подовжується , деякі її ділянки переміщуються від вихідного положення

Прочитайте:
  1. Вплив гіпофізу на ріст і розвиток дитини.
  2. Гіпофіз
  3. Гіпофіз
  4. Охарактеризуйте будову гіпофізв та епіфіза.
  5. Патологія аденогіпофіза
  6. Патологія нейрогіпофіза
  7. Порушення функцій гіпофіза
  8. Роль гіпофіза в процесі розвитку дитини, взаємозв’язок його з рештою залоз внутрішньої секреції.
  9. Роль гіпофізарно-наднирникової системи в регуляції неспецифічної адаптації організму до стресової ситуації. Основні впливи глюкокортикоїдів та мінералокортикоїдів на організм.

У процесі розвитку кишка подовжується, деякі її ділянки переміщуються від вихідного положення. У процесі гістогенезу відбувається функціональне дозрівання шлунково -кишкового тракту. При цьому ентодермального закладка дає початок епітеліальної вистилки і пов'язаної з нею залозам, а сполучна тканина, кровоносні судини і м'язова оболонка кишки утворюються з мезодермального листка.

Головний кишка в процесі подальшого розвитку зазнає дуже складні перетворення. Вони починаються з появи на бічних стінках її початкового відділу випинань - глоткових кишень, назустріч яким з боку покривів тіла (ектодерми) ростуть зяброві борозни. У риб на місці стику глоткових кишень і зябрових борозен утворюються зяброві щілини з розташованими між ними зябровими дугами. У вищих хребетних щілин, за винятком першої, не виникає, з'являються вісцеральні і зяброві дуги, закладаються кишені. На місці першої зябрової щілини пізніше розвиваються слухова труба, порожнину середнього вуха і слуховий прохід.

У 30 -денного зародка людини в області глотки формується 4 пари глоткових кишень. Клітини, що утворюють кишені, мігрують в навколишні тканини і зазнають подальшу диференціювання. З матеріалу першого глоткового кишені утворюється барабанна порожнину і евстахиева труба. Виріст на вентральній стінці глотки на межі першого і другого глоткових кишень дає початок щитовидній залозі. В області другої пари глоткових " кишень виникають скупчення лімфо- идной тканини, з яких розвиваються піднебінні (глоткові) мигдалини. Третя і четверта пари глоткових кишень дають початок околощітовідние і вилочкової залоз. Із стінки ротової ямки (тобто За рахунок ектодерми) розвиваються слинні залози, передня частка гіпофіза, слизова оболонка ротової порожнини і мови. Мускулатура мови виникає з потиличних миотомов.

Розвиток глоткової області кишки у зародка людини.

А - початковий відділ травного тракту 4 -х тижневого ембріона (спереду); Б - розвиток похідних глоткових кишень (зріз); 1 - ротова порожнина; 2 - закладка щитовидної залози; 3 - закладка трахеї, 4 - закладка легенів; 5 - закладки околощитовідних залоз, 6 - закладки вилочкової залози (тимуса), I- IV - глоткові кишені

Тулубова кишка зародка спочатку представляє пряму трубку, яка починається позаду глоткових кишень і закінчується анальним отвором. Ділянка трубки, який лежить між зачатком трахеї і діафрагмою, перетворюється в стравохід. Протягом 7-8 тижні ембріогенезу клітини епітелію стравоходу інтенсивно діляться, його просвіт майже повністю закривається. Пізніше він з'являється знову за рахунок зростання стінки стравоходу і часткової загибелі клітин в його просвіті. Зростання стравоходу в довжину відбувається паралельно із збільшенням розмірів легенів і серця в грудній порожнині і опусканням діафрагми.

Частина трубки, розташованої за діафрагмою, розширюється, з неї формується шлунок. На ранніх стадіях розвитку шлунок розташований майже вертикально і пов'язаний дорсальній і вентральної брижі зі стінками тіла. Розростається шлунок повертається навколо поздовжньої осі так, що його ліва сторона стає передній, права - задній, поздовжня вісь приймає майже поперечне положення. При цьому його дорсальная брижа витягується і утворює порожнину - сальнікове сумку.

