АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Отруєння алкоголем

Прочитайте:
  1. Дослід 1. Відтворити та дослідити гемічний тип гіпоксії отруєнням чадним газом.
  2. ІІІ. Отруєння грибними токсинами гепато – нейротропної дії.
  3. ОТРУЄННЯ
  4. Отруєння антихолінестеразними засобами
  5. Отруєння барбітуратами
  6. Отруєння беленою
  7. Отруєння грибами
  8. Отруєння грибами
  9. Отруєння наркотичними анальгетиками

Це найчастіший вид інтоксикації організму. Смертельна доза для дорослої людини 750-1000 мл горілки. Для хронічних алкоголіків вона може бути вищою. Особливо чутливі до алкоголю діти і підлітки. Дія алкоголю спершу проявляється прискоренням пульсу, розширенням судин, поглибленим диханням, психомоторним збудженням. У тяжких випадках виникає блювання і збудження переходить у алкогольний наркоз різної стадії (сонливість, розлади координації рухів, втрата свідомості, кома).

При алкогольному отруєнні відмічаються значні розлади температурної регуляції. Тому люди у стані алкогольного сп’яніння часто переохолоджуються, відморожують кінцівки, іноді замерзають. Причиною смерті хворих з гострим алкогольним отруєнням є серцево-судинна недостатність і різке падіння артеріального тиску (колапс).

Діагноз гострого алкогольного отруєння навіть у людей без свідомості визначити неважко, оскільки завжди відмічається характерний запах з рота і від блювотних мас. На початку отруєння зіниці звужені, реакція на світло збережена. З часом зіниці розширюються, реакція на світло і нормальні рефлекси згасає, що свідчить про розвиток глибокої алкогольної коми.

Терапію гострого алкогольного отруєння розпочинають з промивання шлунка товстим зондом і видалення залишків алкоголю, який не встиг всмоктатися. Через зонд вводять сольове проносне. При падінні тонусу судин і зниженні артеріального тиску довенно вводять 1000-2000 мл ізотонічного розчину хлориду натрію або 5 % розчин глюкози. Порушення дихання при алкогольній комі найчастіше зумовлене западанням кореня язика, який закриває вхід у гортань.

У цих випадках треба ввести в рот гумову трубку або накласти на кінчик язика язикотримач. При наявності в роті блювотних мас їх видаляють пальцем. В випадку глибокої алкогольної коми і пригніченні дихання проводять інтубацію трахеї і штучну вентиляцію легень.

Продукти розпаду алкоголю зумовлюють значний ацидоз. Для його компенсації довенно вводять 200-300 мл 5 % розчину гідрокарбонату натрію. Доцільно провести форсований діурез. Довенно вводять 2 мл кордіаміну. Показана симптоматична терапія.

Серед сурогатів алкоголю, які можуть призвести до алкогольної інтоксикації, найпоширенішими є метиловий спирт. Його токсична дія зумовлена блокадою ферментів і порушення окисних процесів у клітинах. Після вживання сурогатів алкоголю настає алкогольне отруєння без ознак типового сп’яніння. Через 12-24 години виникає запаморочення, різка слабкість, нудота і блювання. Порушується зір, аж до повної сліпоти, при тяжкій інтоксикації зіниці розширені, виникає колапс, задуха, ціаноз. Смерть настає від зупинки дихання і набряку мозку.

При отруєнні сурогатами алкоголю проводять промивання шлунка з активованим вугіллям і 2 % розчином карбонату натрію. Призначають етанол всередину чи довенно, підтримуючи його концентрацію у крові на рівні 0,5-1 %. Проводять форсований діурез, екстракорпоральну детоксикацію, симптоматичну терапію.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 474 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)