АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття про здоров'я дітей

Визначення за ВООЗ: «Здоров'я – це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб та фізичних вад».

Критерії оцінки здоров'я:

- наявність чи відсутність хронічних захворювань;

- досягнутий рівень фізичного (за регіональними даними) та нервово-психічного розвитку;

- ступінь гармонійного розвитку дитини;

- рівень функціонального стану основних систем організму;

- ступінь резистентності організму до несприятливих впливів довкілля.

Основні статистичні показники діяльності дитячих лікувально-діагностичних закладів:

Смертність немовлят = Кількість дітей, які померли у віці до 1 року в даному році: 2/3 новонароджених, які народилися живими в поточному році + 1/3 н/н, які народилися живими в минулому році · 1000.

Індекс здоров'я = Кількість дітей, які не хворіли на 1-му році життя: кількість дітей, які досягли 1-го року життя, · 1000.

Норма − 20−25. Аналогічно вираховують індекс здоров'я для дітей 2-го року життя.

Народжуваність = Кількість народжених: середньорічна кількість населення · 1000.

Первинна захворюваність = Кількість дітей, які вперше захворіли в поточному році: середньорічна кількість дитячого населення · 1000.

Загальна захворюваність = Кількість усіх зареєстрованих хворих дітей у поточному році: середньорічна кількість дитячого населення · 1000.

Обсяг диспансерного спостереження за дітьми =

Кількість хворих дітей, які перебувають на диспансерному спостереженні впродовж 1року: середня кількість дітей на дільниці · 1000.

Ефективність диспансеризації = Кількість хворих дітей, знятих із диспансерного обліку в зв'язку з покращанням стану здоров'я: кількість хворих дітей, які перебувають на обліку з початку року, · 1000.

Від 20.03.2008р. Наказом Міністерства охорони здоров’я України №149 «Клінічний протокол медичного догляду за здоровою дитиною віком до 3-х років» клінічний протокол розроблено з метою впровадження уніфікованої системи заходів щодо формування, збереження і зміцнення здоров’я дітей раннього віку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 716 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)