Наприкінці 2 місяці внутрішньоутробного розвитку починається формування слизової оболонки шлунка. З'являються складки, ямки, а потім і пов'язані з ними залози, З 3 місяці починають з'являтися секреторні клітини, проте ні кислота, ні пепсин в порожнину шлунка ще не виділяються. Хоча клітини набувають здатність виробляти ферменти і соляну кислоту ще у внутрішньоутробному періоді, активно функціонувати вони починають лише після народження.

Розвиток травної системи у зародка людини.

А -Д - послідовні стадії; 1 - глотка; 2 - нирка легені; 3 - печінково- шлункова зв'язка; 4 - дорсальная брижа; 5 - клоака; 6 - аллантоісной стеблинка; 7 - жовтковий мішок; 8 - контур печінки; 9 - стравохід; 10 - жовчний міхур; 11 - тонка і 12 - сліпа кишки; 13 - брижа; 14 - жовтковий стеблинка; 15 - брижа ободової кишки; 16 - пряма кишка; 17 - шлунок; 18 - селезінка; 19 - сальникова сумка; 20 - поперечна ободова кишка; 21 - червоподібний відросток; 22 - висхідна частина ободової кишки; 23 - низхідна частина ободової кишки; 24 - печінкові протоки; 25 – сигмовидна кишка

У новонародженого ємність шлунка 7-10 мл, він не може виконувати функцію депо харчових речовин. Протягом перших трьох тижнів обсяг шлунка збільшується до 30-35 мл, а до кінця року до 250-300 мл. У шлунку у новонародженого може міститися невелика кількість амніотичної рідини. Протягом перших років життя форма і обсяг шлунка, а також залози його слизової оболонки інтенсивно розвиваються. Це пов'язано насамперед з переходом від молочного вигодовування до харчування змішаною їжею. Форма шлунка до 1 року з округлої стає довгастої, а потім, до 7-11 років, приймає форму, характерну для дорослих. У новонароджених слизова оболонка менш складчаста, ніж у дорослих, залози розвинені слабо, мають широкий просвіт і невелика кількість секреторних клітин.

Частина кишкової трубки плода між шлунком і анальним отвором перетворюється в кишечник. Кордон тонкої і товстої кишки проходить приблизно біля місця відходження жовткового стеблинки. Швидко подовжуючись, кишечник згинається, втрачає своє серединне положення і утворює петлі. Тонкий кишечник спірально згортається і відтісняє ободочную кишку до стінки черевної порожнини. На кордоні між тонкою і товстою кишкою намічається зачаток сліпої кишки.

Вентральна брижа зберігається тільки на шлунку і дванадцятипалої кишці. З виросту кишки, проникаючого між листками її брижі, розвивається печінку. Такий же виріст у дорсальном напрямку дає початок підшлунковій залозі.

Печінка закладається вже наприкінці 1 місяця ембріогенезу. Вона являє собою ентодермальні випинання стінки кишки, яке вростає в брижі. З каудального відділу печінкового виросту утворюється жовчний міхур. Краниальная його частина утворює численні розгалужені епітеліальні тяжі, з яких формуються печінкові протоки. У ентодермального ятати печінки з навколишнього мезодерми вростають кровоносні судини з желточной вени. Вона згодом перетворюється на ворітну вену.

Печінка у плода зростає швидше від інших органів черевної порожнини. Починаючи з другого місяця, вона стає органом кровотворення, в якому розвиваються еритроцити, гранулоцити і тромбоцити. У шестимісячного плоду починається жовчовиділення. У новонародженої дитини печінка займає половину черевної порожнини, а її відносна вага в два рази більше, ніж у дорослої людини. Жовчний міхур у дітей грудного віку, навпаки, відносно невеликий. Після народження печінка припиняє кровотворну діяльність.

Підшлункова залоза розвивається у вигляді парної закладки в кінці 1 місяця внутрішньоутробного розвитку. Вентральна закладка виникає з печінкового виросту, а дорсальная - із стінки дванадцятипалої кишки безпосередньо за шлунком. У міру зростання закладок та освіти вигинів кишки обидва виросту зближуються, а пізніше зливаються. У дорослому стані у більшості людей дорсальная закладка залози втрачає свій протока, і лише у 10 % цей протока зберігається.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 403 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)